Китайська економіка вже потерпає від війни в Україні, — ЗМІ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Китайська економіка вже потерпає від війни в Україні.

Про це пише Financial Times, передає zn.ua.

Якщо китайський лідер Сі Цзіньпін в перші дні російської агресії намагався дивитися в інший бік, то після того, як Росія посилювала бомбардування міст, Сі зіштовхнувся з потенційним сплетінням двох криз. Китай залишається найбільшим імпортером нафти й крупним покупцем продовольства з усього світу. Через це його економіка дуже чутлива до потрясінь на ринках, які спровокувала війна й санкції, запроваджені через неї.

Пекін також ризикує зіштовхнутися з потужними дипломатичними наслідками, особливо в Європі, де багато хто розглядає його як спільника вторгнення. Лише минулого місяця Сі Цзіньпін і владімір путін підписали угоду про «безмежне» партнерство, яку високопоставлений чиновник в США назвав «камінг аутом» їхньої зростаючої взаємної вірності. Китайський лідер проголосив, що відносини його країни з рф «сильніші, ніж будь-який союз».

«Але тісні відносини коштують дорожче, ніж Китай міг собі уявити через криваве й погано проведене вторгнення в Україну, яке замастило й Пекін заодно», - йдеться в статті.

Деякі політики й урядовці в США, Європі, Австралії й Японії тепер називають Пекін східним центром авторитарної осі на Євразійському континенті. Китай обговорює ідею стати посередником на переговорах про війну. Але західні чиновники не помітили жодних ознак того, що Пекін якось переглядає свої тісні відносини з Росією. Однак, вони переконані, що тиск на китайського лідера збільшується.

Директор ЦРУ Білл Барнз сказав, що війна в Україні застала зненацька Сі Цзіньпіна і китайське керівництво.

«Вони стривожені репутаційною шкодою, пов’язаною з їхніми тісними зв’язками з президентом путіним, а також економічними наслідками», - сказав Барнз під час виступу в Конгресі цього тижня.

Він додав, що китайська сторона була також здивована тим, «як владімір путін змусив європейців й американців згуртуватися».

На тлі найгіршого врожаю пшениці в історії в період, коли китайський уряд і без того переживає економічні труднощі, намагаючись розібратися з найнижчим економічним зростанням за три десятиліття, війна, яку розв’язав путін, породжує ще більші економічні виклики для Сі Цзіньпіна.

Російське рішення вторгнутися по всій країні розлютило західний світ і спровокувало більш консолідовану відповідь у формі санкцій й підвищило ціни на низку енергетичних й аграрних ресурсів, великим імпортером яких залишається Китай.

Дедалі більший економічний дискомфорт Пекіна був помітний під час відеоконференції, яку Сі Цзіньпін провів з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом у вівторок. Китайський лідер закликав до «максимальної стриманості» в Україні й сказав, що три країни повинні «разом підтримати мирні переговори» між Москвою й Києвом. Але він також розкритикував західні санкції, які загострили здорожчання сировини.

«Санкції вплинуть на глобальні фінанси, енергетику, транспорт і стабільність ланцюгів постачання, а також обвалять глобальну економіку, яка вже постраждала від пандемії. Ніхто в цьому не зацікавлений», - сказав Сі.

З усіх великих економік Китай найбільш чутливий до наслідків війни в Україні. Будучи найбільшим імпортером нафти, він зіштовхнувся зі зростанням на 27% і без того високих цін на неї. А китайські контракти на залізну руду подорожчали на 25% лише за 10 днів війни.

Масштаби китайських потреб в енергоносіях і ресурсах вражають: минулого року країна витратила на імпорт нафти й газу 2 трильйони юанів (316 мільярдів доларів), а на залізну руду - 1,2 трильйони юанів. Друга найбільша економіка світу імпортує близько 70% потрібної їй нафти і 40% газу.

У сфері продовольства шкода від війни може бути ще більш потужною. Китайські ціни на пшеницю й ф’ючерси на кукурудзу рекордно високі. Можливо саме через це Сі Цзіньпін виступив з цілою лекцією про важливість продовольчої безпеки під час щорічної сесії китайського парламенту.

Міністр аграрної політики Китаю цього тижня сказав, що через зливи врожай цьогорічних озимих буде «найгіршим в історії». Частково через це країна збиралася в 2021-2022 році збільшити імпорт пшениці щонайменше на 50% у порівнянні з середньостатистичними об’ємами за попередні три роки - до 9,5 мільйонів тонн. Про це свідчать дані Департаменту сільського господарства США.

Потенційний інфляційний вплив різкого зростання цін на сировину стане ще одним гальмом для економіки, яка й без того намагається пожвавити мляве споживання й пережити найгірший спад за останні роки.

«Китай не отримає жодної користі від війни Росії проти України. Конфлікт порушив глобальні ланцюги постачання, від яких китайська економіка залежить. Китайська торгівля з Росією в рази менша, ніж з розвинутими економіками на зразок США і ЄС», - сказав дослідник Китайської академії соціальних наук Сю Полін, який досліджує російську економіку.

Об’єми китайського товарообігу з рф досягли торік позначки в 147 мільярдів доларів, згідно з даними Пекіну. Для порівняння, торгівля з ЄС і США сягає 828 мільярдів і 756 мільярдів доларів відповідно.

«Ціни на нафту вище 100 доларів. А хто найбільший імпортер нафти у світі? Пекін. Ціни на газ дуже високі. А в кого повно сланцевого газу? В США. Ціни на пшеницю зростають, і це теж завдасть китайцям болю. Я більш ніж впевнений, росіяни будуть просити ринкову ціну за неї», - сказав один з керівників китайської промисловості, який попросив не розкривати його імені.

Financial Times пише, що наслідки для Китаю можуть не обмежитися лише економікою. 

Для Пекіна хороших відповідей на питання про Україну не існує. 

Але якщо Сі Цзіньпін знав про наміри путіна, тоді китайський лідер стає співучасником найкривавішого конфлікту в Європі за 80 років. Розлюченість Європи через війну потенційно небезпечна для Пекіна.

Китай посилив своє геополітичне суперництво зі США впродовж останніх років. І він дуже старався не допустити об’єднання європейських сил з Вашингтоном. Але російське вторгнення в Україну максимально консолідувало США і ЄС, що здавалося неможливим в часи президентства Дональда Трампа.

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

09:02
Офіс генпрокурора після аудиту закрив кожну п'яту частину справ проти бізнесу, найбільше "туфти" плодить ДБР "імені Татарова"
08:27
Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 25 квітня
20:00
У четвер дощитиме на Правобережжі, на півдні та на сході до +26°С
18:04
Випробування солідарністю - воно ще тільки чекає на Україну
17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу
15:17
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який нетверезим збив на смерть нацгвардійця
15:10
Підривна діяльність: СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври упц (мп)

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]