Друга Корейська війна: невдовзі Пхеньян перейде до наступного етапу ескалації

|
Версия для печатиВерсия для печати

Ядерна загроза стає дедалі реальнішою не лише з боку Росії. Після військових навчань США і Південної Кореї Північна Корея провела випробування балістичної ракети, одна з яких вперше за п’ять років пролетіла над Японією. Експерти припускають, що невдовзі Пхеньян перейде до наступного етапу ескалації.

Про це йдеться у статті видання Тиждень.

Тиждень тому тайфун Гіннамнор пронісся над Південною Кореєю і залишив після себе хаос. Зараз, в середині вересня, небо в демілітаризованій зоні кордону між Південною і Північною Кореями, світиться блакиттю кінця літа. Судячи з супутникових знімків, на полігоні Пунгье-ри все було готово протягом кількох місяців. Можливо, випробування відклали через мусонні дощі, притаманні північнокорейському літу. Випробувальні полігони під землею і їх може затопити. Зараз сухо, а отже ідеально для випробування ядерної зброї.

Експерти припускають, що протягом наступних чотирьох місяців Північна Корея вперше з 2017 року проведе випробування ядерної зброї. На початку вересня Північна Корея законодавчо закріпила свою політику стосовно ядерної зброї. Чи ще вдасться запобігти ескалації?

Становище крихке. З кінця минулого тижня знову літають ракети. Спершу США направили авіаносець до Південної Кореї для спільних маневрів, віце-президент США Камала Харріс відвідувала Сеул. Відповідь Пхеньяна не змусила себе довго чекати: Північна Корея запустила балістичні ракети малої дальності в морі біля східного узбережжя. У вівторок (місцевий час), за даними південнокорейських військових, балістична ракета середньої дальності пролетіла в напрямку Японського моря і над японським архіпелагом, повідомляє південнокорейське інформаційне агентство Yonhap.

За японськими даними, ракета приземлилася в Тихому океані приблизно в 3000 кілометрах на схід від Японії. Це вже п’яте випробування зброї Північною Кореєю за останні десять днів і перший раз за останні п’ять років, коли північнокорейська ракета знову пролетіла над японським архіпелагом. У відповідь збройні сили Південної Кореї застосували дві високоточні бомби.

Випробування – частина хвилі провокацій з боку Пхеньяна, якому, згідно з санкціями ООН, заборонено випробовувати балістичні ракети, здатні нести ядерні боєголовки. Цього року Північна Корея вже випустила близько 40 ракет в ході приблизно 20 різних запусків. Але, як припускають експерти, найнебезпечніше випробування ще попереду, перше випробування ядерної зброї з 2017 року.

Друга Корейська війна

«Північна Корея готується до другої Корейської війни», сказав WELT Андрєй Ланков на зустрічі в Сеулі. Він директор Korea Risk Group, професор сеульського Університету Кукмін і один з найвідоміших у світі експертів з Північної Кореї. Зброя, яку Північна Корея випробує вперше, за його словами це «тактична ядерна зброя», себто невелика зброя, яку можна використовувати, наприклад, як боєприпаси на обмеженому полі бою.

Досі Північна Корея проводила випробування передовсім ракет великої і малої дальності, щоб вразити великі міста, наприклад, в США чи Японії. У квітні Кім Чен Ин заявив, що має намір використовувати тактичну зброю, щоб знищити південнокорейську армію, якщо вона провокуватиме північ. І він міг би досягти успіху. Південна Корея немає ядерної зброї, і, незважаючи на її сучасне обладнання, їй нічого протиставити ядерній зброї.

«Досі випробування спрямовували лише на стримування, але тепер Північна Корея розробляє зброю, яка може бути використана для нападу», говорить Ланков. У всіх офіційних документах і Конституції Північної Кореї йдеться, що її матою є захоплення Корейського півострова. «Це їхня мрія», каже Ланков, який в середині вісімдесятих навчався в Пхеньяні протягом року і відтоді регулярно відвідує Північну Корею, а саме тоді коли йому не заборонено в'їзд.

Корейська війна, яка почалася в 1950 році, офіційно не закінчена. Перемир’я триває з 1953 року. За словами Ланкова, повторний перехід до гарячої фази найближчим часом малоймовірний. Пхеньянові знадобилась би підтримка Пекіна. Міжнародно ізольована Північна Корея значною мірою економічно залежна від Китаю. Напередодні важливого ХХ-го партійного з’їзду в Китаї, який відбудеться 16 жовтня, Пекін не зацікавлений у конфлікті в себе на порозі.

«Північна Корея чекає слушного моменту»

Північна Корея є для Китаю буфером до США. Якщо Вашингтон нападе на Китай, США доведеться рахуватися з тим, що вони не зможуть використовувати територію Північної Кореї чи північнокорейський повітряний простір. Щоб Північна Корея зважилася напасти на Південну в США повинна відбутися зміна влади. Окрім того, американський президент має бути готовим рятувати радше велике місто в США, ніж Сеул. «Північна Корея чекає слушного моменту. Це, мабуть, не зараз, але у них є витримка», говорить Ланков.

За словами Ланкова, існує «невелика, але реальна ймовірність» того, що Північна Корея обстріляє південнокорейський острів, що спонукає Південну Корею до гіперреакції та удару у відповідь. Однак зараз жодна зі сторін не зацікавлена в ескалації. Разом з тим зменшення загрози з боку Північної Кореї малоймовірне.

Пхеньян з 2002 року постійно заявляє, що не відмовиться від своєї ядерної зброї. Новий закон Про державну ядерну політику, який Північна Корея прийняла цього місяця, лише підтверджує це. Серед іншого, він передбачає застосування ядерної зброї не лише в разі фактичного нападу, але і у випадку загрози атаки на керівництво Пхеньяна.

«Позиція нашої держави як ядерної нації стала незворотною», заявив Кім Чен Ин про закон. США проте наполягають на повному ядерному роззброєнні Північної Кореї, але діалог активно не просувають. Президент США Джо Байден за час перебування на посаді досі особисто з Кім Чен Ином не розмовляв. Після невдалої зустрічі Дональда Трампа і Кіма у В’єтнамі в лютому 2019 року відносини з США заморозились.

«Північна Корея хоче зберегти свою ядерну зброю за всяку ціну. І для цього є вагомі причини», говорить Ланков. Керівництво Пхеньяну зауважило на досвіді інших країн, що відмова від ядерної зброї означає втрату влади. Яскравий приклад – Лівія і вбивство екс-диктатора Муаммара Каддафі.

Каддафі погодився обміняти свою програму ядерної зброї на покращення відносин із Заходом та економічні вигоди. Це стало для нього фатальним. Коли населення повстало, Захід втрутився, і Каддафі впав. Можливо, якби він зберіг свою ядерну зброю, цього б не сталося, вважає експерт з Північної Кореї.

Південна Корея наполягає на роззброєнні

Новий консервативний уряд Південної Кореї також наполягає на ядерному роззброєнні Північної Кореї і бере курс на конфронтацію. Президент Південної Кореї Юн Сок на початку свого президентського терміну в травні анонсував жорсткіше ставлення до Пхеньяну. Він заявив, що вестиме переговори з Північною Кореєю лише у разі серйозного сприйняття ядерного роззброєння. Пропозиції Південної Кореї про економічну допомогу в обмін на денуклеаризацію Північна Корея відхилила, як і допомогу у зв’язку з Covid-19.

«Південні корейці зроблять Північній Кореї великі пропозиції, які вона не зможе прийняти», говорить Ланков. Південна Корея запропонує Північній Кореї гроші, щоб та відмовилася від своєї ядерної зброї, але Кім Чен Ин не хоче закінчити як Каддафі. За словами експерта, нереальні пропозиції – частина політичної гри. «Більшість дипломатичних пропозицій сформульовані таким чином, щоб від них відмовлялися. Вони просто покликані демонструвати, що Північ погана, а південь хороший», говорить Ланков.

Якщо про денуклеаризацію не йдеться, то, за словами Ланкова, залишається лише контроль над озброєннями. Якщо відмовляться від випробувань ядерної зброї або скоротять її запаси, санкції можуть частково зняти. США, Південна та Північна Кореї можуть зійтися посередині. Північна Корея стала б менш небезпечною і водночас змогла б приймати допомогу для розвитку.

Але така угода була б політично ризикованою для будь-якого американського президента. «Жоден президент не хоче увійти в історію як той, хто відмовився від роззброєння, визнавши Північну Корею ядерною державою», говорить Ланков. Тому усі президенти США передають проблему своїм наступникам.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:55
Шабунін: Офіс Генпрокурора закрив понад 1,2 тис. проваджень щодо бізнесу, проте лише 2 з них належать БЕБ, яке "стриже" підприємців
09:02
Офіс генпрокурора після аудиту закрив кожну п'яту справу проти бізнесу, найбільше "туфти" плодить ДБР "імені Татарова"
08:27
Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 25 квітня
20:00
У четвер дощитиме на Правобережжі, на півдні та на сході до +26°С
18:04
Випробування солідарністю - воно ще тільки чекає на Україну
17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу
15:17
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який нетверезим збив на смерть нацгвардійця

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]