Орбану знайшлася заміна

|
Версия для печатиВерсия для печати

Орбан всіляко допомагає Путіну та шкодить Україні. Здається, він має проблеми — в угорській опозиції з'явився новий популярний лідер. Розповідаємо, що треба знати про Петера Мадьяра.

З початку повномасштабної війни в Україні владімір путін залишив мало прихильників серед європейських політиків. Мабуть, головний із них — прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який виступає за продовження співпраці з Росією та проти військової допомоги Україні. Подібно до путіна, угорський лідер критикує західні країни і закликає своїх виборців об'єднатися проти так званих «ворогів нації», — наприклад, американського мільярдера Джорджа Сороса, некомерційних організацій та представників ЛГБТК+. Як і Путін, Орбан перебуває при владі багато років — збудована ним політична система практично не залишає опозиції шансів на успіх. Проте з лютого 2024 року в Угорщині відбуваються найбільші за довгі роки протести проти чинної влади, а на політичній арені з'явилася нова яскрава постать — 43-річний Петер Мадьяр, ще нещодавно відомий лише як колишній чоловік міністра юстиції Юдіт Варгі. В інтерв'ю «Медузі» політичний аналітик, експерт Інституту досліджень зовнішньої політики (FPRI) Андраш Тот-Цифра розповідає про те, що відбувається в Угорщині, а також про майбутнє протесту та політичні перспективи Петера Мадьяра.

Андраш Тот-Цифра

— Поява Петера Мадьяра в угорській політиці пов'язана із великим скандалом. У лютому 2024 року стало відомо, що президент Угорщини Каталіна Новак (член правлячої партії «Фідес» і соратниця Віктора Орбана) помилувала заступника директора дитячого будинку Ендре Конья, засудженого за приховування педофіла. На тлі протестів Новак пішла у відставку. Чому саме цей скандал став приводом для започаткування масових акцій? На вашу думку, така реакція угорського суспільства була очікуваною?

— Насамперед про помилування не мало стати відомо. [В Угорщині] рішення про помилування не публікуються. Те, що все розкрилося, — сліпа удача. Після звільнення ця людина [заступник директора Ендре Конья] звернулася до суду, щоб домогтися обілення своєї репутації (він просив зняти з нього заборону на роботу з дітьми, — прим. Медузи).

Про це написали у судовому огляді, згадавши рішення про помилування. Один адвокат звернув на це увагу та розповів незалежним журналістам. Але навіть у перші дні після розголосу не було очевидним, що скандал буде такого масштабу.

Тільки після перших протестів у «Фідесі» відчули, що треба діяти. Новак разом із «Фідесом» якийсь час намагалася мінімізувати наслідки того, що сталося. Вона пішла у відставку, тільки коли Орбан дав зрозуміти, що це єдиний вихід.

Ще однією центральною фігурою у цьому скандалі став Золтан Балог, голова Угорської реформаторської церкви та духовний наставник Орбана. Він з невідомих причин лобіював помилування для цієї людини [заступник директора Ендре Конья] — і теж був змушений зрештою піти у відставку.

Але значнішою виявилася третя відставка — це Юдіт Варга, колишній міністр юстиції, яка підписала рішення про помилування. Вона мала очолити список партії «Фідес» на виборах до Європарламенту у червні 2024-го, але в результаті їй довелося піти з політики. Цим і скористався її колишній чоловік, Петер Мадьяр, щоби запустити свій власний політичний проект.

Але, повертаючись до вашого питання, я думаю, є кілька причин тому, що скандал так розрісся. Насамперед, це протиріччя між реальністю та державною риторикою. Один із головних наративів, який влада просувала останніми роками: «Фідес» — захисник дітей. Не думаю, що треба пояснювати російській журналістці, як влада пов'язує педофілію із сексуальними меншинами і як намагається розмити кордони між ними. Угорська влада використовувала цей наратив (і досить успішно), коли справи в економіці йшли гірше або коли уряду треба було відвернути людей від того, що відбувається [в країні]. Але історію помилування неможливо було не помітити. І навіть для медіа, контрольованих «Фідесом», було неможливо знайти в ній хороший поворот.

Другий момент — за економічних проблем кожен скандал для правлячої сили стає більш ризикованим. Останні півтора-два роки, але особливо минулого року, справи в Угорщині йшли не дуже добре. Інфляція, дефіцит робочої сили, приплив іноземців підтримки зростання ВВП. Багато хто почав жити гірше, ніж раніше. Влада пропонувала різні пояснення того, що відбувається — наприклад, війна [в Україні] чи Брюссель — відволікаючи людей від власних помилок. Ситуація розвивалася повільно, антиурядових виступів був, але було розчарування. А коли люди розчаровані, вони непередбачено реагують на такі скандали, як-от історія з помилуванням. Я припускаю, що якби в економіці було все гаразд, цей скандал не вдарив би по владі так сильно.

— А хто взяв участь у цих протестах? Чи це були тільки люди, які традиційно виступають проти влади? Чи виборці «Фідес» теж висловили своє невдоволення?

— Перші протести відбулися незабаром після того, як про помилуваня стало відомо. Їх організували опозиційні партії спільно з громадськими організаціями, тобто ті, хто зазвичай влаштовує антиурядові виступи. Я не маю точних даних про учасників, але схоже, це були люди, схильні протестувати проти уряду.

Акція протесту біля будівлі Міністерства внутрішніх справ Угорщини у Будапешті, 26 квітня 2024 року. Фото: Denes Erdos / AP / Scanpix / LETA

Найбільший протест у середині лютого організували інфлюєнсери та діячі культури. Їм вдалося залучити значну кількість людей — кількадесят тисяч, якщо не більше. Це був безпартійний протест і, я гадаю, він збільшив охоплення проблеми. На тому ж тижні опозиційні партії провели іншу акцію, основною вимогою якої були прямі президентські вибори, але вона залучила набагато менше людей.

Все це, звісно, відбувалося у Будапешті. Але й поза столицею люди були обурені рішенням про помилування — інакше «Фідес» не відреагував би так жорстко і не наполягав би на відставці такої кількості людей. Цьому немає прямих доказів, але з розслідувань незалежних ЗМІ відомо, що влада вивчала вплив скандалу на виборців у сільській місцевості. А опитування громадської думки пізніше підтвердили, що «Фідес» лише у перші тижні скандалу втратив кілька сотень тисяч голосів. Для партії, за яку 2022-го проголосували понад три мільйони виборців, це болісно, але не катастрофічно. "Фідес" справлявся і з великими втратами за останні 14 років. Але ситуація все ще розвивається.

— Ви вже згадали, що після відставки Юдіт Варги, ситуацією, що склалася, скористався Петер Мадьяр. Він, колишній член «Фідес», розкритикував у фейсбуці правлячу партію і заявив, що йде з усіх державних посад. Але як Мадьяру вдалося очолити протест?

— Спочатку Петер Мадьяр здавався лише невеликою, другорядною частиною цієї історії. Він був відомий лише як колишній чоловік Варги (вони розлучилися 2023-го) і фігурував у ЗМІ у зв'язку зі скандалами через володіння різною нерухомістю. Але про нього мало знали: його не любили і не ненавиділи.

У перших інтерв'ю незалежним ЗМІ Мадьяр почав по краплині згодовувати інформацію про різні корупційні справи членів «Фідес» та їх оточення. Але насправді він не казав чогось, що вже не було відомо, наприклад, завдяки розслідуванням журналістів. Однак, на мою думку, його комунікаційна стратегія спрацювала — люди хотіли почути більше. Він добрий оповідач: говорячи про людей, близьких «Фідес», він називав їх клоунами, давав їм прізвиська і уявляв їх одночасно безглуздими і збурюючими. А оскільки раніше він був до них близький, у людей склалася думка, що він справді знає, про що говорить, що він не просто опозиційний політик.

В одному з інтерв'ю Мадьяр згадав, що має докази причетності Антала Рогана, голови апарату угорського прем'єр-міністра, до корупційного скандалу. Мад'яра у зв'язку з цим навіть допитали. Виявилося, що йдеться про аудіозапис (він опублікував його у фейсбуці, — прим. «Медузи»), який він таємно зробив ще рік тому, одружений з Юдіт Варгою. На записі Варга, в тому числі, розповідає, що Роган або близькі до нього люди чинили тиск на звинувачення, щоб усунути з кримінальної справи матеріали щодо Рогана. Також вона скаржиться, що головний прокурор не контролює звинувачення, натякаючи, що інакше він закрив би справу. Це виявилося свого роду бомбою. І сприяло просування Мадьяра — з того часу він очолив різні акції проти уряду.

Петер Мадьяр під час акції у Дебрецені, місті на півночі Угорщини. Фото: Denes Erdos / AP / Scanpix / LETA

У своєму першому інтерв'ю Мадьяр говорив, що не хоче йти у політику та створювати власну партію. Тоді він критикував лише окремих членів "Фідес", але не Віктора Орбана. Але потім, крок за кроком, він ставав все більш амбітним. Він діяв поступово та обережно, бачачи, що в суспільстві є запит на когось на кшталт нього. Невідомо, наскільки це великий запит, переваги виборців є мінливими. Я бачив опитування громадської думки, які кажуть, що його партія [«Партія поваги і свободи» (TISZA)] підтримує близько 15% виборців. І бачив опитування, які стверджують про потенційну підтримку у 26%, що робить партію Мадьяра найпопулярнішою серед опозиції на сьогодні. Але, як усе насправді, невідомо. Більше про популярність Мадьяра буде зрозуміло за результатами виборів до Європарламенту 9 червня 2024 року, [в яких він планує брати участь із TISZA].

— Як змінилася з появою Мадьяра тема протестів?

— Не можу сказати, що скандал із помилуванням зовсім забутий, Мадьяр і сам про нього іноді згадує. Але якщо спочатку протести формувалися навколо одного сюжету — що в дитячих будинках жахливо, там брак державного фінансування, корупція, а винні у злочинах уникають відповідальності завдяки зв'язкам, — то Мадьяру вдалося пов'язати те, що відбувається з невдоволенням з інших приводів.

Наприклад, він спробував залучити людей, які незадоволені тим, що відбувається в Угорщині, але водночас розчаровані опозицією. Він заявляє, що Орбан і [колишній прем'єр-міністр, лідер Угорської соціалістичної партії та ліберальної партії «Демократична коаліція»] Ференц Дюрчань – породження однієї системи. Вони обидва — одержувачі в поточній ситуації. І щоб добитися змін до Угорщини, треба боротися проти них обох. Це делікатний момент, бо Мадьяр сам ще три місяці тому був бенефіціаром системи, збудованої «Фідес». Але в той же час, у його словах є істина — безумовно, дії Дюрчаня відштовхнули достатньо виборців від опозиції, щоб «Фідес» мав постійну більшість у парламенті.

Цікаво, що згідно з опитуваннями громадської думки, досі Мадьяр отримував підтримку переважно за рахунок прихильників опозиційних партій. Поки що опозиція не знає, що з цим робити — деякі невеликі партії можуть зіткнутися з тим, що їхня робота з просування себе в останні два роки виявиться безглуздою. При цьому, як я вже згадував, скандал із помилуванням призвів до того, що деякі виборці відвернулися від «Фідес» — можливо, Мадьяру вдалося залучити когось із них на свій бік.

В останні пару тижнів Мадьяр, хоч і продовжує організовувати протести у Будапешті, переключився на регіони. Я думаю, він намагається показати, що може мати успіх і у сільській місцевості, яка зазвичай голосує за «Фідес». Він їздить країною, не скрізь його однаково тепло приймають, але у деяких невеликих містах йому вдається зібрати відносно великі натовпи. Протестні акції, безумовно, стануть частиною його кампанії на виборах до Європарламенту.

Передвиборчий білборд, сплачений партією "Фідес". На ньому — голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн в оточенні угорських опозиційних політиків, у тому числі Петера Мадьяра, у формі офіціантів. Напис зверху говорить: «Смиренні слуги Брюсселя». Фото: Attila Kisbendek / AFP / Scanpix / LETA

Я розмовляв з іншими політичними аналітиками в Угорщині — і багато хто зазначає, що зрозуміти, що саме виділяє Мадьяра, важко. Але всі вони погоджуються, що в ньому щось є. Наприклад, він говорить майже монотонно, але при цьому використовує слова про непокору: "Давайте зробимо революцію!, "Покажемо їм!" А іноді серед промови цитує рядок з вірша, який кожен угорський школяр знає напам'ять, тобто багато угорців можуть себе з цим асоціювати. Аналітикам може здаватися це кумедним, але це працює. Знову ж таки, у виборців є сподівання, що Мадьяр ще не все розкрив, що він ще може сказати щось цікаве.

— Ви згадували, що Мадьяр багато років був бенефіціаром «Фідес». Впливові родичі, дружба з чиновниками, наприклад, з керівником канцелярії прем'єр-міністра Гергелі Гуляшем. Мене, як людину з Росії, це змушує насторожитись. А чи є угорці питання, чи можна довіряти тому, хто так довго був частиною системи?

— Це цікаве питання, але боюся, я не маю гарної відповіді. Мене теж дивує, що люди з такою готовністю ігнорують цей зв'язок. Можливо, частково причина у тому, що в угорському електораті немає чіткого розколу на прихильників та противників режиму. Завжди є люди посередині — ті, хто опортуністично голосує за «Фідес», бо їм подобається, що каже Орбан про міграцію чи ЄС. Вони також стикаються з корупцією, але правляча партія все одно здається їм найкращим вибором, бо вони не вірять у компетентність опозиції. Таких людей минулі зв'язки Мадьяра не лякають, а деяких, навпаки, надихає те, що він не належить до ліберальної опозиції.

Для тих, хто хоче падіння режиму, Мадьяр — протестний голос. Вони розуміють, що він не янгол. Їх турбує не лише його зв'язок із «Фідесом», а й те, що Юдіт Варга звинуватила його в домашньому насильстві. Але вони дуже хочуть, щоб система тріснула, хочуть змін. Опозиція протягом останніх 14 років пробувала різні способи боротьби, але жоден із них не спрацював. Думаю, після поразки опозиції [на виборах до парламенту] у 2022 році більше людей хочуть бачити когось нового. А тут постала постать, яка, схоже, викликає побоювання влади.

— У російській політиці було чимало прикладів, коли нібито опозиційний кандидат за фактом був «спойлером». Чи можливо це, на вашу думку, у випадку Мадьяра?

— Це абсолютно невідома територія для угорської політики. У нас нічого такого раніше не було. І я не пам'ятаю, щоб раніше хтось відокремлювався від правлячої партії.

Ми не знаємо, що зараз відбувається усередині «Фідеса». Ви згадали Гергелі Гуляша та його дружбу з Мадьяром — його поки що не усунули, але я думаю, можуть це зробити пізніше. Активна політична кар'єра, здається, йому закінчилася. «Фідес» втрачає голоси, це означає і втрату мандатів, а слідом — угод із держзакупівель тощо. Ймовірно, між членами «Фідес» будуть конфлікти — і ці конфлікти тією чи іншою мірою пов'язані з Мадьяром.

У квітні «Фідес» відбулася зустріч, на яку вдалося потрапити незалежним журналістам. Вони питали у представників влади думку про Мадьяра. Зазвичай відповіді однакові, але цього разу політики говорили різні речі. Це щось нове. І це те, як Мадьяр може впливати на угорську політику до наступних виборів.

— Мадьяр заявляє, що він центрист і з деяких питань ближчий за «Фідес», ніж угорські опозиціонери. При цьому він відкрито захоплюється французьким президентом Еммануелем Макроном, у важливих зовнішньополітичних питаннях не погоджується з Орбаном. Що Мадьяр каже про війну в Україні?

— Поки він уникав цієї теми, вона не є головною для нього. Але з того, що він говорив, зрозуміло, що його позиція близька Орбану щодо ставлення до нинішньої політики [західних країн]. Наприклад, Мадьяр сказав, що Україна не заслуговує на статус кандидата в члени ЄС, тому що ЄС у нинішній ситуації не готовий до цього. Також він виступив проти членства України в НАТО та критикував західну присутність у країні. При цьому Мадьяр дав зрозуміти, що вважає Путіна агресором, а Росію є відповідальною за те, щоб настав світ.

— А які зараз в угорському суспільстві настрої щодо війни в Україні?

— З опитувань громадської думки відомо, що виборці «Фідес» схильні вважати, що війну в Україні розпочав Захід. А відповідальність за настання світу лежить в Україні. Прихильники опозиції дотримуються проукраїнських поглядів. Думаю, вони знаходять відгук слова Мадьяра про те, що Україна захищає свою територію, Путін — агресор і на ньому лежить відповідальність за припинення війни.

Коли ж Мадьяр говорить про те, що Україна не готова до членства в ЄС, а Захід веде небезпечну гру, збільшуючи постачання [озброєння] в Україну, він звертається до нинішніх та колишніх виборців «Фідес». Тобто Мадьяр намагається всидіти на двох стільцях.

Бути втягнутими у війну — великий страх для угорців, на якому Орбан зіграв під час кампанії 2022 року. Тоді кандидат від опозиції Петер Маркі-Заї, відповідаючи на запитання, що зробить, якщо НАТО вирішить надати військову допомогу Україні, сказав, що готовий піти на це. «Фідес» відразу цим скористалася і спотворила слова Макрі-Заї так, ніби він готовий відправити угорців на смерть в Україну. Тому Мадьяр чітко дає зрозуміти, що він проти допомоги Україні – він працює із цим страхом.

— Які, на вашу думку, Мадьяр і його партія мають шанси на виборах до Європарламенту?

— Поки що складно сказати, все змінюється: результат може становити від 15% до 35%. Звичайно, якщо він отримає мандат у Європарламенті, це прямо не позначиться на Угорщині. Він буде більш представлений у політиці, але в нього не буде будь-якої посади, яка дає йому силу. Наступні парламентські вибори в Угорщині відбудуться 2026 року, за два роки — це довго, за цей час він може здутися.

Але є й деталь, яка робить все непередбачуваним. Це втрата сили традиційних методів пропаганди. Раніше, коли уряд робив помилку, йому потрібно було кілька тижнів, щоб знову взяти все під контроль. Але тепер комунікаційні інструменти, які «Фідес» використала для збереження влади, управління політичною повісткою та відволікання [людей від проблем], [чомусь] не працюють. Так уже три місяці — і це надзвичайно тривалий час.

 

Зображення нагорі: Петер Мадьяр на акції в національний день Угорщини в Будапешті, 15 березня 2024 року. Фото: Denes Erdos / AP / Scanpix / LETA


На цю тему:

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]