НАБУ розслідує махінації навколо оборудки Василя Хмельницького з структурами МВС 2014-го року

|
Версия для печатиВерсия для печати

НАБУ обшукує помешкання Василя Хмельницького у майже пʼятирічній справі про махінації на 19 млн грн з боку колишнього посадовця зі структур МВС. 

Про це  пише Forbes Ukraine.

26 травня детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) провели обшук вдома у засновника інвестиційного холдингу UFuture Василя Хмельницького. Сам бізнесмен не був присутній під час візиту представників Бюро. «Вже в офісі дізнався, що вдома в мене гості з НАБУ», – написав він у Facebook.

Обшуки повʼязані зі справою навколо будівництва другого комплексу навчального закладу «Новопечерська школа», яку з 2014 року фінансує благодійний фонд Хмельницького K.Fund (є власником 70% ТОВ «Новопечерська школа – Ліцей I-III рівнів»).

Причина уваги НАБУ – у 2018-му одна з компаній бізнесмена придбала ділянку під майбутній корпус школи у державного підприємства із орбіти Міністерства внутрішніх справ. Детективи вважають, що ціна угоди була заниженою, зазначив у пості Хмельницький. Але є й інший аспект – слідство вважає, що посадовці держкомпанії привласнили виручені гроші, а сам продаж відбувся завдяки підробці документів.

«Це не нова і всім відома справа, по якій час від часу проводяться передбачені законодавством процесуальні дії», – зазначили пресслужбі НАБУ.

У липні угоді, яка потрапила у фокус правоохоронців, виповниться пʼять років. У 2018-му компанія Хмельницького «Персевбуд» придбала нерухомість за 18,9 млн грн (1,26 га землі та будівлі загальною площею 3760,4 кв.м), яку на відкритому аукціоні продавало держпідприємство «МВС «Інформ-Ресурси». Ця структура працювала з інформаційними системами міністерства. Наприклад, вона надавала громадянам довідки про відсутність судимостей, а також координувала роботу евакуаторів авто.

Офіси «МВС «Інформ-Ресурси», як і придбані фірмою Хмельницького будівлі та земля, знаходиться поруч з престижним житловим кварталом Новопечерські липки у Києві.

У письмовому коментарі пресслужби бізнесмена стверджується, що аукціон проводився з дозволу Фонду державного майна (ФДМ). Це дійсно так, свідчать матеріали справи. Але цій обставині є суттєвий нюанс. Ключова позиція слідства – продаж нерухомості компанії Хмельницького відбувся внаслідок махінацій з боку тодішнього керівництва «МВС «Інформ-Ресурси». Розлідування розпочала Нацполіція вже за кілька тижнів після угоди.

Правоохоронці виходять з того, що менеджмент ДП не мав права відчужувати цю нерухомість, оскільки не неї було накладено обтяження з боку Держфіскальної служби через податковий борг підприємства у понад 10 млн грн. Щоб здійснити угоду очільник «МВС «Інформ-Ресурси» підробив лист-згоду ДФС на відчуження нерухомості, використавши частину справжнього документу. За допомогою підробки він зрештою отримав відповідні дозволи і від МВС та ФДМ, ідеться у матеріалах слідства.

Отримані від «Персевбуд» гроші посадовці держкомпанії розподілили між підконтрольними компаніями, вважають слідчі. 

У 2018-му «МВС «Інформ-Ресурси» очолював Юханнан Бабаєв. Особа з таким іменем та прізвищем зараз перебуває у розшуку. За даними правоохоронців, ексдиректор ДП виїхав до росії. У січні 2022-го НАБУ та САП заочно повідомили йому про підозру, через рік Вищий антикорупційний суд (ВАКС) задовольнив клопотання детективів про утримання експосадовця під вартою.

Продане майно ДП з 2019-го перебуває під арештом. На початку травня адвокати «Персевбуд» намагалися скасувати його, однак ВАКС відмовив їм.

Навчальний заклад, який фінансує фонд Хмельницького був побудований в 2014-му на території житлового комплексу «Новопечерські липки». Засновницею стала дружина Хмельницького Зоя Литвин. Вартість навчання у школі складає понад $11 000 на рік, кількість учнів близько – 500. Школа позиціонує себе як «новітній заклад освіти». Одна з особливостей – міжнародна програма з можливістю отримати диплом канадського зразка.

«Аргумент»


В тему:

Фото з офіційної Facebook сторінки «Новопечерська школа»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]