Людську цивілізацію у відомому нам вигляді очікує швидкий кінець, йдеться про десятиріччя - вчені зі Стенфорда

|
Версия для печатиВерсия для печати

Вони вважають, що «людство сидить на гілці, яку пиляє». Першого дня нового року кілька вчених зі Стенфордського університету прийшли в програму «60 хвилин» Скотта Пеллі на каналі CBS, щоб обговорити глобальну кризу масового вимирання на Землі.

 

І в жодного з учених не було хороших новин з цього приводу, пише Futurism. Тоні Барноскі, біолог зі Стенфорда, який у своїй роботі використовує літопис скам'янілостей для відстеження змін в екосистемі з часом, заявив, що темпи вимирання видів сьогодні у 100 разів вищі, ніж ті, які зазвичай спостерігалися за всю історію Землі. За його словами, це означає, що зараз планета зіткнулася з найгіршим вимиранням за весь час існування життя на ній, зазначає ZN.ua.

Він зазначив, що сама Земля неодноразово відновлювалася після подібних подій, але переважна більшість видів, що мешкають на планеті, не зможуть цього зробити. Це торкнеться і людей, а також деяких аспектів нашої цивілізації у тому вигляді, як ми її знаємо зараз.

«Я і більшість моїх колег вважаємо, що ми змирились з цим. Що наступні кілька десятиліть будуть кінцем нашої цивілізації у звичному для нас вигляді», - заявив Пол Ерліх зі Стенфорда.

Цей прогноз означає, що навіть якщо людство як вид зможе пережити масове вимирання, воно зіткнеться з руйнуванням довкілля, порушенням природного харчового ланцюга, безпліддям грунту та багатьма іншими негативними наслідками. А це може призвести до того, що сучасне людське суспільство паде.

«Мені здається, було б перебільшенням сказати, що ми вбиваємо планету, планета впорається. Ми вбиваємо власний спосіб життя», - заявив Барноскі.

Іншими словами, якщо людство різко не змінить курс, яким рухається, хаос, який ми приносимо на планету стане згубним для нас самих. Це похмурий прогноз, але він співвідноситься з застереженнями інших вчених.

Варто зазначити, що Ерліх є своєрідним символом ідеї масового вимирання та перенаселення. Одну з перших своїх книг, присвячених небезпекам надмірного зростання населення, він написав ще 1968 року. Але тоді його вважали панікером через суперечливість зроблених прогнозів. І хоч не всі з них збулися, два з них – про те, що викиди парникових газів призведуть до танення льодовиків, і про те, що людство витіснить дику природу, – стали реальністю.

За словами вченого, проблема полягає в «надто великій кількості людей, надмірному споживанні та манії зростання». Він зазначає, що це реальність, яка не демонструє жодних ознак уповільнення.

«Людство не стійке. Щоб підтримувати наш спосіб життя (ваш і мій, в основному) для всієї планети, вам знадобиться ще п'ять Земель. Незрозуміло, звідки вони візьмуться», - сказав Ерліх.

«Ресурси, які будуть потрібні, системи, які підтримують наше життя, звичайно ж, є біорізноманіттям, яке ми знищуємо. Людство дуже зайнято сидить на гілці, яку відпилює», - додав він.

Людська цивілізація може пасти вже за кілька десятиліть© pixabay/dmncwndrlch

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]