Масовані обстріли Одещини вбивають природу: "шахеди" лякають птахів, ракети контузять дельфінів

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Минулого тижня Одеса та область опинилась під масованими обстрілами росіян. Ті били по узбережжю дронами та ракетами різних типів.

На берег продовжує викидати тіла дельфінів, які не мають фізичних ушкоджень від рибальських сіток, говорить в коментарі Громадському радіо  начальник науково-дослідного відділу Національного природного парку «Тузлівські лимани», доктор біологічних наук, професор Іван Русєв. Найімовірнішою причиною загибелі тварин біолог називає шумову загрозу. Через потужні вибухові хвилі мешканці моря отримують контузії.

«Вони контужені, дуже повільно будуть розмножуватися. Наприклад афаліна дає малечу раз в 3 роки, а так буде раз в 5-6 років. Вони гинуть від бомбардування або від підриву мін. До речі, декілька мін вже підривалося останніми днями й це дуже впливає на чорноморських китоподібних», — каже Русєв. Одещину атакують ударні дрони, разом із ними в область залітають і розвідувальні. Всі ці літальні апарати розлякують птахів.

«Ми чули, як три дні тому дуже багато дронів літало, вони розлякують птахів. Зараз багато птахів, які групуються у великі зграї особливо на узбережжі Чорного моря, де багато чаплі, куликів, які летять, до речі, з країни орків. Є такі кулики, які називаються брижачі, вони летять з тундри, і зараз десятками тисяч на березі моря. Коли є постріли, потужні бомбардування, то вони лякаються і зникають з тих місць, де вони завжди годуються», – розповідає Іван Русєв. 

Крім тварин, війна негативно впливає і на рослинне різноманіття. Деякі види можуть зникнути, бо є ризик розростання інвазійних рослин, які активно поширюються і можуть призводити до загибелі інших.

«Там, де падають ці ракети, багато важких металів. Ми ще не знаємо, що буде потім, які рослини інвазійні (ті, що розповсюджуються і становлять загрозу для інших видів — ред.) будуть швидко рости, це буде ще попереду», — пояснює біолог. 

Іван Русєв каже, що природа приморських регіонів ще не повністю відновилась після підриву греблі Каховської ГЕС. Попри те, що море за майже два місяці вже частково очистилось, наслідки затоплення великих територій ще дадуться взнаки. А постійні обстріли лише погіршують ситуацію.

«Спочатку, десь після трьох тижнів після підриву, був дуже потужний негативний вплив на природу в Одеській затоці. Можна було дивитися космічні супутникові знімки, де було видно потужне цвітіння фітопланктону — як ознака того, що була прісна вода й дуже тепла вода морська. Але зараз, наприклад, у нашій частині Чорного моря, між Дунаєм і Дністром, дуже чиста вода. Можна сказати, що ті нафтопродукти та хімічні забруднення, які були в Дніпровській воді, через біофільтраторів, мідій та інші мушлі, через інші біологічні об’єкти Чорного моря залишились на дні або в планктоні. Через харчові ланцюжки вони ще впливатимуть в цілому на екосистему Чорного моря. І десь через роки ми дізнаємося, що впала чисельність того чи іншого виду», — каже Іван Русєв.

Оцінити точні масштаби впливу війни на природу узбережжя спеціалісти зараз не можуть, бо частина ділянок природного парку «Тузлівські Лимани» закрита з міркувань безпеки.

«Аргумент»


В тему: 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:04
У Буданова запевнили, що знали графік, за яким рф окупує 100 кв км України за дві доби. Дякуємо!
20:00
У понеділок дощитиме на Слобожанщині та сході України
16:11
Про наступ на Харківщину та злочинну "відбудову" прикордоння
14:01
Гострий дефіцит електроенергії чекатиме на українців і влітку, і взимку
13:52
Шалене злодійство або навмисний саботаж: на українському кордоні мали бути бетонні укріплення в мінус 3 поверхи, а не було навіть мін, - командир підрозділу ЗСУ Ярославський
13:02
Окупанти утворили два плацдарми на Харківщині, за дві доби захопили 100 кв. км прикордонної смуги, - Бутусов
12:54
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 12 травня
10:02
Відставка Кубракова: Єрмак та безхребетні депутати показали "F*kc you" нашим західним партнерам - Дар'я Каленюк
08:00
Росіяни просунулися майже на всіх ділянках фронту, зокрема й на тих, де їх начебто "відрізали"
20:00
У неділю без опадів і заморозків, вдень до +13-18°С

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]