У новому складі Вищої кваліфікаційної комісії суддів є продажні судді

|
Версия для печатиВерсия для печати

Вища рада правосуддя обрала новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Тепер ВВКС має відібрати близько 2500 нових суддів та атестувати ще 2000, тобто фактично оновити корпус суддів на роки вперед. Про це повідомили в Центрі протидії корупції.

"З одного боку, до ВККС пройшла Людмила Волкова, до якої у нас було чимало питань. З іншого: членами ВККС стали "агенти змін", які зможуть вплинути на дуже важливі рішення", – зазначили в ЦПК.

Повний склад ВККС: 

  • Волкова Людмила 
  • Гацелюк Віталій 
  • Дух Ярослав 
  • Кобецька Надія 
  • Мельник Руслан 
  • Пасічник Андрій 
  • Сабодаш Роман 
  • Сидорович Руслан 
  • Богоніс Михайло 
  • Ігнатов Роман 
  • Кидисюк Роман 
  • Коліуш Олег 
  • Луганський Володимир 
  • Омельян Олексій 
  • Чумак Сергій 
  • Шевчук Галина 

Волкова, про яку згадували активісти, на думку активістів Фундації DEJURE, не була чесною на співбесіді у ВРП. У 2015 році було оприлюднено так звані плівки Бабенка – голови апеляційного суду Черкаської області, який погрожував іншому судді цього ж суду Сергію Бондаренку. Бондаренко не ухвалив рішення, якого вимагав Бабенко, у справі щодо приміщення заводу Азот Дмитра Фірташа. 

"Волкова ж, як членкиня Ради суддів, у складі робочої групи перевіряла звернення судді Бондаренка про тиск на нього і не знайшла жодних порушень у діях голови суду Бабенка", – нагадали активісти. 

На співбесіді Волкову спитали про цей випадок, і вона сказала, що нібито мала довгу особисту розмову з суддею Бондаренком, і той сам погодився з висновком комісії.

"Однак таємне стало явним для Волкової надто швидко. Оскільки співбесіди з кандидатами до ВККС транслюються онлайн, то їх дивився і сам Сергій Бондаренко. Він підтвердив, що дійсно, така розмова була, але… про її суть, за його словами, Волкова збрехала. Він стверджує, що суддя Волкова передала йому побажання голови суду Бабенка та запропонувала перепросити і відкликати скарги, аби Бондаренко зміг надалі працювати в суді. Коли ж Волкова отримала від Бондаренка відмову, комісія просто підготувала висновок про те, що тиску на суддю не було", – зазначили в DEJURE.

Там додали, що до складу ВККС не потрапив жоден представник профільних неурядових організацій. Крім Волкової, сумніви стосовно доброчесності є й щодо Володимира Луганського, який закрив за спливом строків щонайменше 54 справи щодо нетверезого водіння (по 130 ст. КУпАП). 

На Луганського навіть склали дисциплінарне провадження за затягування однієї такої справи, але розглянути не встигли, бо він пішов у відставку. 

За даними активістів, на співбесіді Луганський заявив, що заяву про звільнення написав ще до відкриття провадження у зв’язку з сімейними обставинами. Однак провадження щодо Луганського було відкрите 5 червня 2020 року, і заяву про звільнення він подав того ж дня.

Нагадаємо, у серпні 2021 президент Зеленський підписав закони про перезапуск ВККСУ і очищення ВРП. Ухвалення законопроєкту про ВРП було однією з трьох ключових вимог для отримання траншу МВФ.

Вища рада правосуддя в Україні не працювала з 22 лютого 2022. Тоді одразу 10 членів ВРП пішли з посад, в результаті чого кворум було втрачено, а рада припинила виконувати повноваження. У січні 2023 вдалося обрати членів ВРП, згодом – призначити голову. ВРП ж мала призначити членів ВККС.

У травні цього року зʼясувалося, що фігуранти справи голови Верховного Суду вступили в змову для подальшого впливу на членів Конкурсної комісії та кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів на фінальному етапі конкурсу, але фактів реалізації цього наміру немає.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]