Дослідження Єльського університету: санкції стали катастрофою для економіки РФ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Санкції мали катастрофічний вплив на російську економіку, вважає професор Єльського університету Джеффрі Сонненфельд.

Про це свідчить дослідження проведене Сонненфельдом разом з командою дослідників на основі вивчення статистики РФ, даних торговельних партнерів Росії, даних про перевезення та інших джерел, повідомляє  Голос Америки.

Дослідники дійшли висновку - у Кремля закінчуються гроші, Росія втрачає позиції на ринку енергоресурсів, імпортозаміщення не працює, а бізнес та заможні росіяни покидають країну.

Більше 1000 компаній вийшли, або оголосили про вихід з Росії з лютого, свідчать дані аналітиків, зібрані на основі повідомлень компаній. Це ставить під удар 40% російскої економіки. Інвестиції цих компаній складали більше 600 млрд дол, а кількість робочих місць, які вони створили перевищує 5 мільйонів, зауважують економісти.

Дослідники вказують - торгівля енергоресурсами з Росією значно більш важлива для Росії, ніж для світу. Практично 60% надходжень російського бюджету залежать від продажу енергоресурсів. Поставки російського газу до Європи впали до рекордно малих значень за п'ять місяців, а можливість збільшення поставок на схід, як це декларує Путін, обмежена через відсутність інфраструктури.

У Кремля закінчуються гроші, роблять висновок дослідники. Росія вирачає валютні резерви, до яких має доступ, надзвичайними темпами З близько 600 млрд доларів золотовалютних резервів країни, майже 300 заблоковано за кордоном. З часу повномасштабної агресії, резерви зменшились на 75 млрд дол. Дослідники вказують на заяву російського міністра фінансів Сілуанова, який запропонував витратити третину російського резервного фонду, Національного фонду добробуту, на покриття дефіциту бюджету.

Імпортозаміщення не працює, говорять аналітики, вказуючи, що Росії довелось значно скоротити випуск автомобілів і скасувати низку вимог з безпеки. Росія втрачає доступ до запчастин та високотехнологічних товарів, що обмежує можливість ремонтувати та підтримувати літаки та устаткування, виробляти танки та інші товари.

Різко, більш ніж на 20%, за період з початку агресії, впала роздрібна торгівля і споживання, в порівнянні до цього ж періоду минулого року, вказують науковці, посилаючись на дані "Сбєрбанку" а також інтернет-продаж Yahoo.

Одним із індикаторів того, що росіяни виводять кошти за кордон, за оцінками аналітиків, стало зростання попиту на нерхумість на Близькому Сході. Агенти з нерухомості в Дубаї повідомляють, що їхні надходження від продажу росіянам зібльшились вдвічі, а у декого і втричі.

Після вторгнення Росії до України, десятки країн послідовно проводять політику санкцій щодо Росії. В Росії визнають вплив санкцій на економіку. Зокрема російський президент Путін заявив, про необхідність зважати на ризики для економіки через санкції.

Критика МВФ та дослідників-оптимістів щодо Росії

Єльські дослідники також розкритикували своїх колег за надто оптимістичні прогнози щодо Росії, які базуються на російських даних. Адже, йдеться в дослідженні, статистичні дані, які періодично публікує РФ - все більш фрагментована, неповна і включає здебільшого лише позитивні дані, в той час як негативні відкидаються.

Цього тижня МВФ видав оцінки російської економіки, де зменшив оцінки її цьогорічного падіння до 6%.

Сонненфельд розкритикував фонд за використання російських офіційних даних і вказав, що МВФ "транслює російську пропаганду". У відповіді для ЗМІ, МВФ заявив, що Фонд "не вважає, що на Росію повністю не вплинули санкції", але відзначає "незвично рівень непевності щодо прогнозу".

«Аргумент»

 

 

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу
15:17
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який нетверезим збив на смерть нацгвардійця
15:10
Підривна діяльність: СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври упц (мп)
14:05
З початком "великої війни" Полтавська облрада купила подарункові годинники на 1,5 млн гривень, ними нагороджують "кишенькових" депутатів, чиновників і прокурорів
12:51
Рада збільшила кількості прикордонників на 15 тисяч
12:04
Поліція та ДБР заробляють на криміналі: чому ніхто не може знайти виробників нелегальних сигарет
10:01
Держава знатиме про резервіста все: нові дані в реєстрах - Рада змінить порядок ведення військового обліку під час війни
09:09
У росії палають НПЗ і дві нафтобази
08:31
Треба перестати фінансувати політичні партії під час війни, а ці сотні мільйонів гривень спрямувати на оборону, - Юрчишин

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]