Корупція у Міноборони квітне й досі, міністр Резніков ховається від депутатів - ТСК ВР

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Зимові" куртки для військових та позиція Міноборони.

"Сьогодні відбулось засідання антикорупційного комітету за участі Голови ТСК по розслідуванню економічних злочинів Ярослав Железняк, Голови бюджетного комітету Roksolana Pidlasa та колег із оборонного комітету щодо закупівлі Міноборони військових курток.

Так виглядає, що за куртки для військових українці заплатили втричі дорожче їх вартості. Міністр очікувано не прийшов — замість нього доповідати мусив Денис Шарапов.

Проміжні висновки:

1. Документи журналістів про те, що Міноборони закупило куртки з Туреччини утричі дорожче їх справжньої вартості, справжні. Уперше їх показав журналіст-розслідувач Юрій Ніколов, їх аутентичність на засіданні підтвердив голова ТСК з економічної безпеки Ярослав Железняк.

2. Міністерство самостійно ініціювало звернення за комерційною пропозицією саме до дуже "турецької" компанії "Vector avia hava araçlari", засновником якої є українець Роман Плетньов. МО не змогло пояснити, чому звернулося до пропозицією саме до цієї компанії. За інформацією від ТСК, пан Плетньов донедавна займався бізнесом у Запоріжжі, але з початком війни зміг виїхати з України закордон. Ця компанія отримала від МО стовідсоткову передоплату. На 30 млн доларів.

3. Ціна на куртки виросла втричі при перетині українського кордону. Це підтвердив голова ТСК, продемонструвавши документ із електронної бази Туреччини, де фіксуються експортні інвойси. У справжньому турецькому інвойсі ця ж сама партія курток коштує утричі дешевше. Інвойс, яким Міноборони "пояснює" і прикриває цю закупівлю, НЕ відповідає вимогам Туреччини до оформлення і реєстрації інвойсу — тобто, містить ознаки підробності. У результаті на українському кордоні куртка стала утричі дорожчою за допомогою простого "папірця". При цьому Міноборони не побачило нічого дивного у цьому "папірці".

4. Ввезення і продаж компанією "Vector avia hava araçlari" Романа Плетньова курток за ймовірно завищеною ціною за найімовірніше підробленими документами — не поодинокий випадок. Ярослав Железняк продемонстрував інформацію з кримінальних справ про завезення неякісних курток і штанів для армії цією ж компанією. У реєстрі судових рішень бачимо ухвалу, з якої випливає, що у жовтні 2022 року при ввезенні ними курток і штанів для армії було виявлено ДВА комплекти документів, вартість у яких відрязналася у декілька разів. "Дешевші" документи водій показував на митниці Молдови, а "дорожчі" — на українському кордоні https://reyestr.court.gov.ua/Review/107373931. Більше того, у іншій ухвалі у справі щодо постачання цією ж компанією неякісних курток читаємо, що, на думку слідства, представник компанії "мав сталі зв`язки зі службовими особами Міністерства оборони України та вирішив для реалізації свого умислу використати суб'єкт господарювання, у якому він є засновником та директором" https://reyestr.court.gov.ua/Review/110642202 .

Представники Міністерства оборони на комітеті не змогли відповісти на більшість наших питань. Натомість, МО намагалося продемонструвати якусь куртку невідомого походження, на бірці якої вказаний інший номер договору, аніж у інвойсі з поставки, яку ми досліджували на комітеті.

Наш комітет та ТСК під головуванням Ярослава Железняка продовжить дослідження цієї закупівлі — уже з правоохоронними органами.

Переконана, що ми вкотре маємо справу із корупцією у Міноборони під керівництвом Рєзнікова. Місце пана Резнікова — очевидно не на чолі Міністерства оборони країни у війні."

Автор: Анастасія Радіна - народна депутатка України 9-го скликання, фракція «Слуга народу», експертка з питань боротьби із корупцією, судової та правоохоронної реформ

(Джерело).

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]