Малі атомні реактори SMR-160, які вже хочуть встановлювати в Україні, не мають сертифікації

|
Версия для печатиВерсия для печати

Заяви про наміри «Енергоатома» та американської компанії Holtec International експерти називають нереалістичними та піаром.

Оголошений проєкт установки в Україні 20 малих модульних атомних реакторів (ММР) SMR-160 є економічно невигідним, екологічно сумнівним, крім того, такі реактори можуть мати знижену ступінь безпеки і ще не пройшли сертифікацію. Про це пише DW з посиланням на опитування експертів.

«Проєкт ще далекий від отримання сертифікатів», - зазначає DW.

Як наголошує видання, проблема полягає в тому, що технологія використання ММР для парогенератора на колишніх ТЕС досі навіть не запатентована. У січні Holtec лише подав до Патентного відомства США відповідну заявку. Більше того: сам модульний реактор SMR-160 ще не пройшов сертифікацію ані у Сполучених Штатах, ані у будь-якій іншій країні світу.

Крім того, видання наводить думку аналітика, який входив до групи вчених, що за дорученням уряду Німеччини кілька років тому досліджували шанси й ризики у використанні малих модульних реакторів - Кристофа Пістнера з дослідницького центру «Еко-Інститут» у німецькому Фрайбургу.

Висновок фахівця є доволі скептичним.

«Мета розробників ММР - заради економії відмовитися від низки заходів безпеки, які необхідні сьогодні у великих реакторах. Як це зробити на практиці, вони поки що в жодному публічно доступному практичному дослідженні не показали. Натомість сама по собі мета відмовитися від заходів безпеки може призвести до створення нових ризиків. Ми зрозуміємо, наскільки безпечні ці системи, лише коли ми побачимо всю документацію», - критикує Пістнер.

Німецький експерт заперечує також, що йдеться про «чисту» енергію.

«Кількість небезпечних радіоактивних відходів, як прогнозують автори низки досліджень, у випадку малих реакторів у співвідношенні з великими буде такою самою, а можливо й навіть дещо вищою», - застерігає він.

Експерти також наголошують, що малі модульні реактори (ММР) - або як їх ще називають "міні-АЕС", які планують встановлювати в Україні, технологічно не являють собою нічого нового, а їх економічна доцільність - під питанням. 

«Технологія АЕС малої потужності не є інновацією, вона відома з 1957 року», - зазначають у своїй аналітичній записці, зокрема, експерти Німецького інституту економічних досліджень (DIW - Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung).

А реактори SMR-160, які хоче будувати в Україні Holtec - мають у рази меншу потужність за реактори ВВЕР: 160 замість 1000 мегаватів, пише DW.

Крім того, згідно з розрахунками експертів, на першому етапі, коли ММР вийдуть на ринок, вони будуть дорожчими за собівартістю виробленої енергії, ніж нинішні великі атомні реактори. А дешевшими вони можуть стати лише тоді, коли виробництво окремих модулів, з яких вони складатимуться, набуде великих промислових масштабів, а саме тисяч штук. Коли це станеться, не береться прогнозувати ніхто.

Розрахунки, які здійснили в рамках свого дослідження експерти DIW, показали, що станом на 2020 рік прогнозована вартість будівництва модульних реакторів становить 6312 доларів США за кіловат потужності. Таким чином, лише розрахункова вартість реактора потужністю у 160 мегаватів за цінами 2020 року становить більше мільярда доларів США.

«Ці цифри приблизні й не містять навіть вартості кредитів на будівництво», - зазначив у розмові з DW один з авторів дослідження DIW Бйорн Штайґервальд.

Аналітик констатує, що залучити інвесторів у проєкти з такими ризиками вкрай складно.

«Яка вартість такого реактора ще ніхто не знає. Бо неможливо чітко визначити вартість чогось, що поки що ніде не побудовано», - підтверджує також виконавчий директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За його словами, замість розмов про малі ядерні реактори, перспективи яких туманні, у короткостроковій перспективі на заміну застарілим або пошкодженим ТЕС як перехідна технологія потрібні газотурбінні генератори потужністю від 30 до 100 мегаватів у всіх обласних центрах.

Аналітик берлінського DIW Кристіан фон Гіршгаузен (Christian von Hirschhausen) також наголошує, що найраціональнішою для України для децентралізації й модернізації енергосистеми є ставка на відновлювальну енергетику.

«Європейський Союз, підтримуючи Україну у відновленні енергетики після війни, має робити ставку на відновлювальну енергетику. На ринку достатньо безпечних, чистих і економічно рентабельних технологій», - наголошує фон Гіршгаузен.

Натомість модульні реактори від Holtec, на переконання німецького експерта, у найближчі 20-25 років існуватимуть лише на папері.

Цієї ж думки дотримується виконавчий директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

«Заяви щодо будівництва в Україні малих модульних реакторів - нічим не обґрунтовані. Це - чистий PR, який не має наразі під собою ані бізнес-плану, ані фінансових резервів для реалізації. Це - намагання покращити імідж», - зазначив експерт у розмові з DW.

Нагадаємо, між НАЕК «Енергоатом» та американською компанією Holtec International уклали угоду, згідно з якою планується встановити в Україні до 2029 року 20 одиниць малих атомних реакторів.

Компанія "Holtec International" є багаторічним партнером українського "Енергоатому" та виступала підрядником будівництва в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Фото: Промисловий портал

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]