День святої Катерини: традиції свята та прикмети

|
Версия для печатиВерсия для печати

У понеділок, 7 грудня, православні християни вшановують пам'ять великомучениці Катерини Олександрійської.

Вона вважається покровителькою кохання та шлюбу, тому в народі день її вшанування відомий як Свято дівочої долі, Катерина Жонодавиця, а також Катеринин день або Катерина Санниця.

Що відомо про святу Катерину

Свята Катерина народилася у 287 році і була дочкою знатного правителя єгипетського міста Олександрія. В юності вона прославилася красою, здобула освіту, жила в багатстві та мала багато претендентів на її руку. Після вчення старця-пустельника, який вручив Катерині ікону Богоматері з немовлям Христом і закликав зберігати чистоту, вона прийняла хрещення, повідомляє 24 канал.

За церковними переказами, тоді дівчині явилася Діва Марія і простягнула перстень в ознаменування духовних заручин.

17-річна Катерина заступилася перед імператором Максиміаном за християн, яких в той час приносили в жертву язичницьким кумирам, але володар вирішив піддати саму дівчину жахливим тортурам через колесування. Коли мучениця підійшла до знаряддя страти, янгол розбив його вщент. Катерина прийняла смерть через відрубування голови. За легендою, з її ран замість крові витекло молоко.

Мощі святої Катерини знаходяться у монастирі її імені на горі Синай в Єгипті.

Цього дня дівчата та жінки традиційно ворожили на нареченого та намагалися дізнатися про свою долю.

Традиції свята

Цього дня дівчата йшли в сад та зрізали гілку вишні, вдома її ставили у воду. Якщо до дня святої Меланьї (13 січня) вона зацвіте, доля дівоча квітнути буде, якщо ні – це поганий знак.

На вишні ворожили і хлопці. Якщо гілочка пустила багато листя, дружина буде гарою, люблячою та працьовитою. Якщо листя на гілці було, а квіти – ні, то хлопець одружується з дівчиною нічим не примітною. Якщо ж гілка не цвіла і не пускала листя, то дружина буде сварлива.

У свято також влаштовували вечорниці. Дівчата збиралися разом, варили кашу, на якій теж ворожили. Свято випадає на Різдвяний піст, тож на стіл подавали лише дозволені страви.

Залишатися на застілля допізна не можна було, так можна було прогнівати долю.

На вечорницях також не танцювали, бо йшов піст.

У день Катерини дівчина на виданні опівночі несла на найдавнішу родову могилу пучок безсмертників, щоб її доля не померла. Також дівчата приносили "жертву тополі": накидали на гілки вишиту хустку, щоб вдовою не залишитися. Біля ікони св. Катерини матері запалювали три свічки, "щоб рід не переривався".

Ворожіння у День святої Катерини

Ворожіння на їжі. Потрібно взяти скоринку хліба зі столу і перед тим, як лягати спати, покласти її під подушку і сказати «суджений мій, ряжений, приходь до мене, нагодую тебе». Після цього уві сні дівчині мав з'явитися майбутній чоловік.

Ворожіння на крупі. Дівчата сідали перебирати крупу, попередньо поклавши до неї золоті, срібні та залізні предмети. Що першим витягне дівчина, таким буде достаток у її нареченого.

Ворожіння на каші. Для старовинного ворожіння вимагалося вийти у двір увечері 7 грудня з горщиком пшеничної каші і сказати: "Доля, доля, йди до мене вечеряти!". Якщо при цьому починав кукурікати півень, бажання мало виповнитися. У сучасномі світі півня для ворожіння відшукати досить складно. Тому міські мешканки замість кукарікання можуть прислухатися до сигналів машин або інших звуків.

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:52
Єрмак увійшов до списку 100 найвпливовіших людей від Time, Зеленського там немає. Це закономірно, так, Коломойський?
20:00
У четвер в Україні сухо тільки на південному сході
18:05
Роздраконена економіка. Кризу в Китаї не подолати без повернення до курсу реформ
17:39
Заробляють як на наркотиках: Gazeta Wyborcza про тютюнову мафію в Україні
17:06
НАБУ оголосило у розшук екснардепа Руслана Демчака
16:03
Близько 650 тис. чоловіків призовного віку незаконно виїхали з України від початку повномасштабної війни - Politico
15:01
росія виводить своїх "миротворців" із Нагірного Карабаху
14:37
Ракетний удар по Чернігову: 14 загиблих, понад 60 постраждалих, 6 зниклих безвісті
13:45
Дякуємо СБУ за "спецперевірку": ексрегіонал та "антимайданівець" Волошенков влаштувався в Агенцію оборонних закупівель. Він - син генерала СБУ
12:11
Закупівля неякісних бронежилетів для ЗСУ по завищених цінах: справу Шаповалова та Хмельницького передали до суду

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]