Die Welt: Масштабні протести в Німеччині? Страх перед осінню люті зростає

|
Версия для печатиВерсия для печати

Зростання цін та економічна невизначеність підвищують ризик соціальних заворушень у всьому світі. Рейтинг задоволеності демонструє виразне погіршення й для Німеччини. Вирішальний поріг подолано – наступний не за горами.

Про це йдеться у статті Die Welt.

Починається очікувана осінь люті? У Ляйпциґу цього тижня на заходи під назвою «Понеділкова демонстрація» на вулиці вийшло кілька тисяч людей. Різношерсті демонстранти протестували проти політики федерального уряду і вимагали, серед іншого, зниження цін на енергоносії та на продукти харчування.

Попри те, що в Ляйпціґу до протестів закликали радше маргінальні політичні групи, окрім Партії Лівих ще праві «Вільні саксонці», деякі експерти загалом. пророкують Німеччині тижні та місяці виявів невдоволення. За деякими оцінками, небезпека широких соціальних протестів в країні висока, як ніколи за минулі десятиліття.

Про це також свідчить дослідження консалтингової компанії Verisk Maplecroft. Згідно з ним, Німеччина –  одна з країн із найшвидшим зростанням потенціалу неспокою.

Хоча соціальний мир в найбільшій економіці Європи традиційно відносно стабільний, за оцінками експертів останнім часом ситуація значно погіршилася ще до того, як населення відчує на собі найбільші фінансові тягарі, спричинені енергетичною кризою.

У складеному Verisk індексі, який вимірює соціальну стабільність, показники ФРН знизилися. У міжнародному порівнянні Німеччина досі на хорошому рівні, втім зниження майже на один пункт за квартал знаменує помітне погіршення.

Це шкала від нуля до десяти, де нуль – високий ризик, а десять свідчить про високу соціальну гармонію. За даними Verisk, становище Німеччини з показником індексу близько шести зараз гірше, ніж балканської республіки Боснія і Герцеговина.

Основною причиною зростання невдоволення аналітики вважають різке підвищення вартості життя. Дорогі енергоносії, а також продукти харчування останнім часом призвели до найвищого рівня інфляції за останні п'ять десятиліть.

Тепер країну чекає зима, яка може призвести до подальшого здорожчання або навіть раціонованого постачання газу, а отже й тепла. Ця невизначеність викликає колективне невдоволення і впливає на настрої в країні.

Водночас значна частина населення висловлює невдоволення політикою. Рейтинги підтримки світлофорної коаліції саме впали до рекордно низького рівня. Те ж саме стосується й індексу споживчого клімату, який останнім часом свідчить про історично низький рівень готовності до витрат. Себто домогосподарства притримують гроші, бо не можуть передбачити, що їх чекає у майбутньому.

Індекс політичних ризиків аналітичної компанії GeoQuant для Німеччини також підскочив і зараз знаходиться на найвищому рівні. Цей показник вищий, ніж під час коронавірусного локдауну, а також вищий, ніж після кризи біженців в 2015–2016 років, яка стала для ФРН політичним потрясінням.

Ще одним свідченням поширення відчуття кризи та загрози є поточна картина настроїв у невеликих фірмах, які часто особливо вразливі. Згідно з опитуванням, проведеним компанією-розробником програмного забезпечення Lexware, значна частина індивідуальних підприємців і мікропідприємств в Німеччині повідомляють про екзистенційні страхи.

Більше чверті фірм з чисельністю співробітників до дев’яти осіб повідомляють, що стурбовані своїм економічним виживанням, серед фірм із чисельністю співробітників до 49 осіб ці екзистенційні страхи зачіпають приблизно одну п’яту. Зокрема, наступний опалювальний сезон вже сьогодні викликає серйозну непевність.

Стрімке зростання витрат погіршує фінансове становище багатьох самозайнятих та малих підприємств. Три чверті респондентів (75%) стурбовані зростанням витрат, майже кожен третій (30%) очікує, що через енергетичну кризу доведеться використовувати свої резерви для покриття експлуатаційних і/або матеріальних витрат. Згідно з опитуванням Lexware, лише 20% респондентів вже мають план дій у надзвичайних ситуаціях, якщо постачання газу справді буде обмеженим.

У великих міжнародних корпорацій ситуація інша. Чимало з них уже готуються до кризової ситуації. Так, тепер стало відомо, що великий американський банк JP Morgan готується до можливості масштабних відключень електроенергії в Німеччині. За даними британської газети The Telegraph, у разі можливих перебоїв зі струмом в Німеччині банк розробив плани з перенесення операцій з Франкфурта в лондонський Сіті та інші європейські мегаполіси.

Ризик зростає передовсім в Європі

За даними Verisk інші країни також стикаються зі зростом інфляції та економічними потрясіннями, які посилює вторгнення Росії в Україну. Тому в усьому світі зростає ризик соціального неспокою, в Європі він особливо сильно зріс через енергетичну кризу та інфляцію.

В інших частинах світу наслідки війни загрожують перебоями у постачанні продовольства, що за всю історію часто ставало причиною народних повстань і революцій. Тепер заворушення можуть стати всесвітнім явищем. Згідно з дослідженням Verisk, зі 198 країн, включених до Civil Unrest Index, 101 країна має підвищений ризик у третьому кварталі 2022 року. Це найбільше зростання з моменту запровадження рейтингу в 2016 році.

У країнах, що розвиваються, саме зростання цін на основні продукти харчування і побоювання з приводу глобальної продовольчої кризи підвищують ймовірність заворушень. Дослідники кажуть, що у найближчі місяці загроза буде зростати.

Однак з Німеччиною такий потенціал неспокою досі пов’язують доволі небагато експертів. ФРН вважають відносно однорідною і збалансованою країною завдяки її соціальній ринковій економіці. За останні десятиліття потенціал заворушень в цій країні був невеликий.

На відміну від Франції, тут немає традиції мобілізації масових протестів проти політичних чи соціально-політичних рішень. Тепер це під питанням. Поряд із Німеччиною в Західній Європі нижчі показники індексу громадянського неспокою демонструють також багаті Швейцарія і Нідерланди. Однак ФРН має вищі показники занепокоєння, ніж її сусіди на Заході й Півдні.

Однак настрої в країнах, що розвиваються можуть змінитися ще різкіше. «Це важливі події, які можуть вплинути на повсякденне життя», заявила головна аналітикиня Verisk Maplecroft Хімена Бланко фінансовому агентству Bloomberg. За її словами, в гіршому випадку на ринках, що розвиваються можуть відбутися «заворушення, грабунки і навіть спроби перевороту».

Важливим рушієм тут також є подорожчання вартості життя. Verisk узгодила критичну позначку, за якою ситуація загострюється. Через рівень інфляції у 6% у більш ніж 80% країн світу, майже половина країн, включених в індекс, мають «високий» чи «екстремальний» ризик. Навіть у 20 найбільших економіках (у країнах G-20) 13 перевищують критичний поріг.

Найбільше подорожчання відбулося на початку осені в Туреччині – 80%, двозначна інфляція також спостерігається в Аргентині, Росії, Великій Британії та Бразилії. У Німеччині Федеральне статистичне управління нещодавно повідомило, що за серпень споживчі ціни зросли на 7,9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Восени подорожчання в Німеччині також може досягти двозначних цифр. Тоді на ситуація на вулицях країни знову може цілком змінитися.


На цю тему:

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему
10:06
Звичайне шахрайство: фігурант журналістських розслідувань ексочільник УСБУ Миколаївщини Герсак став громадським діячем та збирає грантові кошти для ветеранів (ФОТО)
09:31
Типове "зе": "слуга народу" Роман Кравець шантажує таксі "Uklon"через Telegram-канал "Джокер" - вимагає $200 тисяч
09:01
Суд зобов’язав упц (мп) повернути державі Успенський собор ХІІ ст. у Каневі
08:35
У Росії виробництво бензину впало на 14% після атак на НПЗ - Росстат
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 28 березня
20:00
У четвер дощитиме трохи в Карпатах, вдень до +20°С
19:22
У Польщі через перевірку контррозвідки звільнили генерала, який відповідав за підготовку ЗСУ

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]