Норвегія захищає нафтогазові об’єкти країни від диверсій рф – АР

|
Версия для печатиВерсия для печати

Норвезька влада та експерти вважають ймовірність вчинення диверсій росією на нафтогазових об’єктах країни високою.

Про це повідомляє АР.

Зазначається, що після диверсій на російських газогонах Nord Stream та після того, як поблизу об’єктів нафтової та газової інфраструктури Норвегії було помічено незвично високу активність безпілотників, уряд Норвегії направив військові кораблі, судна берегової охорони та винищувачі для патрулювання навколо морських об’єктів і розмістив солдатів Національної гвардії навколо наземних нафтопереробних заводів.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Сторе запросив військово-морські сили країн-союзників по НАТО Великої Британії, Франції та Німеччини долучитися до забезпечення потреб безпеки нафтогазової інфраструктури країни на тлі побоювань, що проти Норвегії, як найбільшого постачальника газу до Європи, можуть бути вчинені диверсії.

Повідомляється, що минулого тижня закриття аеропортів і евакуація нафтопереробного заводу та газового термінала через появу безпілотників спричинили величезні збої у їхній роботі. Але з наближенням зими в Європі є занепокоєння, що дрони можуть передвіщати більшу загрозу для 9000 кілометрів газопроводів, які пролягають від морських платформ Норвегії до терміналів у Великій Британії та материковій Європі.

«Цінність норвезького газу для Європи ніколи не була вищою. Як стратегічна мета для диверсій, норвезькі газопроводи є, ймовірно, найціннішою ціллю в Європі», — вважає науковий співробітник Королівської військово-морської академії Норвегії Столе Ульріксен.

Амунд Ревхайм, який очолює групу з питань Північного моря та навколишнього середовища Південно-Західної поліції Норвегії, сказав, що його команда опитала понад 70 працівників морських нафтогазових платформ, які помітили дрони поблизу своїх об’єктів.

«Робоча теза полягає в тому, що ними керують із суден або підводних човнів поблизу», — сказав Ревхайм.

Він також розповів, що норвезька поліція тісно співпрацює з військовими слідчими, які аналізують морський рух, і деякі оператори платформ повідомили, що бачили неподалік дослідницькі судна під російським прапором. Однак на думку Столе Ульріксена, різниця між російськими цивільними та військовими кораблями є «вузькою», і дослідницькі судна, про які повідомляється, можна справедливо охарактеризувати як «шпигунські кораблі».

Арешт щонайменше семи громадян росії, спійманих на перевезенні або незаконному польоті безпілотників над територією Норвегії, підвищив напруженість. У середу, того самого дня, коли безпілотник зафіксував посадку літаків у Бергені, норвезька поліцейська служба безпеки взяла на себе справу від місцевих офіцерів.

«Ми взяли на себе розслідування, тому що це наша робота — розслідувати шпигунство та застосовувати правила санкцій проти росії», — заявив Мартін Бернсен, чиновник служби, відомої під норвезькою абревіатурою PST. Він сказав, що «саботаж або можливе картографування» енергетичної інфраструктури викликає постійне занепокоєння в Норвегії.

Попри те, що в російському посольстві в Осло назвали підвищення Норвегією заходів безпеки, зокрема, щодо громадян рф, «психозом, який веде до параної», Ульріксен вважає, що російська федерація вже веде «гібридну війну» з його країною, ставлячи собі за мету залякування та можливий збір інформації.

«Кілька дронів літали з увімкненими вогнями. Я вважаю, що це спроба залякати Норвегію та Захід», — зазначив він.

На думку експерта, таке залякування є частиною гібридної стратегії, іншою стороною якої є збір інформації про життєво важливу інфраструктуру, яка згодом може стати мішенню для диверсій під час потенційного удару по Заходу.

«Я не вірю, що ми прямуємо до звичайної війни з росією. Але гібридна війна… Я думаю, що ми вже в ній», — сказав Столе Ульріксен.

Як повідомлялося, 7 жовтня Норвегія направила спеціальне судно для перевірки підводного газопроводу до Німеччини через побоювання можливих диверсій після того, як минулого місяця два трубопроводи Nord Stream між росією та ФРН зазнали пошкоджень внаслідок вибухів.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю дощитиме в Карпатах і на сході, вдень до +20°С
19:59
Українці гинуть за мільярди Ахметова: благодійне товариство ФК "Шахтар" отримало бронь від мобілізації
19:28
США та Великобританія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, що пройшли через російську біржу
19:10
The Telegraph: Яка зброя може змінити хід війни в Україні
18:46
Зеленський: рф готує новий наступ у травні-червні, ми не готові до цього (уточнення)
18:07
Як Китай поглинає колись вільний Гонконг
16:59
Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона
14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]