Головам громад не треба ходити на уклін в ОПУ та вибивати гроші на відновлення - Шуляк

|
Версия для печатиВерсия для печати

Голова «Слуги народу» розповіла про межі можливого внеску місцевих бюджетів у відновлення зруйнованих війною об'єктів житла та інфраструктури.

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк запевняє, що відновлення знищеного російськими окупантами нерухомого майна здійснюватиметься комплексно із включенням до переліку комунальної інфраструктури, попри те, що в прийнятому за основу проект закону №7198 «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» це не прописано. 

Як розповіла Шуляк в  інтерв'ю Інні Ведерніковій для ZN.UA, єдиного алгоритму формування фонду для відновлення комунальної інфраструктури ще немає, але «точно будуть різні механізми отримання грошей від донорів».

«Повернімося, наприклад, до Житомира і Барселони. Якщо буде ухвалено рішення, що Барселона допомагає відновленню, то зрозуміло, що Барселона захоче давати ці гроші тільки Житомиру. І це будуть лише цільові гроші, використання яких контролюватимуть представники Барселони. Проєкти, кількість об'єктів, розподіл на них коштів тощо. Де ви бачите тут централізацію? Навпаки, це чиста децентралізація, коли ні Кабмін, ні офіс президента, ні голови ВЦА не зможуть якимось чином впливати на процес», - запевняє вона.

Голова правлячої партії підтвердила, що гроші Резервного фонду, за які йде відновлення інфраструктури у чотирьох областях зараз, виділяються централізовано урядом.

«Але я не чула поки що якихось нарікань на те, що хтось комусь кланявся або комусь не дали якихось грошей на виконання тієї чи іншої роботи. Навпаки, ми бачимо темпи, з якими діють Київська та Чернігівська області. І вони вражають», - каже депутатка.

При цьому в президентській партії не можуть дати чітку відповідь, хто саме фінансуватиме проекти з відновлення міст.

«Я б не розділяла інфраструктуру й житло. Залізниця, мости, об'єкти соціальної інфраструктури, житлові будинки — відновлюватиметься все. І фінансуватиметься все це з різних можливих джерел: щось за гроші громад, щось за гроші з держбюджету, щось за рахунок донорів та бізнесу. Зараз Україна має багато пропозицій, і я впевнена, що їх буде в рази більше. Тому конкретно говоритимемо про джерела трохи пізніше, коли в нас будуть чіткі домовленості щодо фінансування», - каже Шуляк.

Зазначимо, що Асоціація міст України виступила проти прийняття вище згаданого законопроекту, наголошуючи, що швидке відновлення нерухомості громад має бути комплексним та включати прибудинкові споруди, комунальні мережі та об’єкти надання комунальних послуг тощо.

«Запропонований законопроект не дає відповіді на більшість з цих питань, а також залишає серйозні прогалини у тих питань, на які він розрахований. Зокрема має звужене коло осіб та об’єктів нерухомості, пошкодження або знищення яких повинно обліковуватися і за які передбачено компенсацію, не передбачено порядку обліку та компенсації втрат комунальної та приватної господарської інфраструктури», - йдеться у заяві.

Також законопроект не містить переліку повноважень органів місцевого самоврядування з реалізації законопроекту та порядку фінансування такої їх діяльності, недостатньо врегульовує порядок створення та діяльності комісій з розгляду питань щодо надання компенсації та містить ще низку недоліків.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]