9 травня Путін скаже, як саме він хоче програти в Україні - WSJ

|
Версия для печатиВерсия для печати

З усіх ставок, які зробив Владімір Путін, зіграла лише одна. Його доходи від продажу газу і нафти досі залишаються недоторканими. Вони навіть збільшуються через подорожчання енергоносіїв.

Його ж найбільшим прорахунком було вважати, що українці не будуть оборонятися. Вважати так було дурницею після двох революцій в Україні, сотні тисяч учасників яких мобілізувалися, щоб захистити свою країну від політичного домінування Росії. Путін говорив собі, що всі ці протести не справжні. І їх нібито організували і профінансували іноземці. Те ж саме він говорить собі й про протести в Росії, - пише Wall Street Journal.

Всі плани Путіна провалилися. Десятки тисяч людей загинули. Цілі міста перетворені на руїни. Російські солдати скоїли жахливі воєнні злочини, а російська економіка розвалюється. А тепер українські сили завдають повітряні удари на російській території. Тисячі росіян призовного віку тікають з країни, щоб не стати гарматним м’ясом у воєнному провалі Путіна. Варто послухати заяви і прочитати повідомлення найбільш націлених на Захід путінських слуг: міністра закордонних справ Сєргєя Лаврова і «універсального ручного песика» російського автократа Дмітрія Мєдвєдєва. Вони навіть не намагаються переконати когось, що війна проти України не стала катастрофою для Росії. Однак, вони наполягають, що ця війна може стати такою катастрофою для Заходу.

Аналітики Королівського інституту об’єднаних служб (RUSI) Джек Вотлінг і Нік Рейналдс теж вважають, що Путін втратив можливості скоротити свої втрати.

«Натомість було вирішено не просто зберегти наратив про боротьбу з «нацистами» в Україні, а й розширити масштаби до конфронтації систем, тобто між Росією і НАТО», - цитує видання висновки аналітиків, додаючи, що Путін завжди публічно визнавав, що військова могутність альянсу значно перевершує російські.

Що б не було у Путіна на думці, військові аналітики вважають, що в понеділок, коли Росія буде святкувати День перемоги над режимом Адольфа Гітлера у 1945 році, у своїй щорічній промові російський автократ скаже, що буде далі. Тим часом, у Вашингтоні продовжують дотримуватися обіцянки президента Байдена, що війська США не будуть брати пряму участь у війні, яка триває на українській території. Чи справді Америка в цьому впевнена?

Український президент Володимир Зеленський, без сумніву, хотів би, щоб НАТО втрутився. Більше того, зараз він постав перед військово-політичним вибором: поступитися територією чи ризикнути своїми військами, наказавши їм піти в атаку. Звісно ж, відчуття, що адміністрація Байдена більше не може дозволити Україні програти, може вплинути на рішення українського лідера.

Тим часом, російська сторона, якій не вдалося здобути легку перемогу, але довелося визнати масштаби рішучості НАТО, відчуває, що ситуація різко змінюється. Стає все більш очевидним, що Путін хотів би, щоб його зупинив західний альянс, чию військову перевагу він визнає, ніж армія України. Адже якщо російську армію розіб’ють ЗСУ,  це буде ще більшим приниженням і викриттям корумпованості і деморалізованості російських військ.

Якщо Путін хоче втягнути НАТО у війну, він знає, як це зробити. Начальник Генерального штабу Збройних сил РФ Валєрій Гєрасімов - один з трьох авторів війни проти України на рівні з Путіним і міністром оборони Сєргєм Шойгу - несподівано приїхав на передову минулого тижня. Вважається, що він хотів сам подивитися на стан своєї армії. Які висновки він зробив про здатність російських військ утримати територію й витримати український контрнаступ у наступні місяці?

Видання повертається до адміністрації Джо Байдена. Впродовж останніх тижнів на підставі висновків своїх військових радників й твердих даних розвідки американський президент підняв ставки, намагаючись змусити Росію проковтнути щось, що нагадує більше поразку, а не глухий кут, в який Путін хотів би зараз завести ситуацію. Будь-що, що буде схоже на поразку України, також буде вважатися тепер поразкою США.

Ілюстрація: © unsplash/fu_psi

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]