FT: Співвласник "Космолоту" Дамерау заявляє, що "корумповані чиновники України вимагають в нього десятки мільйонів євро", але не все так просто

|
Версия для печатиВерсия для печати

Англо-німецький бізнесмен, співвласник вебсайту азартних ігор "Космолот" Арнульф Дамерау заявив, що корумповані чиновники в силових відомствах України та адміністрації президента намагаються вимагати у нього десятки мільйонів євро.

Про це західний інвестор розповів Financial Times.

"Західні уряди дедалі більше занепокоєні державною корупцією в Україні, але здебільшого утримуються від публічної критики, намагаючись підтримати Київ, щоб зміцнити його оборону проти російської агресії. Війна дала простір для відновлення багатьох корупційних мереж, пов'язаних з колишнім президентом Віктором Януковичем, кажуть європейські чиновники з питань безпеки", - пише газета.

З серпня Дамерау є співвласником "Космолота", великого веб-сайту з онлайн-ігор та азартних ігор і 10-го за величиною платника податків у країні.

Після того, як у жовтні Бюро економічної безпеки України провело рейд, звинувативши його в порушенні законодавства про азартні ігри та ухилянні від сплати податків на суму 560 млн євро, низка судових справ і заходів, вжитих за розпорядженням відомства, заморозили рахунки компанії.

Дамерау стверджує, що "звинувачення проти компанії сфабриковані". Він зазначив, що "Космолот" почав працювати лише у 2021 році, після того, як український уряд змінив законодавство про азартні ігри, і минулого року його загальний дохід склав 208 млн євро, порівняно з 4,8 млн євро у 2022 році та 250 тисячами євро у 2021 році.

Згідно з офіційною податковою звітністю, компанія минулого року сплатила 60 млн євро податків. За словами Дамерау, державна податкова служба перевірила її рахунки в серпні.

За словами бізнесмена, в грудні з ним зустрілися у Відні й повідомили, що юридичні претензії до "Космолоту" будуть зняті, якщо Дамерау погодиться передати контроль над половиною компанії в офшорний траст.

Дамерау повідомив, що поділився фотографіями і деталями зустрічі, а також іменами осіб, які брали в ній участь, зі службами безпеки в Європі і Вашингтоні.

"Я не хочу говорити про те, що відбувається зі мною як з бізнесменом, який намагається інвестувати в Україну, тому що відповідальні за це люди в меншості, і вони зраджують молоде покоління українців, які віддають свою кров, намагаючись дати своїй країні європейське майбутнє. Це країна, яка прагне бути частиною НАТО та Європейського Союзу, але те, що відбувається там зараз - невеликою меншістю - викликає у мене дежавю найтемніших часів Януковича", - сказав Дамерау.

Він додав, що поділиться своїм досвідом на Саміті з питань відновлення України в Берліні в червні, на який його запросили як великого іноземного інвестора.

Нагадаємо: у першому кварталі року Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) видала 152 ліцензії у сфері діяльності з організації та проведення азартних ігор.

Доходи лідерів грального бізнесу в Україні за 2023 рік зросли у 28 разів – до 54,9 млрд грн в порівнянні з 1,9 млрд грн у 2022-му.

тим часом петиція про обмеження роботи онлайн-казино на сайті Офісу президента набрала понад 26 тисяч голосів з 25 тисяч необхідних для розгляду.

Арнульф Дамерау також розповів, що втратив €25 млн, інвестуючи в Україну за Віктора Януковича, профінансувавши вітряну електростанцію в Криму. На той час це був найбільший наземний проект такого роду у Європі. За словами бізнесмена, корумповані чиновники тоді застосували до нього майже такий самий підхід, як і зараз із Cosmolot. Бізнесмен заявив, що проект зіткнувся з юридичними перешкодами, а потім до нього звернулася людина, яка стверджувала, що представляє адміністрацію Віктора Януковича. Він вимагає передати половину акцій проекту непрозорої офшорної компанії. Арнульфа Дамерау було залучено до судової справи, але тоді Росія анексувала Крим, що унеможливило виконання його вимог.

Але все виглядає трохи не так просто, зазначає журналіст-розслідувач Володимир Бондаренко

Він нагадує, що у жовтні 2023 Бюро економічної безпеки України провело рейд, звинувативши Дамерау в порушенні законодавства про азартні ігри та ухилянні від сплати податків на суму 560 млн євро, низка судових справ і заходів, вжитих за розпорядженням відомства, заморозили рахунки компанії.

Вже в 2022 році КОСМОЛОТ показав 549 мільйонів виручки, а в 2023 році - вже 27 мільярдів (якраз після податкового рейду) тому можливо фіскали й мали зиск… Журналіст вважає цього англійського німця номінальником, як і його старшего «партнера» Сергія ПОТАПОВА з села Лисогірка (Запорізька обл).

Кого ж вони представляють по-справжньому?

Директором виступає БІЛЕЦЬКИЙ БОГДАН МИХАЙЛОВИЧ – адвокат, що дещо ускладнює пошук, але зачіпка є, пише розслідувач:

Головбух КОСМОЛОТ (ТОВ «Спейсікс») -  РИБАЛКО ОКСАНА ВІТАЛІЇВНА неодноразово притягалася до адміністративної відповідальності, як головний бухгалтер ТОВ «ТЕЛЕ ПРО» (код ЄДРПОУ 37499304) див. судові справи №№ 759/12895/14-п,  759/14478/17, а офіційний бенефіціар ТОВ «ТЕЛЕ ПРО» - АХМЕТОВ РІНАТ ЛЕОНІДОВИЧ.

Ахметов подчищает следы | АРГУМЕНТ

"Ймовірно просто так співпало, кажуть, злодії в законі під настрій катаються в громадському транспорті, щоб «пощипать», шпільового не змінишь…" - резюмує Володимир Бондаренко.

Вгорі: німецько-британський інвестор Cosmolot Арнульф Дамерау (фото: прес-служба бізнесмена)

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]