Полонені росією українці повідомляють про садистські катування і нелюдські умови: є поранені з сепсисом і ампутаціями

|
Версия для печатиВерсия для печати

Звільнені з полону українці повідомляють про приниження та нелюдські умови утриманням. Серед них є поранені з сеписом та ампутаціями.

Деяким полоненим чоловікам окупанти наливали у взуття воду, примушувати його взувати та лежати на морозі обличчям до землі по три-чотири дні, повідомила уповноважена з прав людини Людмила Денісова в Facebook.

З обмороженими кінцівками полонених направляли в російські табори, а потім – до першого СІЗО Курська. Жодної медичної допомоги не надавали. 

"Українців одягали в форму полонених, підстригли волосся, катували, змушували вчити патріотичні російські пісні та виконувати їх для своїх наглядачів. Допити відбувалися два-три рази на день, після чого чоловіків жорстоко били, а згодом змушували підписати документи про те, що з ними добре поводилися", – повідомила Денісова.

Важкопоранених українців з ампутаціями та обмороженнями окупанти вирішили обміняти, але через відсутність машин швидкої допомоги їх везли протягом пʼяти годин на вантажних залізничних платформах. Люди лежали на шосе на ношах. 

"Захоплюючи у заручники мирних мешканців, російські окупанти порушують норми міжнародного гуманітарного права, зокрема статті 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, згідно з якою категорично забороняється безпідставне затримання цивільних заручників", – наголосила Денісова.

Нагадаємо, вчора відбувся восьмий за час повномасштабної війни Росії проти України обмін полоненими. Додому повернулися 14 українців: семеро цивільних і семеро військових включно з вагітною. 

Віцепремʼєр-міністр з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук повідомила, що під час обмінів полоненими російська сторона намагалася обміняти українське цивільне населення на військовополонених, що прямо заборонено Женевськими конвенціями.

За інформацією української влади, у РФ перебуває більш ніж тисяча заручників – у тому числі майже 500 жінок. Вони перебувають у в'язницях і слідчих ізоляторах в Курську, Брянську, Рязані, Ростові.

Верещук наголошувала, що РФ відмовляється повертати цивільних жінок. За її словами, Київ навіть має намір відмовлятися від обмінів, якщо в списку немає жінок, інакше їх просто не врятувати.

На фото: Микиті Горбаню доведеться заново вчитися ходити - через катування на його ногах не залишилось жодного пальця. Подробиці його трагедії можна дізнатися у цій публікації

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]