ЧВК "Вагнер" перетворилася на мережу золотодобувних компаній і грабує Африку на користь Кремля

|
Версия для печатиВерсия для печати

Російський олігарх Євген Пригожин, відомий як «кухар путіна», керує і фінансує операції групи Вагнера у Судані, яка, зокрема, займається видобутком золота для компенсації економічних втрат росії від західних санкцій.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в журналістському розслідуванні, опублікованому в неділю у New York Times.

Зазначається, що ПВК "Вагнер", яка раніше вважалася просто групою російських найманців, що виконують військові операції на замовлення, тепер перетворилася на мережу гірничодобувних компаній.

Державний департамент США також визнав пригожина власником суданської гірничодобувної компанії Meroe Gold.

Група Вагнера є не лише постачальником живої сили вбивць і найманців. Тепер вона стала інструментом кремлівської влади, завдяки якій росія заробляє гроші й поповнює свої золотовалютні резерви, йдеться у публікації.

Серед операцій вагнерівців, згідно з розслідуванням, отримання «вигідних концесій на видобуток золота в Судані», що потенційно допоможе збільшити золоті запаси рф на 130 млрд доларів, які, на думку американських посадовців, використовуються для пом'якшення удару від економічних санкцій, запроваджених через війну росії проти України.

За даними NYT, через тиждень після падіння експрезидента Судану Омара аль-Башира у 2019 році літак Пригожина прибув у столицю країни Хартум з військовою делегацією росії і повернувся до москви з високопоставленими представниками суданських оборонних відомств, серед яких був другий командир сил оперативної підтримки Абдель Рахім Дагало - брат сумнозвісного польового командира й лідера сил Мохамеда Хамдана Дагало.

У розслідуванні також наголошується, що 5 червня 2019 року, через два дні після кривавої бійні в Хартумі, влаштованої силами оперативної підтримки, компанія Пригожина, Meroe Gold, «імпортувала 13 тонн омонівських щитів, а також касок і кийків для компанії, контрольованої сім'єю генерала Хамдана».

Зазначається, що росія має намір побудувати в Червоному морі військово-морську базу й розмістити там атомні кораблі. Група Вагнера, за даними видання, допомагає путіну здійснювати ці плани. Для цього вагнерівці беруть участь у громадянських війнах та конфліктах.

Пригожин у письмовій відповіді заперечив свою причетність до гірничодобувної діяльності в Судані, володіння компанією Meroe Gold, як і будь-який стосунок до групи Вагнера, яку він назвав просто «легендою».

«Аргумент»


На цю тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]