Покидька Курченка судитимуть через 8 років після втечі: що слідчі доводитимуть в суді

|
Версия для печатиВерсия для печати

Слідчим слідчого управління Головного управління Нацполіції в Одеській області, за оперативного супроводу обласного Управління СБУ знадобилося 8 років, щоб завершити розслідування справи олігарха - втікача Сергія Курченка, пов'язаного із "Сім'єю" засудженого за держзраду експрезидента.

Про передачу справи до суду повідомляє Офіс Генерального прокурора.

"Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно українського бізнесмена-втікача за фактом створення злочинної організації з метою ухилення від сплати податків, зловживанні владою та службовому підробленні (ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України)", - йдеться в повідомленні.

Курченка звинувачують у налагодженні схеми ухилення від сплати податків на понад 3,1 млрд грн.

Слідством встановлено, що обвинувачений у 2011-2014 роках створив злочинну організацію та налагодив схему ввозу на митну територію України нерозмитнених нафтопродуктів. В подальшому їх реалізовували на внутрішньому ринку країни без сплати до державного бюджету податків, зборів і платежів. Також він оформлював фіктивне вивезення цих нафтопродуктів за межі України.

Діяльність злочинної організації під керівництвом бізнесмена-втікача завдала економіці держави збитків на понад 3,1 млрд гривень.

"У ході досудового розслідування накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно, а також земельні ділянки ПАТ "Одеський НПЗ" та ТОВ "Енергія і газ Україна", які належать керівнику злочинної організації", - повідомляє Генпрокуратура.

Проте в 2021 році колишній генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що спецконфіскацію НПЗ, яку було застосовано в рамках розслідування економічних злочинів Курченка, було скасовано Кропивницьким апеляційним судом.

Одеський НПЗ був одним із 7 нафтопереробних підприємств України. Усі НПЗ, крім двох, припинили роботу з 2009 по 2012 рік, у тому числі – через банкрутство.

Одеський НПЗ було зупинено ще у 2010 році, підприємство перебувало у критичному стані. До 2013 року НПЗ належав російській нафтовій компанії "ЛУКОЙЛ", яка згодом продала цей актив групі "ВЕТЕК" Сергія Курченка. Пізніше "ВЕТЕК" передала завод у заставу ВТБ за кредитом, виданим кіпрською Swisspro Capital. Сам Курченко незабаром залишив Україну, а завод був де-факто націоналізований.

Після вторгнення Росії, Одеський НПЗ неодноразово зазнавав ракетних ударів, а у квітні підприємство було знищене.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]