В Україні з 2023 року планують запровадити базовий пенсійний дохід

|
Версия для печатиВерсия для печати

В Україні вже у 2023 році планують запровадити базовий пенсійний дохід. Це чітко встановлена на рівні законодавства сума, яка визначатиметься із мінімальних витрат на проживання пенсіонера.

Відповідний законопроєкт анонсувала міністр соціальної політики Марина Лазебна, йдеться на сайті міністерства. Вона зазначила, що середній розмір пенсії на 1 липня 2022 року становив 4437 грн.

Тим пенсіонерам, у кого страхові пенсії виявляться нижчими за такий рівень, доплачуватимуть. Однак на такі виплати можуть розраховувати лише ті, хто заробив повний страховий стаж.

Також, за її словами, страхові внески вже ніколи не будуть достатнім джерелом фінансування. Тому пенсійні виплати додатково фінансуються із державного бюджету.

"Якщо ми хочемо гарантувати людям похилого віку мінімально необхідні для життя доходи, то маємо закріпити базовий пенсійний дохід системно на рівні законодавства. Ми напрацювали необхідний законопроєкт і вже отримали схвальні висновки від Світового Банку та Міжнародної організації праці", – зазначила Лазебна.

Зокрема, мається на увазі "вікова лінійка". Вже зараз в Україні існують доплати до пенсій для осіб віком понад 75 років. Такі доплати є елементом майбутньої системи базового доходу.

"Ці заходи необхідно продовжити, реалізувати заплановані диференційовані за віком доплати у жовтні 2022 року для пенсіонерів у віці 70+, а на 2023 рік передбачити базові гарантії для осіб віком від 65 років, для людей з інвалідністю та тих, хто втратив годувальника", – пояснила Лазебна.

Іншого шляху забезпечити мінімальні норми в пенсійному забезпеченні без підвищення внесків не існує.

"Для гідного життя на пенсії маємо доповнити базові пенсійні гарантії всеохоплюючою системою пенсійних накопичень, які людина та її роботодавці будуть здійснювати, поки людина працює, і які будуть додатковим джерелом доходу людини після завершення трудової діяльності. Саме така формула - базовий пенсійних дохід плюс індивідуальні пенсійні накопичення – дає нашим нинішнім пенсіонерам необхідний захист", - заявила міністр.

«Аргумент»


 В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:12
Президент України підписав указ, який закриває доступ військових до онлайн-казино - за це боровся сержант Павло Петриченко, який загинув у Донбасі
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 20 квітня
20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]