Підозра Коломойському та покидьку "слузі народу" Трухіну – з яких справ розпочне Клименко в САП

|
Версия для печатиВерсия для печати

Стали відомі можливі першочергові кейси нового глави САП. У списку - також розслідування по ряду міністрів та їх заступників, та справа про конверти для депутатів за програмою лояльності від Банкової.

Новопризначений керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Олександр Клименко планує зосередитись на реанімації та завершення проваджень, які закрили або призупинили його теперішні підлеглі, а також ініціюватиме нові резонансні справи, які назбирались навіть за пів року війни. Про це у своєму матеріалі для ZN.UA «Увімкнення САП. В Україні відкривається антикорупційний фронт» пише Інна Ведернікова.

«У пріоритеті голови САП — аудит проваджень, злитих його нинішніми підлеглими. І йому буде де розвернутися. По-перше, за нашими даними, ще до призначення Клименка була готова підозра у справі Приватбанку недавно позбавленому українського громадянства Ігореві Коломойському. США чекають на підозру ексвласникові «Привату» як предикат. Оскільки перший злочин стався в Україні, американці ж зіштовхнулися вже з відмиванням грошей, то визнання цього факту на місці злочину може дуже підштовхнути процес у Штатах», - зазначає авторка.

По-друге, Антикорупційне бюро уже напрацювало низку справ щодо незаконної діяльності міністерств фінансів, інфраструктури та соціальної політики, у яких фігурують як уже відставні міністри, так і чинні заступники.

«Як пояснюють обізнані люди, кримінальних справ за підсумками війни може бути багато. Стали красти за примітивними схемами, вважаючи, що на все можна накласти грифи таємності або вивести з-під конкурсів. Корупціонери поводяться вкрай необачно, залишаючи сліди», - пояснює ситуацію Ведернікова.

По-трете, ще одним гучним кейсом Клименка може стати історія про зарплати в конвертах для депутатів, якщо її таки вдасться погодити із генпрокурором Костіним.

«Детективи НАБУ вже розібралися в структурі взаємодії всередині парламенту. І навіть переконалися в тому, що «конвертоване держприймання» працює так ретельно, що окремі слуги народу під кінець місяця йдуть у мінус. Їх активно штрафують, і базова ставка 20 тис. дол. депутатської програми лояльності «20/30/50» тане, як шагренева шкіра. Якщо раптом отримувач не виявляє потрібних якостей — не з'являється в залі, не бере участі в засіданнях комітету чи взагалі не голосує — борг переходить на наступний місяць. Однак є великі сумніви, що це розслідування вистрелить першим. Якщо взагалі вистрелить», - сумнівається авторка.

Загалом провадження проти депутатів – найслабша ланка САП, адже його неможливо розпочати без погодження генпрокурора. Та й самі негласні слідчі дії, як от стеження, зйомка чи прослуховування, проти народних обранців має погоджувати глава ОГП. Або не погоджувати, чи попереджати фігуранта про провадження.

«А ось із Трухіним — заминка. Попри те, що НАБУ давно завершило розслідування й на «касира» ОПУ готова підозра у справі про ДТП та хабар. Є висока ймовірність, що Трухіну таки дадуть «тихо піти в ліс». Хоча цього й не зробив чесний поліцейський, який не зазіхнув на депутатський «бонус» у 150 тисяч доларів», - прогнозує майбутнє ще однієї гучної справи Ведернікова.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]