Бутусов: Треба мобілізувати на завод, а не в окоп; закон має чітко визначити права мобілізованих (ВIДЕО)

|
Версия для печатиВерсия для печати

Ситуація довкола нового закону про мобілізацію зводиться до пошуку людини, яка буде такі непопулярні речі робити. Натомість верховний головнокомандувач Володимир Зеленський має взяти відповідальність за мобілізацію на себе. Люди ж бояться того, що їх заженуть кудись без конкретної підготовки, але дискусія щодо закону про мобілізацію цієї проблеми не торкається взагалі. Натомість потрібно створити чіткий облік людських ресурсів, а також розглянути варіанти мобілізації у промисловість.

Про це головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов в інтерв'ю Radio NV.

"Насамперед я сподіваюся, що буде створений облік усіх людей, які є військовозобов'язаними або можуть стати військовозобов'язаними. Має бути чіткий облік людських ресурсів України, які можуть бути залучені не лише для безпосереднього ведення бойових дій на передовій, а також до виконання бойових завдань у складі добровольчих формувань. І які можуть бути мобілізовані у промисловість, без відриву від своєї роботи. Або з відривом від роботи, але для виконання робочих завдань, тобто мобілізація на завод.

Такий облік наявних людських ресурсів — це те, що в нас зараз відсутнє. І, на мій погляд, це головна проблема", - розповів журналіст.

Також він пропонує запровадити у Дії електронний кабінет призовника, мобілізованого, кожного громадянина: "Має бути впорядкований порядок взаємодії з людьми, встановлений електронний кабінет. Має бути встановлений зв’язок, впорядкована розсилка повісток, взаємодія з людьми, особиста електронна картка має бути в кожного призовника, мобілізованого".

На думку Бутусова, законом про мобілізацію мають бути забезпечені права людей, які мобілізуються.

"Ці права мають бути чітко визначені. Ці права, захист прав мобілізованих, на мій погляд, мають більше значення, ніж каральні заходи, які в нас тільки й обговорюють. Бо в нас, на жаль, уся дискусія щодо закону про мобілізацію звелася до того, як військкомати (ТЦК) чи місцеві органи влади — хто завгодно — мають ловити десь людей і якомога зручніше для себе заводити їх до війська. На мою думку, це мають бути чітко визначені права. Права тих, хто вже служить, хто мобілізується добровільно.  І, звичайно, тоді будуть визначені ті, хто не виконує свої обов’язки. Тоді має визначатися обмеження їх прав, якщо вони не виконують вимоги закону", - наголосив журналіст.

Журналіст також наголосив, що вся політична дискусія навколо закону про мобілізацію не стосується головної проблеми - страху людей, що їх відправлять на передову без підготовки.

"Чого люди бояться? Люди бояться того, що їх заженуть кудись, без визначення конкретного завдання, без конкретної підготовки… Тобто не даючи людині можливості вивчити цю військову справу, виконати завдання та максимально убезпечити себе та своїх товаришів. От це основний ризик. І, на жаль, вся наша політична дискусія щодо закону про мобілізацію цієї проблеми не торкається взагалі", - зазначив Бутусов.

Він також додав, що, на його погляд, президент Володимир Зеленський ухилився від відповідальності за мобілізацію. Через це все головком Залужний вимушений замість своїх прямих обов'язків "займатися політикою", що є шкідливим в умовах повномасштабної війни.

"Увесь закон про мобілізацію зараз зводиться до дуже ганебного процесу: "А давайте просто знайдемо, яка людина буде такі непопулярні речі робити і когось заганяти в армію", - вважає Бутусов.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]