2023 рік уже став найспекотнішим за всю історію спостережень, 2024-й буде ще спекотнішим; винен Ель-Ніньо

|
Версия для печатиВерсия для печати

Запам'ятайте назву цього кліматичного феномену. Він впливатиме навіть на політичну стабільність у нашому світі.

Про це йдеться у статті видання meduza.io.

У 2023 році кліматичний феномен Ель-Ніньо повернувся після приблизно чотирирічної перерви. Як неважко здогадатися, це погана новина: на планету чекає нова хвиля глобального потепління, наслідки якої відчують мешканці різних регіонів. 

2023-й із високою ймовірністю стане найспекотнішим роком за всю історію спостережень. Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) фіксує рекордні середні температури два місяці поспіль — у червні та липні. Причому у липні рекорд було встановлено ще до завершення місяця: настільки значним виявилося перевищення.

Потрібно розуміти, що йдеться не лише про північну півкулю, де зараз літо, а про глобальну середню температуру — тобто зимове похолодання у південній півкулі в цьому показнику враховано. У світі загалом стало суттєво спекотніше, ніж кілька десятиліть тому, але навіть на цьому фоні 2023 виділяється: достатньо поглянути на графік середніх липневих температур за останні півстоліття або відкрити зведення кліматичних новин.

Температурні рекорди – логічний прояв глобального потепління. У цьому сенсі їх не можна назвати несподіванкою. А ось що можна — то це новина про те, що в липні поступово склалися умови для початку Ель-Ніньо.

Ель-Ніньо – це кліматичний режим у тихоокеанському регіоні, який розганяє температуру на всій планеті; причому на додаток до глобального потепління, спричиненого діяльністю людини. Досі ми жили у протилежній фазі цього циклічного явища, яка називається Ла-Нінья. У процесі Ла-Нінья глобальна температура зсувається вниз багаторічного середнього значення. Період Ла-Нінья поступово закінчився у березні 2023-го, і навіть три місяці знижених температур, як з'ясовується, не завадили 2023 поставити свої рекорди.

2024-го становище зі спекою не тільки не покращиться, а, швидше за все, різко погіршиться — передусім через тихоокеанські цикли. Незважаючи на їхню важливість для клімату, говорять про них рідше, ніж про вуглецеві викиди. Спробуємо відповісти на головні питання про Ель-Ніньо, Ла-Нінья та інші важливі явища, що визначають рекордні температури на Землі — про ці явища люди будуть точно говорити найближчими роками по всій планеті.

Що таке Ель-Ніньо та Ла-Нінья і як вони змінюють клімат?

Це дві фази (тепла та холодна) так званої Південної осциляції – періодичної зміни режимів вітру та температури поверхневого шару води в районі Тихого океану. Дві фази аналогічні двом крайнім положенням маятника, стан між якими називають «звичайними умовами»: у цей момент стан клімату відповідає своїм багаторічним середнім показникам (температури, вологості, тиску тощо).

Своїм походженням незвичайні метеорологічні терміни завдячують португальським рибалкам. Словом Ель-Ніньо (тобто «малюк» або «дитина» іспанською) вони з XIX століття називали теплу екваторіальну течію, яка йде на південь уздовж узбережжя Перу під час Різдва — назва дано на честь немовляти Христа.

Пізніше, коли вчені помітили, що в деякі роки ці теплі течії бувають значно інтенсивнішими, ніж зазвичай, вони прийняли цю назву і застосували її до більш потужного, але нестійкого кліматичного явища. Зворотне Ель-Ніньо явище названо вченими за аналогією: не «малюк», а «малятко», Ла-Нінья. Тепер Ель-Ніньо використовується майже виключно для опису особливого кліматичного режиму або течій, які при цьому стають потужнішими, але не для звичайних щорічних течій, до яких це слово спочатку застосовувалося.

Якщо коротко, то відбувається наступне:

  • Екватор - "найгарячіше" місце на планеті. Він отримує максимальну кількість сонячного світла, через що приповерхневе повітря у цій галузі максимально розігрівається. Тут утворюються висхідні потоки повітря, які високо в атмосфері розгортаються на північ і південь і йдуть у субстропики, де перетворюються на пасати — знамениті вітри, які повертають повітря назад, до екватора.
  • Обертання планети призводить до того, що пасати дмуть не просто назад, суворо на південь до екватора, а відхиляються на захід: вони дмуть на південний захід у північній півкулі та на північний захід – у південній. Загалом утворюються потужні західні вітри.
  • Саме в Тихому океані ситуація виглядає так: пасати, що дмуть з величезної поверхні океану, приносять у бік Південно-Східної Азії (Індонезія, Малайзія та весь цей регіон) багато тепла та вологи. Тепле та вологе повітря тут піднімається – і волога проливається дощами.
  • Внаслідок дії пасатів тепла вода накопичується на заході Тихого океану, а холодна – на сході. Згодом це призводить до ослаблення пасатів.

Звичайні умови

  • Тоді тепла океанічна вода, яку більше не утримують пасати на заході, починає переміщатися у зворотному напрямку — і у східній частині Тихого океану виникає Ель-Ніньо.
  • Режим вітрів змінюється: вони починають дмухати над Південно-Східною Азією в протилежний бік, на схід. Дощі тепер проливаються над самим океаном і в Південній Америці, а в Азії стає дуже сухим.

Ель-Ніньо

  • Якщо Ель-Ніньйо приносить більш високу температуру, то протилежне йому явище, Ла-Нінья, характеризується зниженням температури.
  • Протягом більшої частини останніх трьох років у світі переважали умови Ла-Нінья. Хоча середня температура залишалася високою, вона не повторила рекордних показників 2016-го. Але нижчі температури не означають, що Ла-Нінья абсолютно нешкідлива. Останній епізод цього явища тривав три роки — з 2020-го до 2022-го — і, наприклад, призвів до сильних повеней на сході Австралії.

Ла-Нінья

Чому Ель-Ніньо призводить до посух в одних місцях та повеней в інших?

Хоча для Ель-Ніньйо характерна підвищена середня температура на планеті, його ефекти дійсно не поширюються рівномірно: різні регіони «отримують у подарунок» різні погодні умови.

З потеплінням поверхні води уздовж сухого тихоокеанського узбережжя Південної Америки формуються потужні хмари, які приносять зливи. Вони, у свою чергу, призводять до повеней.

Протилежна сторона океану - де знаходиться, наприклад, Австралія та Індонезія - при цьому позбавляється вологи, яку в нормальних умовах переносять пасати, і страждає від посух та пожеж.

Таке відбувається тільки в Тихому океані чи ще десь?

Ель-Ніньо і Ла-Нінья виникають у Тихому океані, але інші регіони теж схильні до коливань.

Наприклад, Північноатлантична осциляція проявляється, як випливає з назви, над північною частиною Атлантичного океану. Вона пов'язана із коливаннями атмосферного тиску між областю високого тиску над Азорськими островами та зоною низького тиску над Ісландією. Ця осциляція разом із пов'язаною з нею Арктичною впливають на силу та напрямок вітрів у північній півкулі.

Зважаючи на все, навіть такий далекий від Тихого океану регіон, як Північна Атлантика, відчуває вплив Ель-Ніньо. У цей період зими у південній Європі стають більш вологими та теплими, а у північній – сухими та холодними. Якщо Ель-Ніньйо досить посилиться до зими 2023-2024 років, північній Європі можуть загрожувати морози.

Чому коливання температури десь у тропіках впливає на клімат планети?

Атмосферу Землі можна порівняти з ставком: якщо кинути в одне місце камінь, бриж розійдеться по всій водоймі. Океан та атмосфера тісно пов'язані, а потік тепла та вологи з океану в атмосферу, що зростає під час Ель-Ніньо, відносно швидко поширюється по всій планеті.

Ситуацію посилює те, що Тихий океан дуже великий і займає приблизно третину Землі. По суті, коливання температури у тропічній зоні Тихого океану викликають ланцюгову реакцію планетарного масштабу. Тому ефекти Ель-Ніньйо простежуються в помірних, субполярних і навіть полярних широтах. Кліматичні зміни неможливо ізолювати в одному регіоні — проблема для всієї планети.

Чи варто побоюватися людям, які живуть далеко від моря?

На жаль так. Наприклад, Ефіопія не має виходу до моря, але у 2015-2016 роках, якраз під час чергового Ель-Ніньо, зіткнулася з катастрофічною посухою, внаслідок якої постраждали 10 мільйонів людей.

Найбільш гострі наслідки Ель-Ніньйо зазвичай відчуваються в тропіках, але жителям помірних широт теж може дістатися. Наприклад, у Канаді та на півночі США може стати тепліше.

Докладніше про вплив Ель-Ніньо на різні регіони можна прочитати у цій статті.

Які ще проблеми пов'язані з Ель-Ніньо?

Особливо потужний Ель-Ніньо у 1997–1998 роках забрав близько 23 тисяч життів внаслідок ураганів та повеней.

Крім того, Ель-Ніньо знижує економічне зростання. Нещодавно вчені оцінили збитки світовій економіці від Ель-Ніньо 1982-1983 та 1997-1998 років у 4,1 трильйона та 5,7 трильйона доларів відповідно. Ель-Ніньо, що почався в 2023-му, може обійтися людству в 3 трильйони доларів. За розрахунками дослідників, до кінця століття загальні втрати від цього явища досягнуть 84 трлн доларів.

Дослідники пов'язують з Ель-Ніньо погані врожаї в Європі наприкінці 1700-х років (що, у свою чергу, стало одним із чинників Французької революції) і голод на півночі Китаю 1876-го, який забрав життя 13 мільйонів людей. 1972-го Ель-Ніньо скоротив популяцію анчоусів біля берегів Перу, підірвавши рибальську галузь у країні.

Посухи, пов'язані з Ель-Ніньо, збільшують ймовірність лісових пожеж, що призводить до викиду вуглецю в атмосферу та прискорює зміну клімату. В Австралії на це чекають з особливою тривогою: більшість проявів Ель-Ніньо з 1900 року викликали в країні повсюдну посуху.

Варто побоюватись і політичної нестабільності. Політологи підрахували, що спалахи цивільних конфліктів більш ніж удвічі вірогідніші під час Ель-Ніньо порівняно з Ла-Нінья. А ще Ель-Ніньо підвищує ризик збройних конфліктів через рибальство у Південно-Східній Азії.

Повеням та іншим екстремальним погодним явищам часто супроводжують спалахи інфекційних захворювань — від малярії та холери до чуми, збудника якої переносять щури, які намагаються врятуватися від води в будинках, що наближається. Тому епідемії можуть стати ще одним наслідком Ель-Ніньо. ВООЗ уже попередила, що найближчими роками варто побоюватися поширення з вини Ель-Ніньо гарячки денге та вірусу Зіка.

Схоже, що найоптимальніша стратегія — готуватися до Ель-Ніньо наперед.

Минулої весни уряд Перу оголосив, що інвестує близько мільярда доларів у запобігання та пом'якшення несприятливих наслідків зміни клімату та погодних явищ, пов'язаних з Ель-Ніньо.

Світовий банк радить не обмежуватися боротьбою з повенями та посухами, а розробляти системи раннього попередження надзвичайних ситуацій, впроваджувати стійкі до спеки сорти сільськогосподарських культур, розширювати охоплення соціального захисту населення та субсидувати імпорт продуктів харчування.

Австралійські експерти попереджають, що Ель-Ніньо може підвищити навантаження на енергетичні системи, адже в спеку люди більше матимуть кондиціонери, а посуха скоротить вироблення електрики на ГЕС. Щоб знизити ризики, вони радять запасатися дизельними генераторами та встановлювати сонячні панелі.

Можливо, в Ель-Ніньо є щось добре?

Справді, поки одні регіони страждають від Ель-Ніньо, інші опиняються у вигідніших умовах. Ми вже згадали зменшення кількості ураганів в Атлантиці – це гарна новина для мешканців, наприклад, Гаїті, Куби, Флориди та Техасу. Крім того, Ель-Ніньо може завдати опадів у посушливих країнах — від цього виграють фермери.

І, мабуть, можна вважати плюсом те, що завдяки Ель-Ніньо та увазі до нього політиків та журналістів ще більше людей дізнаються про те, як кліматичні зміни впливають на їхнє життя.

Вгорі: торф'яна пожежа в селі Римбо Панджанг в районі Кампар, Ріау, Індонезія. Як і вся Південно-Східна Азія, Індонезія в найближчий рік очікує нових лісових і торф'яних пожеж через сухіший і спекотніший сезон, викликаний Ель-Ніньо. Фото: Hadly Vavaldi / Xinhua / ZUMA Press / Scanpix / LETA

(Друкується зі скороченнями).

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]