Бій Усика та Ф'юрі зацікавив навіть папу римського

|
Версия для печатиВерсия для печати

Українець і британець поб'ються за звання абсолютного чемпіона світу з боксу у важкій вазі — першого у XXI столітті.

Про це пише видання Meduza.

У ніч проти 19 травня в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) відбудеться бій за звання абсолютного чемпіона світу з боксу у важкій вазі — українець Олександр Усик проти британця Тайсона Ф'юрі. Переможець стане першим «абсолютом» у тяжкій вазі з 1999 року.

Що потрібно знати про Вусіка

37-річний українець – одна з головних зірок сучасного боксу, чемпіон світу за версіями WBA Super, IBF, WBO, IBO та The Ring.

Перший професійний бій Усік провів у 2013 році, роком раніше завоювавши золото на Олімпіаді у Лондоні. За наступні п'ять років він став чемпіоном одразу за трьома версіями, але потім вирішив перейти у важку вагу (найпопулярнішу у фанатів) — до цього українець виступав у середньому та напівважкому. Через це Усик позбувся поясів — але лише на якийсь час.

Підготовка Усіка до бою з Ф'юрі. Відео: FIGHTER CHANNEL 2

До Ф'юрі головним боєм у кар'єрі Усика був поєдинок з Ентоні Джошуа у 2021 році. На той момент Джошуа був чемпіоном за версіями WBA, WBO, IBF та IBO. Вусік вважався аутсайдером, але буквально розгромив британця. Цей виступ українця вважається одним із найкращих для важкоатлетів за останні 10 років.

Останній бій Усик провів у серпні 2023-го і переміг ще одного британця, Даніеля Дюбуа. Загалом українець провів 21 професійний бій і виграв усі з них (у 14 випадках — нокаутом).

Після 24 лютого 2022-го Усік активно допомагає українцям, які залишаються в країні, відвідує шпиталі, записує відеозвернення до військових — і навіть сам записався до тероборони Києва. За словами боксера, на початку війни він «стояв на блокпостах» у столиці України: «До моєї країни прийшов ворог, і треба її захищати. Не має значення, хто я — спортсмен, бізнесмен чи хтось інший. Я громадянин України і маю її захищати. Усі, хто мешкає в Україні, вважає себе українцем і має український паспорт, хто тут народився, хто тут живе, хто приїхав сюди жити, зобов'язані захищати країну. Це обов'язок хлопця, чоловіка».

Що потрібно знати про Ф'юрі

35-річний британець на прізвисько Циганський Король — один із найкращих (а також найпопулярніших і найсуперечливіших) боксерів в історії. Як і Усік, Тайсон ніколи не програвав: у професійному боксі він провів 35 боїв, перемігши у 34 (24 нокаути) і один поєдинок завершивши внічию.

Головний успіх у кар'єрі Ф'юрі — перемога над Володимиром Кличком 2015-го. Тоді Тайсон завоював чемпіонські пояси за версіями IBF, IBO, WBO, WBA Super та The Ring, але за словами самого боксера, та перемога спровокувала проблеми з ментальним здоров'ям. У Ф'юрі почалася депресія, у нього діагностували біполярний розлад, який він заглушував кокаїном та алкоголем.

Пізніше боксер зізнався, що у той період думав про самогубство. «Влітку 2016-го я купив нову Ferrari. На трасі розігнався до 300 кілометрів на годину і попрямував до мосту. Мені було на все начхати, хотілося померти. Я розчарувався в житті, але потім почув у голові голос: „Ти не можеш зробити так, Тайсоне. Подумай про сім'ю, про доньку та синів, які зростатимуть без батька»», — згадував Ф'юрі.

Після цього Тайсон оголосив про завершення кар'єри та втратив усі пояси. За два роки без спорту він набрав 65 кілограмів. Але вже 2018-го повернувся. З того часу Ф'юрі провів дев'ять боїв і переміг у восьми з них.

Єдина нічия була у поєдинку з Деонтеєм Уайлдером, який у 2018 році захищав титул чемпіона світу за версією WBC. Через два роки вони зустрілися знову, і Ф'юрі забрав пояс. А 2021-го захистив його у реванші.

Підготовка Ф'юрі до бою з Усиком. Відео: FIGHTER CHANNEL 2

Останній поєдинок англійця відбувся у жовтні 2023-го. Проти нього бився боєць ММА, колишній чемпіон UFC у важкій вазі Франсіс Нганну. Більшість експертів були впевнені, що Ф'юрі легко переможе Нганну, для якого це був перший поєдинок з боксу. Але Франсіс зумів відправити Тайсона в нокдаун, та й загалом провів досить рівний бій — але перемогу судді все ж таки віддали британцю.

Чого чекати від бою

Британець помітно перевершує суперника в габаритах, і експерти вважають це головною перевагою. Ф'юрі вищий на 15 сантиметрів (зростання українця — 191, британця — 206) і перевищує розмах рук на 18 (198 проти 216). Але Усик набагато швидше за супротивника і здається більш різнобічним боксером. Сам українець упевнений, що це важливіше за переваги в габаритах: «Якби це було так, то королем звірів був би слон».

Відео: DAZN Boxing

Явного фаворита у цьому бою немає — навіть інші боксери не можуть вибрати найкращого. Наприклад, росіянин Дмитро Бівол вважає, що Усик сильніший, адже Ф'юрі в бою з Нганну «загалом не справив враження». Водночас Майк Тайсон упевнений в успіху британця, який «придушить своєю міццю» українця.

Але хоч би як завершився бій, Ф'юрі та Усик на двох зароблять більше 100 мільйонів доларів: британець отримає 69, українець — удвічі менше. А їхній поєдинок у будь-якому випадку стане одним із найважливіших за останні десятиліття. Бій привернув увагу навіть Святого престолу: 16 травня папа римський Франциск благословив той самий пояс, за який поб'ються Ф'юрі та Усик.

Вгорі: Тайсон Ф'юрі та Олександр Усик на прес-конференції перед боєм. 16 травня 2024 року. Фото: Andrew Couldridge / Action Images / Reuters / Scanpix / LETA

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:18
Розкрадання 88 млн грн на ремонті офісу тотально корумпованої Держміграції: отримав підозру екскерівник ДМС
13:42
Син посадовця Вінницького комісаріату, вимагав 20 тисяч доларів США за оформлення виїзду за кордон
12:02
Родина експосадовця СБУ казково розбагатіла після його звільнення з УЗ (ВІДЕО)
11:55
Заарештовано 2 директорів департаментів Ibox bank за міскодинг для нелегальних казино
11:24
Інформаційні атаки на військових: дискредитація заради політичних інтересів?
10:01
Єврокомісія створює аудиторську раду, яка контролюватиме використання 50 млрд євро Україною
09:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті та втрати ворога на 18 червня
08:00
На Ростовщині після атаки БПЛА палає нафтобаза
20:00
У вівторок без опадів майже по всій Україні
18:06
Не заглушиш – не вб'єш. F-16 можуть покласти край домінуванню росії в галузі радіоелектронної боротьби

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]