Олег Іващенко очолив Службу зовнішньої розвідки

|
Версия для печатиВерсия для печати

Новим керівником Служби зовнішньої розвідки України призначено Олега Іващенка.

Про це йдеться в указі президента Володимира Зеленського на сайті глави держави.

«Призначити Іващенка Олега Івановича Головою Служби зовнішньої розвідки України», - значиться в №189/2024 від 26 березня 2024 року.

Іващенко замінить на посаді звільненого указом президента Олександра Литвиненка, який призначений головою Ради національної безпеки та оборони.

Згідно з відкритими даними, Олег Іванович Іващенко має звання генерал-майора та знаходиться в розпорядження військової частини А0515, тобто Головного управління розвідки Міноборони України.

У 2019 році військовий із таким ім’ям та прізвищем був першим заступником начальника ГУР МО України, заступником начальника Генерального штабу ЗС України з розвідки.

Новий очільник Служби є професіоналом військової розвідки, але не має досвіду стратегічної розвідки.

 

Кандидатуру Олега Іващенка на посаду голови Служби зовнішньої розвідки підтримали головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров, і це призначення не є ані політичним, ані комерційним, повідомляють джерела ZN.UA.

Новий очільник СВР Олег Іващенко є високопрофесійним військовим розвідником. Зокрема він служив в елітному офіцерському загоні спеціального призначення Головного управління розвідки, відомому як підрозділ 2245, та певний час його очолював. В цьому ж підрозділі свого часу також починав службу нинішній керівник ГУР МО Кирило Буданов.

На посаду очільника Служби зовнішньої розвідки Олег Іващенко перейшов із посади першого заступника начальника ГУР МО України, заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України з розвідки.

За даними джерел ZN.UA, на посаду керівника СЗР, вже майже підлеглої ГУР структури, свою людину хотів поставити близький до керівника офісу президента Андрія Єрмака колишній міністр оборони  Андрій Таран. Зокрема, він лобіював на цю посаду ще одного заступника Буданова Зайця, який завжди займався питаннями логістики, був та є достатньо комерційною людиною. Чого не можна сказати про Іващенка, який справді знається на військовій розвідці.

В Олега Іващенка були рівні професійні відносини із попереднім керівництвом Збройних сил і Геншабу, та, відповідно, і з теперішнім керівництвом ЗСУ, яке активно підтримало його призначення в СЗР.

Іващенка характеризують як людину глибоко обізнану у питаннях війни, озброєння, фахівця, що має добре розуміння ворога. Водночас він не належить до тієї категорії розвідників, що займаються стратегічною розвідкою, якою мала б займатись Служба зовнішньої розвідки, яка поступово втратила і кадри, і можливості, і ініціативу у діяльності.

Від того, як себе поведе на новій посаді Олег Іващенко, якими заступниками він себе забезпечить, в майбутньому буде залежати, чи залишиться в Україні така структура як Служба зовнішньої розвідки, чи її остаточно поглине ГУР.

«Аргумент»


На цю тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:13
Офіційно: ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретиного та Соловйового на Донецькому напрямку
12:05
Провал оборони в Очеретино створив для ЗСУ загрозу поразки майже у всій Донецькій області
10:04
У квітні 2022 року "зелена влада" планувала здати росії суверенітет України, цьому запобіг Джонсон - Die Welt
09:01
Уночі збито 21 з 34 ракет окупантів, але є влучення у 4 ТЕС
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 27 квітня
20:00
У суботу в Україні дощі лише на сході, на півдні до +25°С
18:05
Від Чорнобилю 1986 - до Чорнобилю 2024: ядерна енергетика нашої країни підійшла до небезпечної межі
17:10
Кадрова чехарда: Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ через півтора місяця після призначення
17:02
Рада дозволила звільняти з роботи за неінформування про родичів у Росії та на окупованих територіях
16:15
НАБУ опублікувало розмови учасників шайки Сольського

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]