Львівського волонтера, відомого захисника української мови Святослава Літинського та його колегу обшукує поліція

|
Версия для печатиВерсия для печати

Зранку 8 вересня поліція прийшла з ухвалою про обшук до львівського волонтера, програмісті і науковця Святослава Літинського.

Сьогодні вранці поліція провела обшуки у помешканнях львівських волонтерів Святослава Літинського та Назарія Островського.

Про це повідомляють "Наші гроші".

Літинський та Островський є фігурантами у кримінальному провадженні щодо незаконного продажу гуманітарної допомоги – автомобілів. Ухвалу про проведення обшуків видала 16 серпня слідча суддя Голосіївського районного суду Києва Вікторія Хоменко у рамках кримінального провадження ще від 24 червня 2022 року.

Наразі ухвали у цьому досудовому розслідуванні взагалі не публікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Літинський зараз перебуває у Польщі, куди він поїхав за ще однієї автівкою для Збройних Сил України. Про обшук він дізнався від своєї дружини. Вранці у двері його квартири подзвонили і повідомили, що принесли повістку. Але коли дружина відчинила, то їй вручили ухвалу про обшук.

Приблизно в цей самий час обшуки відбулись і в помешканні Островського, який також займався пошуком та ввезенням автомобілів для ЗСУ.

"Мені зараз важко щось коментувати – у мене йдуть обшуки. Але це чиста фабрикація. Я дуже здивований. Наскільки я розумію, тут питання не так по мені, як по капелану, якому ми передали автомобіль. Ми, як то кажуть, «йдемо прицепом». Я фізично завозив це авто для капелана Ігоря Плохого, який служить зараз на миколаївському напрямку", – розповів волонтер.

Про те, що автомобіль передавали Плохому, підтвердив і Літинський.

Святослав Літинський разом з однодумцями ввезли і передали військовим понад 250 автомобілів. Про збірку коштів і всі витрати він звітував на своїй сторінці.

Нагадаємо, 30 серпня Галицький районний суд Львова обрав запобіжний захід для львівського художника Олеся Дзиндри та волонтера Юрія Музичука. Правоохоронні органи звинуватили їх у продажу автомобілів, які завозили з-за кордону з нульовим розмитненням як гуманітарну допомогу.

В Офісі генпрокурора заявили що встановлюють інших причетних осіб.

Поліція наразі не коментувала обшук у волонтера.

Святослав Літинський ‒ відомий волонтер і від 2012 року через судові позови відстоює українську мову, якщо порушується чинне законодавство.

Він був першим українцем, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки, домігся від іноземних компаній маркування побутової та електронної техніки українською. Позивався проти тодішнього керівника МВС Арсена Авакова. Ще кілька справ, які стосуються мови, перебувають у судах.

Це не перший випадок обшуків у львівських волонтерів. Галицький суд Львова 30 серпня обрав львівським волонтерам Олесю Дзиндрі та Юрію Музичуку запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання протягом місяця. Триває слідство у справі волонтерів Романа Матиса і Євгена Шпитка. 31 серпня поліція прийшла з обшуком до волонтера Олега Яницького.

«Аргумент»


На цю тему: 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]