Америка закрила "ландромат". Як санкції США позначаться на планах Кремля у Молдові

|
Версия для печатиВерсия для печати

Мінфін США ввів санкції проти молдавських олігархів і політиків Володимира Плахотнюка та Ілана Шора, а також деяких пов'язаних з ними осіб. Їхні активи будуть заблоковані. Колишній лідер Демпартії Молдови Плахотнюк — один із бенефіціарів «молдавської пральні» чи «російського ландромату». Так назвали найбільшу в СНД схему відмивання злочинних доходів за участю банків Росії, Молдови та країн Балтії, про яку стало відомо у 2014 році. По ній із РФ через держустанови Молдови, які тоді були під контролем Плахотнюка, вивели понад $20 млрд. Плахотнюк і Шор також брали участь у «крадіжці мільярда», коли з трьох молдавських банків зник $1 млрд (сьогодні називається вже більша сума). Плахотнюк та Шор втекли з Молдови, але досі впливають на політику в країні, підігруючи Кремлю. Партія «Шор» влаштовує протести в Кишиневі, вимагаючи відставки чинного керівництва, дострокових виборів та підписання угоди з РФ про постачання газу.

The Insider поговорив із молдавськими політиками про те, як позначаться санкції США проти Плахотнюка та Шора на політичній ситуації в Молдові.

Стелла Жантуан, політолог, екс-депутат парламенту Молдови:

- Громадянське суспільство багато років домагалося, щоб було запроваджено санкції проти Плахотнюка, Шора та інших корупціонерів цього кола. Санкції полегшать завдання молдовської юстиції. Рахунки Плахотнюка, Шора та тих, хто з ними співпрацює, будуть заблоковані. Тобто можна буде відстежити потоки грошей та припинити фінансування людей Плахотнюка у Молдові.

Щоб зрозуміти, яку роль вони продовжують грати в політиці Молдови, треба зробити маленький екскурс в історію. Плахотнюк створив систему, яка дозволила поставити під контроль усі державні інституції влади. Він став повним господарем країни і крутив нею, як хотів. Схема була схожа на схеми в 90-х роках — у міністерство ставилася певна політична фігура для відводу очей, а в ролі заступників міністрів були так звані "смотрящіє"і. Усі потоки з держбюджету та фінансові потоки у вигляді грантів, які йшли до Молдови, контролювалися цими людьми і потім виводилися на офшорні рахунки кількох осіб, але зрештою бенефіціаром був Плахотнюк. У результаті була банківська афера, в якій відмивалися величезні гроші, а банки належали Шору.

Плахотнюк був змушений втекти, але схеми та люди залишилися. Перед президентом та урядом постає нелегке завдання, бо очистити державну систему від елементів Плахотнюка дуже складно. У країні є законодавство, яке не дозволяє звільняти держслужбовців та заступника міністра, які і є «смотрящімі».

Коли цей закон приймався, ідея була така, що міністри та уряд можуть змінюватися, а «смотрящіє» мали залишатися на посадах, і закон їх охороняв. Наразі змінюються закони, приводяться в норму, але схеми в економіці залишилися. Викорчувати звідти людей Плахотнюка — складне завдання. Ще й тому, що поки що не реформовано юстицію. Це ускладнює процес очищення інститутів влади. Справи щодо корупції, які прокуратура доводить до судів, просто розвалюються у судах. Плахотнюк хоч і втік, але й досі впливає через своїх людей. І Партія соціалістів перебуває під впливом Плахотнюка, бо має всюди свої люди «на стипендії». Вони щомісяця отримували певні суми за лояльність та за те, що виконували завдання Плахотнюка у країні.

Оазу Нантой, депутат молдовського парламенту від партії «Дія та солідарність»:

- "Ленін помер, але справа його живе". Плахотнюк і Шор втекли, але їхні контакти та зв'язки в Молдові залишилися. Плахотнюк після себе залишив деградуючу державну структуру та має можливість впливати, у тому числі на кримінальний світ. Сьогодні ми спостерігаємо сценарій, у якому беруть участь і «Газпром», і представники злочинного світу, і Плахотнюк, і Шор, які поставили собі за мету спровокувати соціально-економічну кризу в Молдові та дестабілізувати політичну ситуацію, тобто це гібридна війна. Шор, який причетний до «крадіжки мільярда» і був засуджений у 2017 році в першій інстанції, разом із Плахотнюком втік через Придністров'я. Наразі вони намагаються розкрутити маховик народних протестів.

У середині жовтня Центр боротьби з корупцією та поліція затримали кілька кур'єрів, які мали при собі сумки з готівкою, і на кожній сумці був напис — у який район. Люмпенізовані верстви суспільства за гроші готові брати участь у цих псевдоакаціях протесту.

Це вистава, режисери якої перебувають у Кремлі і мають на меті дестабілізацію ситуації в Молдові, повалення влади та реалізацію сценаріїв Москви. Шор має свої вигоди, тому що йому нецікаво бути розшукуваним по всьому світу і не мати можливості використати накрадені гроші. Якщо зрештою наша Феміда винесе якийсь вирок, то Ілон Шор не захоче відсиджуватися в Ізраїлі і воліє приїхати до Росії.

Наразі триває жорстке протистояння між Росією та демократичним світом. Санкції США – досить виразний жест політичної підтримки.

Зростання цін на газ, ймовірне зростання цін на електрику та інфляція в Молдові провокують соціальну депресію, але є політики, зокрема, соціалісти, які на хвилі популізму навесні говорили: «Майя Санду має поїхати до Москви, помити ноги Путіну, випити воду та привезти дешевий газ».

 

Політичні провокатори намагаються розкрутити цей маховик нібито народного обурення, нічого при цьому не пропонуючи, крім гасла «Геть Майю Санду!». Сьогодні наша компанія «Енергоком» підписала контракт із Болгарією про співпрацю двох країн у сфері постачання енергоносіїв. Влада робить безпрецедентні зусилля щодо диверсифікації можливих постачань газу не стільки тому, що на нас десь чекає дешевий газ, а для того, щоб «Газпром» зрозумів, що його спроби шантажувати Молдову не призведуть до колапсу. Так, буде дорого і боляче, але газ надходитиме.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:27
Буданов вже заперечує сам себе щодо наступу рф на Суми
13:44
ЄС ухвалив план Ukraine Facility для України, цьогоріч €16 мільярдів
12:04
Гроші на оборонні споруди на Харківщині були "розпиляні": Харківська ОВА платила мільйони фіктивним фірмам з Дніпропетровщини. Це і є державна зрада
11:07
Атаки росіян на Харківщину триватимуть кілька днів, потім РФ планує “потужний наступ” на Суми, – Буданов
10:02
Тепер вже "у червні": не-українська за світоглядом і ментальністю більшість в Раді не поспішає забороняти московський патріархат в Україні
09:30
На Сумщині евакуюють населення Білопілля та Ворожби
09:01
Аморальний ексзаступник Резнікова Замлинський, який погоджував контракт на "яйця по 17 грн", став послом із особливих доручень МЗС
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 14 травня
07:28
Держсекретар США Блінкен прибув до Києва
20:00
У вівторок в Україні короткочасні дощі та нічні заморозки

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]