«Чорні лебеді» вже прилетіли

|
Версия для печатиВерсия для печати

Деякі шок-прогнози Saxo вже справджуються.

Про це йдеться у статті видання ZN.UA.

Роками економісти Saxo Bank розважали світ своїми щорічними шокуючими передбаченнями, і рідко хто сприймав їхніх «чорних лебедів» усерйоз. Але коли глобальна економіка та геополітика увійшли в зону турбулентності, пророцтва Saxo уже не викликають посмішок: одні вже починають збуватися, інші аж надто схожі на правду. Розповідаємо про найбільш правдоподібні тренди, спрогнозовані данським інвестбанком на поточний рік. Так, це все ще прогнози, але тільки вже серйозні.

2023 року ЄС розпочинає формування власних об'єднаних збройних сил

Після закінчення Другої світової війни Західна Європа опинилася під утішливою «парасолькою» Збройних сил США як безпосередньо, так і через членство в НАТО. Після завершення холодної війни національні оборонні пріоритети ще більше згасли.

Однак вторгнення Росії в Україну призвело до найбільшої гарячої війни в Європі з 1945 року. Похитнулася й віра в американську «парасольку», — проміжні вибори в США 2022 року ознаменувалися посиленням представництва правих популістів-республіканців у Конгресі, які не налаштовані забезпечувати за рахунок американських платників податків безпеку Європи.

У 2023 році стає як ніколи зрозуміло, що Європі необхідно навести лад у своїй власній оборонній позиції. Не варто виключати, що США можуть відмовитися від своїх зобов'язань перед Європою вже після українсько-російського перемир'я та чергових президентських виборів.

2023-го усі члени ЄС роблять різкий крок у напрямі створення до 2028 року збройних сил наземного, морського, повітряного та космічного базування.

Вони фінансуватимуться за рахунок 10 трлн євро, розподілених на 20 років. До 2025 року планується привести в готовність сили швидкого розгортання ЄС, у яких візьмуть участь понад 20 держав — членів ЄС. Для фінансування нових збройних сил Євросоюзу випускаються облігації ЄС, які фінансуватимуться на основі ключового ВВП кожної країни-члена. Це різко поглиблює ринок суверенного боргу ЄС, стимулюючи сильне відновлення євро завдяки величезному інвестиційному піднесенню.

У реальності подібних сигналів наразі не чутно, а НАТО на тлі російського вторгнення в Україну стає згуртованішим. Але загальний тренд на підвищення обороноздатності в ЄС уже помітний.

Third Stone — це крутіше за «Манхеттенський проєкт»

Коаліція мільярдерів збирає трильйон доларів, щоб раз і назавжди розв’язати енергетичну проблему, і компаніям, які потраплять в орбіту коаліції, дуже пощастить.

Попит на електроенергію стрімко підвищуватиметься у зв'язку з наростаючою цифровізацією людської діяльності й експонентним зростанням зберігання та передачі даних. У найближчі десятиріччя центри обробки даних споживатимуть близько 20% світової енергії. Однак потенціал зростання енергетики досить обмежений. Це або неприйнятно брудне викопне паливо, що змінює клімат, або дуже ненадійні джерела, такі як вітер і сонце.

2023 року власники великих технологічних компаній та інші мільярдери-технофіли створюють консорціум під кодовою назвою Third Stone («Третій камінь») за аналогією з інвесткомпанією BlackRock («Чорна скеля»). Мета нового консорціуму — інвестиції в енергетичні рішення. Це найбільший науково-дослідний проєкт від часів «Манхеттенського проєкту», у рамках якого було створено першу атомну бомбу.

Крім суто наукових досліджень і розробок, фонд приділятиме велику увагу тому, як об'єднати нові джерела генерації з інфраструктурою передачі та збереження енергії, що забезпечує базове навантаження, — це ахіллесова п'ята альтернативної енергетики.

Слід очікувати, що компанії, які співпрацюють із консорціумом Third Stone, різко зростуть у ціні. Не забуваймо, що це наразі тільки прогноз.

UnBrexit — новий референдум у Великій Британії

Рекордно коротке перебування на посту прем'єр-міністра Великої Британії Ліз Трасс 2022 року чітко показало британську дилему: скорочення податків і субсидії на енергоносії, які стимулюють попит, є токсичним коктейлем для облігацій і валютних ринків країни, особливо якщо ця країна має величезний дефіцит бюджету/торгівлі.

На зміну дуету Трасс—Квартенг 2022 року прийшов дует Ріші Сунак—Джеремі Хант, що забезпечує обтяжливо жорстку бюджетну економію лише за рахунок підвищення податків і скорочення видатків.

У 2023 році Сунаку—Ханту вдається знизити рейтинг популярності Торі до нечувано низького рівня, а їхня жорстка фіскальна програма затягує Велику Британію в нищівну рецесію, за якої зростає безробіття та, за іронією долі, збільшується дефіцит, оскільки податкові надходження вичерпуються.

Розпочинаються суспільні демонстрації, які вимагають, щоб Сунак оголосив позачергові вибори. Сунак нарешті здається та оголошує вибори, йдучи у відставку, щоб дати можливість новому профілю Торі очолити пошматовану партію.

Лідер лейбористів Кейр Стармер балотується та підтримує проведення другого референдуму щодо возз'єднання з ЄС.

У третьому кварталі 2023-го до влади приходить лейбористський уряд, який обіцяє провести референдум щодо UnBrexit 1 листопада 2023 року. Перемагає партія ReJoin. А на ЄС знову чекає непростий перехідний період, тепер уже возз'єднання.

Інфляція в недалекому майбутньому зберігатиметься, а золото — дорожчатиме

У 2023 році золото нарешті набуде стійкого вектора. Виявилося, що ключовим фактором, який стримує потенціал золота, була помилкова ставка ринку на те, що інфляція виявиться скороминучою. Однак 2023-й — це рік, коли ринок нарешті зрозуміє, що інфляція в недалекому майбутньому залишатиметься високою.

Отже, бурхливе зростання очікує на той актив, який не знецінюється.

Що ж, із таким прогнозом важко не вгадати. Принаймні в тенденціях, адже золото вже дорожчає, а інфляція ще не знижується.

Боротьба з податковими гаванями вб'є прямі інвестиції

Агресивна політика щодо податкових гаваней, офшорів, низькоподаткових юрисдикцій та інших способів скоротити або розмити податкові зобов'язання — давній тренд. З 2023-го країни ОЕСР ще тугіше закручують гайки, — адже часи непрості й кожна копійка на рахунку, а тут 500–600 млрд дол. бюджетних втрат щорічно.

І результат пригнічує, — трясе всю індустрію прямих іноземних інвестицій і венчурних капіталів, адже капітал на Кайманових або Бермудських Островах, Багамах або Маврикії вибуває з великої гри. Замінити такі обсяги нікому, потрібні ризикові інвестори, а саме вони стандарти прозорості капіталу від ОЕСР ігнорують. У результаті боротьба за податки перетвориться на битву за інвестиції.

ОПЕК+ і «чиндія» залишають МВФ, а долар змінює новий резервний актив — банкор

Хоча лише менш як п'ята частина міжнародної торгівлі спрямовується до США, понад третина рахунків у міжнародній торгівлі виставляються в доларах і майже 60% світових валютних резервів становлять долари США.

Заборона на операції з російськими суверенними організаціями в лютому 2022 року, після вторгнення Росії в Україну, викликала шок у країнах, які не перебувають у військовому союзі зі США.

Ці країни переймаються запитанням: чи можуть їхні доларові активи й навіть активи в євро, єнах і фунтах стерлінгів одразу підпасти під дію наказів про заморожування, запроваджених Казначейством США та їхніми союзниками? Та й усюдисущого фінмоніторингу хотілося б уникнути.

І от на епохальній конференції, скликаній в Астані, Казахстан, лідери країн ОПЕК+, материкового Китаю, Гонконгу, Індії, Бразилії, Пакистану, країн Центральної Азії та десятків країн Африканського союзу збираються створити валютний союз, заснований на новій одиниці обліку та резервному активі — банкор. Нова валюта може зберігатися лише в центральних банках країн-учасниць і використовується для розрахунків за міжнародними угодами та як резервний актив.

Усі країни-члени новоствореного валютного союзу виходять зі складу МВФ. Саудівська Аравія та Гонконг припиняють прив'язку своїх валют до долара США.

Вплив на ринок: центральні банки країн, що не приєдналися, значно скорочують свої доларові резерви, дохідність казначейських облігацій США різко зростає, а долар падає на 25% стосовно кошика валют, які торгуються з новою валютою.

І це пророцтво теж недалеке від правди, — країни БРІКС уже оголосили про процес створення єдиної валюти.

***

Звичайно, це не всі шок-пророцтва, там була й відставка Макрона, і відмова від натурального м'яса, і зміна боргової політики Японії, — не менш цікаві, але менш імовірні події. А от усе вищеописане, мабуть, крім UnBrexit, — уже майже наша реальність. Оцініть, як усе ж таки круто змінився світ за якийсь рік.

Фото: Sjoitustieto

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]