Обшуки в Коломойського: для чого це роблять СБУ та БЕБ

|
Версия для печатиВерсия для печати

У середу вранці Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки прийшли з обшуками до будинку Ігоря Коломойського. Обшуки провели у справі про привласнення 40 мільярдів гривень колишнім менеджментом нафтовидобувної компанії «Укрнафта» та нафтопереробного підприємства «Укртатнафта». Очільник СБУ Василь Малюк назвав проведені обшуки в топпосадовців країни того дня «глобальним ударом по внутрішньому ворогу».

hromadske запитало в юристів, які перспективи має ця справа.

У чому справа?

«Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. Донедавна 50% плюс 1 акція належали державній НАК «Нафтогаз», 42% — компаніям, близьким до мільйонерів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. В «Укртатнафті» Коломойський із Боголюбовим мали приблизно 60% акцій (решта — у «Нафтогаз»).

Обидві компанії — і «Укрнафту», і «Укртатнафту» — у листопаді 2022-го повернули в державну власність. Тоді в СБУ заявили, що разом із Бюро економічної безпеки «перевіряють інформацію про багатомільйонні ухилення менеджментом компанії від сплати обов’язкового акцизного збору за 2022 рік» та «можливі порушення для збільшення прибутку під час виготовлення пального».

У своєму пресрелізі 1 лютого, вже після проведених обшуків, ані СБУ, ані БЕБ не стали пояснювати, які саме 10 епізодів розслідуються, лише загально описали правопорушення. Зокрема, спецслужба розслідує виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення від сплати податків, створення безнадійної заборгованості заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів. 

«З того, як подана інформація, не дуже зрозуміло, у чому полягає суть злочину», — каже юрист «Центру протидії корупції» Вадим Валько. 

Експерт з енергетики, директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн звертає увагу на масштаби схеми, яку розслідують СБУ і БЕБ.

«Коломойський 20 років сидів в “Укрнафті” — із 2003-го. “Укранафта” з “Укртатнафтою” зв’язані, це фактично єдине ціле. Одна компанія видобуває, інша переробляє цю сировину. Я можу тільки здогадуватися, що там відбувалося, але такі обвинувачення дуже серйозні, тому що ці 40 мільярдів гривень — вартість нафти, яку видобуває “Укрнафта” протягом року. Умовно кажучи, з цього повідомлення можна дійти висновку, що “Укртатнафта” не заплатила “Укрнафті” гроші. Відповідно, якщо державна компанія “Укрнафта” не отримала ці гроші, не змогла заплатити податки з них. Потенційно йдеться про дуже великі обсяги», — каже експерт. 

Куюн припускає, що обшуки в Коломойського могли стати «наслідками ревізії та інвентаризації після націоналізації в «Укрнафті» й «Укртатнафті». Після націоналізації обидва підприємства очолив Сергій Корецький — колишній гендиректор мережі заправних станцій WOG. Окрім того, двох людей, які потрапили до наглядової ради «Укрнафти», журналісти-розслідувачі ідентифікували як близьких до голови Офісу президента Андрія Єрмака.

«Їх (ревізії — ред.) зазвичай проводять досвідчені директори, коли приходять на нову посаду. Особливо коли йдеться про держпідприємства. З одного боку, це своєрідна точка відліку для подальшої оцінки ефективності нового керівника. З іншого — захисний механізм, щоб не успадкувати “косяки” попередників. Наскільки мені відомо, після націоналізації цих двох гігантів такі перевірки були запитані в усіх відомств, які тільки існують. Зокрема, ініціювали й податкову перевірку», — зазначив Куюн.

Юрист «Центру протидії корупції» Вадим Валько вказує на ще одну подію, яка відбудеться у п’ятницю в Києві, — саміт Україна — ЄС за участі лідерів Європейського Союзу. Активізація розслідувань могла бути пов’язана з бажанням української влади показати результат боротьби з корупцією.

Справа НАБУ

Хай якою є причина активізації розслідування щодо «Укрнафти» та «Укртатнафти», це не єдине провадження, яке розслідують правоохоронці. Справу щодо махінацій на «Укрнафті» ще з 2016 року веде Національне антикорупційне бюро. 

У вересні 2022-го НАБУ оголосило підозри вісьмом топменеджерам «Укрнафти», інкримінуючи їм виведення з компанії 13,3 мільярда гривень на користь групи «Приват». Видання «Дзеркало тижня» зазначало, що проєкти підозр були готові ще 2020 року, але блокувалися, аж поки в САП новим керівником призначили Ігоря Клименка. У самого Коломойського, за повідомленням медіа, 17 вересня проводили обшук, його двічі викликали на допит до НАБУ.

У справі «Укрнафти», яку веде НАБУ, детективи розслідують два епізоди. Перший стосується постачання нафти на 10,7 мільярда гривень підприємствам у березні-серпні 2015 року. Хоча ці компанії не оплатили наперед договори, як мали би, сировину переробили на Кременчуцькому нафтопереробному заводі, а потім продали на заправних станціях, які теж контролювала група «Приват». 

Другий епізод стався в липні 2015 року, коли «Укрнафта» оплатила купівлю нафтопродуктів на понад 2,57 мільярда гривень в іншої компанії, але самі нафтопродукти так і не отримала. Детективи НАБУ стверджують, що ці кошти були просто виведені на рахунки офшорних компаній, пов’язаних із групою «Приват».

На момент публікації матеріалу ані в пресслужбі НАБУ, ані в СБУ не пояснили, чи перетинаються ці провадження.

Вадим Валько з «Центру протидії корупції» припускає, що слідчі розслідують різні епізоди.

«З того, що написано принаймні у пресрелізі (СБУ — ред.), не пов‘язано з тим розслідуванням НАБУ по “Укрнафті”. Це по суті різні епізоди, принаймні по фабулі, яку опублікувала СБУ. Якоїсь загрози для провадження НАБУ я не бачу», — говорить Валько.

Попри те що НАБУ розслідує це провадження досить довго, не варто його класти на полицю, каже радник адвокатського об’єднання Juscutum Станіслав Борис.

«У мене є кримінальні провадження, де події злочину відбувалися у 2012-2014 роках, тобто вже достатньо давно. Одна зі справ слухається в суді першої інстанції, вироку досі немає. Те, що минули строки, не говорить про те, що справа не має перспектив. Навіть старі провадження, які вже покрилися пилом, буває вистрілюють», — каже юрист.

Підозра буде?

Попри обшуки і допити, у жодній зі справ щодо «Укрнафти» Ігор Коломойський не проходить як підозрюваний. Наші джерела в СБУ стверджують, що мільйонеру не вручили підозру й 1 лютого. 

«Я думаю, якби були зараз обґрунтовані підстави для підозри, то, мабуть, одразу б її і вручили зараз», — припускає юрист Вадим Валько.

А втім, він не відкидає, що бізнесмен може отримати її пізніше, адже, крім проваджень по «Укрнафті», українські слідчі також розслідують розтрату коштів «Приватбанку».

«Я б не виключав, що щось у майбутньому буде. Кримінальних проваджень дуже багато. Окремі з них, які є в НАБУ, уже завершилися підозрами. Усе буде залежати від того, які результати обшуків. Він ходив на допит до НАБУ — щонайменше статус свідка він має», — каже Валько.

Однак Сергій Куюн, який стежить за ринком енергетики, скептично ставиться до розвитку цих проваджень саме щодо Коломойського. 

«Хто такий Коломойський? Він не є посадовою особою в цих двох компаніях. Він не є акціонером, тобто непрямим, акціонерами є кіпріотські компанії, з якими він начебто афілійований. Він навіть там не директор. Гайпу багато, усі пишуть про Коломойського у спортивному костюмі, але з погляду перспективи цієї справи ну що йому можна пред'явити? Людина нічого не підписувала, вона не є посадовою особою в будь-якому з цих підприємств», — каже Куюн.

Притягнути Коломойського до відповідальності за порушення податкового законодавства — «нереально», вважає експерт.

Зображення: hromadske

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

09:02
Офіс генпрокурора після аудиту закрив кожну п'яту справу проти бізнесу, найбільше "туфти" плодить ДБР "імені Татарова"
08:27
Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 25 квітня
20:00
У четвер дощитиме на Правобережжі, на півдні та на сході до +26°С
18:04
Випробування солідарністю - воно ще тільки чекає на Україну
17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу
15:17
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який нетверезим збив на смерть нацгвардійця
15:10
Підривна діяльність: СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври упц (мп)

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]