Злодіїв тепер лише штрафуватимуть: Рада скасувала кримінальну відповідальність за крадіжку майна вартістю до 3000 гривень

|
Версия для печатиВерсия для печати

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за дрібне викрадення чужого майна".

Відповідний законопроєкт №11068 у другому читанні підтримали 243 нардепи, повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

З урахуванням внесених до другого читання змін, ухваленим законом пропонується декриміналізувати крадіжки майна вартістю до 3 028 гривень (до двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Водночас пропонується встановити штрафи за дрібне викрадення майна вартістю до 3 028 грн шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати:

  • за дрібну крадіжку (майна вартістю до 757 грн) – штраф становитиме 170-850 грн, або громадські роботи протягом 20-30 годин, або адмінарешт на строк до 5 діб;
  • за дрібну крадіжку у значному розмірі (вартістю від 757 грн до 3 028 грн) – штраф від 850 до 5 100 грн, або громадські роботи протягом 30-40 годин, або адмінарешт на строк до 10 діб.

Автори законопроєкту вважають, що в умовах воєнного стану покарання за крадіжку занадто суворе.

Зокрема, вчинення крадіжки в умовах воєнного стану одразу кваліфікується за частиною четвертою статті 185 Кримінального кодексу України, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років. При цьому крадіжка вважається дрібною, якщо вартість вкраденого не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімум доходів громадян. Відтак, наразі кримінальна відповідальність настає, якщо вартість вкраденого перевищує 302,8 грн.

Загалом у 2023 році зареєстровано 82 123 кримінальних проваджень за фактами вчинення злочинів, передбачених статтею 185 КК України ("Крадіжка"), з яких у 48 921 повідомлено про підозру, до суду скеровано 44 924 кримінальних проваджень та 30 155 кримінальних проваджень закрито.

 

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]