Арабський Дубай став гаванню часів війни для російських еліт – NYT

|
Версия для печатиВерсия для печати

В ексклюзивних районах і розкішних торгових центрах найбільшого міста ОАЕ заможні росіяни можуть будувати нове життя, не розриваючи зв’язків із батьківщиною.

На штучному острові на краю Перської затоки Діма Тутков почувається в безпеці. Немає тих антиросійських настроїв, про які він чує в Європі. Він не помітив ні вибоїн, ні безхатьків, на відміну від того, що бачив у Лос-Анджелесі. І навіть коли його рекламне агентство отримує великі прибутки в Росії, йому не потрібно турбуватися про те, що його мобілізують на війну в Україні.

«Дубай набагато вільніший з усіх боків», – сказав він, одягаючи хитромудро порвану дизайнерську футболку в кафе, яке він щойно відкрив у місті, де зараз навчаються його діти в британській школі. 

«Ми незалежні від Росії, – сказав він. – Це дуже важливо».

Через рік після історичного натиску економічних санкцій проти Росії через вторгнення в Україну російські багатії все ще багаті. А в Дубаї, найбільшому місті ОАЕ, вони знайшли свою гавань часів війни.

Серед міських набережних, розкішних торгових центрів і приміських тупиків російська мова стає, як французька. Олігархи спілкуються на ексклюзивних курортах. Ресторатори з Москви і Петербурга поспішають відкритися там. Такі підприємці, як Тутков, ведуть свій російський бізнес із Дубая та відкривають нові. Про це пише The New York Times.

Нова російська діаспора в Дубаї охоплює широкий спектр, який включає мультимільярдерів, яких покарали санкціями, і працівників середнього класу, які втекли від мобілізації президента Владіміра Путіна. Але певною мірою вони поділяють однакові причини перебування в Еміратах: вони зберегли прямі рейси до Росії, зберегли нейтральну територію щодо війни в Україні та, за їхніми словами, не виявляють жодної ворожості до росіян, яку вони відчувають в Європі.

«Навіщо вести бізнес там, де до вас не ставляться дружньо? – каже Тамара Бігаєва, яка нещодавно відкрила двоповерхове відділення російської косметологічної клініки, яка вже приймає давніх клієнтів. – В Європі нас явно не хочуть бачити».

Присутність заможних росіян у Дубаї в той час, коли вони були значною мірою відрізані від Заходу, показує, як Путін зміг зберегти суспільний договір, який є ключовим для його внутрішньої підтримки: в обмін на лояльність ті, хто близький до влади, може накопичити величезні багатства.

Російська політологиня Єкатєріна Шульман сказала, що Путін давав сигнал бізнесменам, що готовий усунути ще більше перешкод для збагачення. Наприклад, нещодавно прийнятий закон звільняє законодавців від необхідності оприлюднювати свої доходи та майно.

«Так, ми відрізали вас від Першого світу, але гірше для вас не буде, – сказала Шульман, описуючи, як вона бачить переглянуту угоду Путіна з елітою. – По-перше, є багато інших країн, які нам дружні. По-друге, у вас буде багато можливостей стати ще багатшими, і ми більше не будемо переслідувати вас за корупцію».

Публічно Путін закликає російську еліту, яка кидається в руки, переорієнтувати своє життя та свої інвестиції всередину Росії. Але багатії, які переїхали до Дубая, мають інші ідеї.

Дійсно, основна перевага Дубая полягає в тому, що він аполітичний, згідно з інтерв’ю з росіянами, які там оселилися. На відміну від Західної Європи, тут не вивішуються українські прапори та не проводяться акції солідарності. Сама війна здається далекою. Будь-хто в Дубаї, хто плекає антиросійські настрої, швидше за все, приховував би їх. Протести в авторитарній монархії Еміратів фактично є незаконними, а свобода зібрань суворо обмежена.

«Для нас усіх це острівець безпеки на певний період часу, – сказав Анатолій Каменських, російський продавець нерухомості, який хвалиться, що минулого року його команда продала нерухомість у Дубаї на 300 мільйонів доларів – переважну більшість росіянам. – Кожен намагається десь припаркувати свої активи».

Забудовник Каменських, компанія Sobha Realty, відсвяткував бум нерухомості в Дубаї, встановивши мініатюрний собор Василя Блаженного та штучний сніг біля офісу продажу. Частина штучного острова під назвою Пальма Джумейра впорядкована російськими ресторанами та нічними клубами, один з яких був заповнений нещодавньої середи ввечері, коли гості замовляли пляшки шампанського Dom Pérignon вартістю 1200 доларів, які танцюючі офіціанти доставляли із запаленими бенгальськими вогнями.

Коли один п’яний гість вигукнув: «Слава Україні!», вишибали швидко випровадили його.

«Виникає відчуття, що вони сидять головою в піску, – сказав про росіян, які його оточували, Дмитро Котеленець, український продюсер розважальних програм, який переїхав із родиною до Дубая. – Вони або не хочуть помічати, що відбувається між Росією та Україною, або вважають, що нічого не змінилося».

У своїй промові про стан нації минулого місяця Путін закликав багатих громадян Росії «бути зі своєю Батьківщиною» і повернути свої фінансові активи додому, а не розглядати Росію «просто як джерело доходу» з-за кордону.

Насправді багато російських багатіїв просто переносять своє життя в ОАЕ, які, як і решта Близького Сходу, відмовилися приєднатися до санкцій Заходу проти Москви.

«Я в Дубаї, я відпочиваю, – звучить текст пісні №1 у Росії, згідно з Apple Music. – Так, я багатий, і я цього не приховую».

Населення Еміратів становить близько 10 мільйонів, з яких лише близько мільйона є громадянами Еміратів. Решта є експатріантами, включаючи мільйони індійців і пакистанців, а також меншу кількість європейців і американців.

Проведений New York Times аналіз записів про польоти минулої весни показав, що ОАЕ стали найпопулярнішим пунктом призначення для приватних рейсів із Росії протягом кількох тижнів після вторгнення, яке почалося 24 лютого 2022 року. Відтоді, судячи з усього, країни чарівність тільки зросла.

Російська державна статистика показує, що росіяни здійснили 1,2 мільйона поїздок до Еміратів у 2022 році порівняно з одним мільйоном у передпандемічному 2019 році. Багато з цих відвідувачів пустили коріння: росіяни були головними покупцями нерезидентів у Дубаї у 2022 році. національність, згідно з Betterhomes, дубайською брокерською компанією.

По-перше, це магнати. Андрій Мельниченко, російський мільярдер, що займається виробництвом вугілля та добрив, переїхав до ОАЕ минулого року після того, як санкції змусили його покинути свій давній дім у Швейцарії. Минулого місяця в тихому вестибюлі ексклюзивного курорту інший оштрафований російський бізнесмен сказав, що приїхав у місто на вечірку з нагоди дня народження.

Російські посадовці та їхні родини також відвідують, хоча вони намагаються уникати привернення уваги до своєї присутності, і це має поважну причину: у Вологодській області прокремлівська партія «Єдина Росія» виключила двох місцевих законодавців після того, як у соціальних мережах вони показали, що перебувають у Дубаї. Один із них, як повідомили російські журналісти, вивчаючи їхні пости, відпочивав там із дочкою міністра оборони РФ Ксенією Шойгу.

Еліта перетинається в Angel Cakes, кафе для Instagram, яке Тутков відкрив на штучному острові під назвою Bluewaters у тіні найвищого колеса огляду у світі. Один із частих гостей кафе, колишній президент великої російської компанії, пожартував: «Дубай стає частиною Росії за межами Росії».

Пан Тутков відкинув як «ілюзію» ідею про те, що санкції зруйнували російську економіку. За його словами, його рекламне агентство отримувало прибуток, оскільки компанії намагалися заповнити вакуум, який залишили західні корпорації, які пішли з Росії. Серед його клієнтів Haier, китайський виробник побутової техніки, який намагається вирватися на ринок, де домінували більш відомі бренди.

Не завадили й санкції проти фінансової системи. Минулого літа рубль злетів до історичного максимуму щодо долара. Тутков сказав, що він скористався обмінним курсом, скориставшись російськими банками, на які не потрапили санкції, щоб перевести частину прибутків свого рекламного агентства в Дубай.

«Ми обмінювали на долари і переводили їх сюди, – сказав він. – У доларах ми отримували колосальні надприбутки, розумієте? І всі це робили».

Тутков з родиною планував провести літо в Москві. Але після мобілізації минулої осені він більше не впевнений, що повернеться назад.

«Це колосальні ризики, – каже 39-річний Тутков. – А якщо не виїдеш, або в армію заберуть, чи що?»

Діаспора також включає дрібніших заробітчан, серед яких представники світу мистецтва, технологічні працівники та співробітники західних компаній, які перенесли свої московські офіси до міста.

Дмітрій Балакірєв, який працював у техніці на Уралі, покинув Росію, оскільки він виступав проти війни, за його словами, і поїхав до Дубая, оскільки він відвідав його раніше завдяки прямим рейсам зі свого міста.

Балакірєв вирішив залишитися і заснувати агентство нерухомості. Він вирішив, що прямі рейси до Росії, швидше за все, збережуться, і це дозволить йому підтримувати зв’язок зі своїми родичами. І він сприймав це як місце, де можна заробляти на життя.

Офіційні особи Еміратів кажуть, що їхні банки дотримуються всіх правил, пов’язаних із американськими санкціями. Дійсно, багато російських емігрантів кажуть, що однією з найскладніших частин переїзду в Дубай є відкриття банківського рахунку, пояснюючи місячні очікування суворими вимогами банків.

«Є багато росіян, які не потрапили під санкції та зацікавлені у безпечніших гаванях», – сказав журналістам минулого року Анвар Гаргаш, дипломатичний радник президента Еміратів

Серед тих, хто знайшов притулок у Дубаї, зірка російської естради Дар'я Зотеєва, співачка нинішнього російського хіта №1. Зараз вона живе в недобудованому елітному житловому комплексі в пустелі. Вночі світлове шоу спалахує вдалині над Бурдж Халіфа, найвищим хмарочосом світу.

Щоб займатися музикою, сказала вона в інтерв’ю на придорожній лавці, «потрібно мати гарний настрій». Дубай, продовжує вона, є «сонячним місцем», де війна «вас не торкається». Вона відмовляється займати позицію щодо війни і  називає її «всією цією ситуацію».

«Це для того, щоб не відпускати свою аудиторію та заробляти гроші, – сказала вона, пояснюючи своє мовчання. – Тому що це великі гроші. Це великі гроші».

Фото: raskalov-vit.livejournal.com

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]