Сейм Латвії дозволив знесення "головного" радянського пам’ятника в Ризі

|
Версия для печатиВерсия для печати

У четвер Сейм Латвії проголосував у терміновому остаточному читанні за законопроєкт, який передбачає припинення дії 13-ї статті латвійсько-російського договору, що забезпечує збереження меморіальних споруд.

Про це повідомляє портал Delfi.

Таким чином, Сейм зняв юридичну перешкоду на шляху до зносу радянського пам'ятника в парку Перемоги в Ризі.

Рішення відмовитись від виконання статті міжнародного договору Латвія обґрунтовує тим, що Росія вчиняє військові злочини в Україні.

За законопроєкт проголосували 68 депутатів, проти були 18 депутатів від "Згоди", а також незалежні парламентарі Юлія Степаненко та Любов Швецова, також обрані від "Згоди".

Як повідомлялося раніше, після того, як Сейм прийме рішення, що знімає юридичні бар'єри на шляху до демонтажу пам'ятника, відкриваються політичні можливості прийняти відповідне рішення.

Оскільки пам'ятник знаходиться у столиці, рішення та реалізацію рішення має забезпечувати Ризька дума. Як заявив у четвер, 11 травня, мер Риги Мартіньш Стакіс, ймовірно, до виборів Сейм, які пройдуть 1 жовтня цього року, монумент знести не вдасться.

У ході дебатів у Сеймі депутат Кріста Баумане заявила, що пам'ятник у Парку перемоги – це символ окупації, символ Росії як спадкоємиці СРСР, яка вчиняє військові злочини в Україні. "Цьому немає місця в нашій країні та столиці держави. Так вважає більшість суспільства. Прийнявши сьогодні рішення, ми отримаємо право самі встановлювати, що в нашій країні відбувається з радянськими пам'ятниками", - сказала Баумане.

Як повідомлялося, у вівторок, 10 травня, люди знову пішли покладати квіти до пам'ятника в Парку перемоги після того, як Ризька дума прибрала трактором квіти, принесені напередодні, 9 травня. Люди біля пам'ятника перебували до пізнього вечора, поліції довелося залучати спецпризначенців, щоб до 22:30 перекрити доступи до монумента.

У середу поліція до кінця літа перекрила всі підходи до пам'ятника у Парку Перемоги до кінця літа.

Голова комісії Ради Федерації РФ із захисту суверенітету Андрєй Клімов закликав покарати Латвію, яка дозволила знесення радянського пам’ятника у Парку перемоги в Ризі.

Про це пише російське агентство "РИА Новости".

Клімов сказав, що Латвію "необхідно напоумити", вживши вкрай жорсткі заходи економічного характеру.

Тим часом перший заступник голови міжнародного комітету Ради федерації Владімір Джабаров заявив, що у Росії готові забрати пам'ятник.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 20 квітня
20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]