Війна з'їдає три чверті бюджету України — міністр фінансів

|
Версия для печатиВерсия для печати

Щомісячні видатки України в період війни перевищують 200 млрд грн, при цьому більшість коштів йде на армію та військові потреби, тоді як за рахунок податків бюджет отримує 54-56 млрд грн, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

«Військовий бюджет становить три чверті всього бюджету України, тож і видатки здійснюємо приблизно в такому обсязі», - сказав він в інтерв'ю mind.ua.

Зокрема, на початку воєнного стану уряд затвердив постанову, яка передбачає порядок казначейського обслуговування, де вказано, які видатки є першочерговими. Згідно з документом, перша черга – це пенсії та військові виплати; правоохоронні органи, сектор безпеки й оборони. Друга – усі інші видатки, у тому числі соцвиплати, зарплати освітян, медиків, бюджетної сфери.

«Також у нас є можливість відновлення критичної інфраструктури, є видатки на гуманітарні потреби. Інших видатків, окрім цих видатків захищених категорій, наразі ми практично не проводимо», - додав глава мінфіну.

Марченко уточнив, що у квітні видатки держбюджету склали 206 млрд грн, із яких виплати на внутрішньо-переміщених осіб та продовольчі програми — це близько 14-15 млрд грн.

«У травні цифра буде більшою - десь 16-17 млрд грн. Якщо говорити про видатки на соцзахист у середньому - це 34 млрд грн, на освіту та медицину - 31 млрд грн, зарплата у бюджетній сфері - 5 млрд грн», - пояснив міністр.

Він додав, що уряд уже декілька разів здійснював секвестри та скоротив видатки держбюджету на 180 млрд грн: майже повністю скорочено капітальні видатки - 72 млрд грн, зменшено оплату праці працівників бюджетних установ на 20 млрд грн, видатки на соцзахист - на 22 млрд грн, інші видатки - на 40 млрд грн.

«Далі скорочувати вже нема куди», - констатував Марченко.

Говорячи про можливі видатки на відновлення, він повідомив, що поки що може йтися лише про критичну інфраструктуру деокупованих територій, а про широке відновлення варто говорити, напевно, вже після перемоги.

«Звісно, ми і сьогодні про це говоримо, але програма може стартувати лише тоді, коли припиняться воєнні дії на нашій території», - сказав міністр.

На його думку, можливості підтримки бізнесу у бюджеті за рахунок держави, крім створення умов для пільгового кредитування, відсутні.

«За рахунок податків ми збираємо 54-56 млрд грн, і цими коштами покриваємо лише 1/3 потреб наших видатків. Звісно, таке становище вимушене, адже ми боремося, і наші міжнародні партнери це розуміють і готові до нас прислухатися. Проте, рано чи пізно ми маємо увійти в баланс», - наголосив Марченко.

При цьому він додав, що особисто не є прихильником зміни податкового режиму у будь-якому вигляді - ні щодо послаблення, ні щодо посилення, і після війни податкова система має повернутись до того формату, який був до 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, грошей на програму на "єПідтримка" не вистачило, але держава незабаром планує відновити фінансування. 5,82 млрд грн планується розподілити між 3,9 мільйона українців.

З 1 червня також працюючі пенсіонери одержать підвищені розміри пенсії, які будуть перераховані, починаючи з квітня, відповідно до статті 42 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.  Крім того, до підвищених пенсій працюючі пенсіонери отримають доплати до раніше виплачених пенсій за квітень і травень.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю дощитиме в Карпатах і на сході, вдень до +20°С
19:59
Українці гинуть за мільярди Ахметова: благодійне товариство ФК "Шахтар" отримало бронь від мобілізації
19:28
США та Великобританія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, що пройшли через російську біржу
19:10
The Telegraph: Яка зброя може змінити хід війни в Україні
18:46
Зеленський: рф готує новий наступ у травні-червні, ми не готові до цього (уточнення)
18:07
Як Китай поглинає колись вільний Гонконг
16:59
Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона
14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]