Нові американські санкції вдарять по ключових газових проєктах рашистів

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Новий пакет американських санкцій, запроваджений наприкінці минулого тижня, ставить під загрозу зриву ключові проекти російської газової промисловості, які попереджають в огляді в понеділок аналітики.

До чергового санкційного пакету, який охопив понад 150 фізичних та юридичних осіб і став однією з наймасштабніших у поточному році, потрапили найважливіші структури, пов'язані з «Газпромом» та «Новатеком» — найбільшими в РФ експортерами трубопровідного газу та ЗПГ. Про це пише The Moscow Times 

Зокрема, у «чорних списках» американського Мінфіну опинився холдинг «Газбудпром» — генеральний підрядник «Газпрому», який відповідає за проектування, постачання та будівництво критичної газової інфраструктури.

Компанія, яка є спільним підприємством «Газпрому» та «Газпромбанку», — спадкоємиця «Будгазмонтажу» мільярдера Аркадія Ротенберга, який будував трубопроводи для газової монополії, а 2019 року продав їй свій бізнес.

«Будгазмонтаж» безпосередньо задіяний у більшості проектів «Газпрому» і об'єднує під одним дахом усіх ключових субпідрядників, зайнятих не лише будовами, а й бурінням, транспортуванням газу та технічним оснащенням.

Одночасно під блокуючі санкції потрапила компанія «Газпром надра», яка займається геофізичними дослідженнями, розвідкою покладів газу, а також залучена в експлуатацію родовищ, що діють.

"Включення цих компаній у списки санкцій може зірвати терміни завершення поточних об'єктів капітального будівництва "Газпрому" і ставить під сумнів своєчасну реалізацію нових проектів групи", - попереджає аналітик Альфа-банку Микита Блохін.

Разом зі структурами «Газпрому» у списки санкцій потрапила «Арктик Енерджіс» — основний підрядник «Новатека» з будівництва заводу «Арктик-СПГ-2». Проект вартістю $21 млрд реалізується на Гиданському півострові поблизу Ямала і після виходу на повну потужність має виробляти близько 20 млн. тонн зрідженого газу щорічно.

«Арктік Енерджіс» безпосередньо бере участь у будівництві критичної інфраструктури проекту – основ гравітаційного типу (ОГТ). І хоча «Новатек» запевняв, що їхнє виробництво вдалося значною мірою локалізувати, санкції можуть вплинути на терміни запуску «Арктік-СПГ-2», попереджає Блохін.

Саме на скраплений газ російська влада робить ставку після того, як «Газпром» втратив ключовий, європейський ринок: комісія Держради з енергетики запропонувала побудувати 94 ЗПГ-заводи до 2035 року. Але амбітним планам навряд чи здійснитися: через санкції Росія не може купувати установки зі зрідження газу, нагадує Чжі Сінь Чон, директор з газових ринків Азії в S&P.

Щодо «Газпрому», то його експорт на зовнішні ринки цього року може стати найнижчим із другої половини 1970-х років — 50 млрд кубометрів. Видобуток компанії, за розрахунками Bloomberg, впав на чверть, чого не було жодного разу за три десятиліття її сучасної історії.

Нові санкції і, як наслідок, обмеження на постачання імпортних компонентів можуть вдарити насамперед по діяльності «Газпрому» у сфері переробки та геологорозвідки — саме там, як і раніше, спостерігається нестача вітчизняних комплектуючих та рішень, зазначає Блохін.

«Аргумент»

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]