Ринок нерухомості України за час війни зазнав незворотних змін

|
Версия для печатиВерсия для печати

По-перше, супертрійка українських міст, найбільш привабливих для проживання, бізнесу й відпочинку, перетворилася на четвірку. До Києва (фінанси), Одеси (море), Львова (туризм) долучився Ужгород (безпека). Це означає, що магнітом для ринку нерухомості на багато років стане саме ступінь безпеки.

Отже, чим ближче до території безпекового блоку, тим дорожчими стають квадратні метри. Лише з часом різниця в ціні й дохідність вирівняються.

По-друге, тренди на ринку нерухомості формує вже не Київ, — їх формують інші мегаполіси, що розташовані ближче до кордонів цивілізованого світу.

Так, за спостереженнями lun.ua, найбільше за минулий рік подорожчало житло в західних областях України.

Ціна квадратного метра зросла:

у Львові — на 18 700 грн (+42%);

в Ужгороді — на 22 700 грн (+51%);

у Чернівцях — на 13 000 грн (+40%).

Київ та Одеса показали зростання на 13 600 грн (+28%) та 13 700 грн (+35%) відповідно. Натомість у Харкові середня ціна квадрата з початку року знизилася на 3 тис. грн.

По-третє, метри більше не мають визначального значення. Вкладати кошти в нерухомість логічно за формулою: загальна ціна за об’єкт, характеристики будівлі, кількість кімнат, локація.

Нарешті, по-четверте, вітчизняному ринку доводиться конкурувати з ринками нерухомості на безпечних «натовських» територіях.

Вторинка веде за собою

Ще одна важлива новина для наших читачів.

Після невдалих експериментів забудовників із цінами, неринкових іпотечних програм, спонсором у яких зазвичай виступав держбюджет, первинний ринок був загнаний у депресію. І сьогодні провідним став саме вторинний ринок нерухомості.

Більшість девелоперів закладають у вартість нерухомості, крім власних надприбутків, ще й хабарі для всього ланцюжка дозвільних інстанцій та органів влади, ризики девальвації національної грошової одиниці, обслуговування позичок. Тоді як на майданчику перепродажу вживаного житла домовляються лише продавець, покупець і нотар, і там усе відносно чесно. Адже ціну диктує ринок.

Вгорі: наслідки ракетного удару по Києву

«Аргумент»


На цю тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]