Про покидьків у владі: чому перевірки укриттів в Києві - це фарс і прикриття кулуарних домовленостей

|
Версия для печатиВерсия для печати

Про те, як корупціонери з офісу президента і шайка мера Києва Кличко "дерибанять" столичний бюджет, коли на фронті гинуть українці, пише Дмитрий Воронков, журналіст, політолог, у своєму блозі у виданні Цензор.НЕТ.

Уже майже півтора тижні кияни спостерігають за драматично-комедійним спектаклем, який поступово перетворюється на фарс - шоу "перевірка укриттів у столиці". Після трагедії 1 червня відповідальність за неготовність бомбосховищ київські начальники перекидають одне на одного як гарячу картоплю. Мер Віталій Кличко тицяє пальцем на військову адміністрацію і голів районів, голови районів закликають звільнитися самого Кличка, а вечорами до перевірок приєднується міністр стратегпрому Олександр Камишин, якого призначили відповідальним на Ставці Верховного головнокомандувача. Утім насправді ні в кого немає бажання з’ясувати стан справ з укриттями - найімовірніше, йде банальна кулуарна торгівля за перерозподіл фінансових потоків в столиці.

Щоб зрозуміти, чому показові акції з виявлення "плачевного стану" укриттів і невідомо куди витрачених 1,2 млрд грн на їх облаштування - це лише ширма для серйозніших процесів, слід нагадати, як влаштовано бізнес у столичній владі.

За домовленістю між Кличком та Офісом Президента і особисто Андрієм Єрмаком, "смотрящим" за фінансовими потоками в столиці призначено Дениса Комарницького, який працює разом з кумом Єрмака - нардепом Миколою Тищенком. Про ці домовленості відомо щонайменше з 2020 року, коли їх оприлюднив інший нардеп Гео Лерос, інтереси цих людей в столичних проектах неодноразово підтверджувалися журналістськими розслідуваннями.

Зокрема, предметом спільного заробітку є Подільсько-Воскресенський шляхопровід вартістю уже понад 20 млрд грн., який не можуть довести до пуття понад десятиліття. Головним підрядником на ньому є компанія ТОВ "Еко Буд Трейд" Дениса Комарницького, а на сам проект постійно перекидають гроші то з метро на Виноградар, то з Шулявського шляхопроводу. Компанія через завищення цін і підробку документів фігурує в низці кримінальних справ і постійно "висить на гачку" у правоохоронців. Але поки тандем з Офісом працює - працюють і схеми. Такі самі домовленості діють в інших галузях - від парковок і житлового будівництва до сфери вуличної торгівлі.

Предметом компромісу між мерією та Офісом стали навіть кандидатури голів РДА, на яких Кличко зараз намагається перекинути всю відповідальність за неналежний стан укриттів. Екс-нардеп Юрій Левченко детально описував цей розклад ще три роки тому. Ще тоді Кличко спокійно погодився на "зашкварні" кандидатури від Банкової, бо це гарантувало йому надійний "баланс сил" і невтручання в корупційні схеми з боку керівництва держави.

Конфлікт між Єрмаком та Кличком, які до цього "мирно" ділили потоки в місті, розгорівся ще до повномасштабного вторгнення. Нібито голова ОП через підконтрольних силовиків з’ясував, що, всупереч попереднім домовленостям, недоотримав значну суму з "будівництва" Подільського мосту. Після чого обшуки почалися у низки чиновників КМДА, а також у Комарницького.

Трагедія 1 червня, очевидно, стала черговим приводом "натиснути" на Кличка, який "не ділиться". Мер почав атаку першим - уже в день події до Деснянської РДА (формально - вертикаль Президента) прийшли з обшуком представники столичної прокуратури. Відповідь не забарилась - за кілька годин слідчі були уже в КМДА, зокрема, проводили обшуки в Департаменті охорони здоров’я. Згодом, коли голови РДА почали передавати Кличку "відеопривіти", той вирішив заручитися підтримкою СБУ.

Паралельно підключився "десант" з боку Офісу - міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин, якого в деяких колах називають ситуативно наближеним до Єрмака - мав "поставити на місце" Кличка, продемонструвавши "реальний стан справ" з укриттями. По факту зробити це з "підколками" не вийшло, бо Камишин плаває у матчастині і намагається згущувати фарби там, де цього не слід робити. Попри те, що з половиною укриттів дійсно проблема - медійно Кличко Камишина, схоже, переграв, бо мер все одно "виїхав" на темі "немає повноважень".

Чого варто очікувати далі? Публічно Кличко буде вимагати повернення собі "повноважень" призначати голів районів, хоча фактично ці повноваження у нього ніхто не забирав, просто коли це було вигідно, мер спокійно погоджувався з кандидатурами з Офісу. Якщо Банкова вдасться до тиску через кримінальні справи (чого вартує лише підвішений в ДБР кейс про розкрадання на столичному бюджеті), Кличко може включити платівку про "політичні переслідування", і, можливо, підключити міжнародних партнерів. З іншого боку, цей ресурс досить обмежений, адже низка зловживань у столиці задокументовані, а тому Офіс легко може виставити їх західним друзям як "реальну боротьбу з корупцією". Публічна лінія "розділення" повноважень міського голови і голови КМДА буде тягнутися настільки довго, наскільки це можливо, щоб не переходити до реальних дій і не порушувати Конституцію.

Кулуарно сторони очевидно рано чи пізно будуть прагнути досягти компромісу при розподілі фінансових потоків, що призведе до появи нових гравців на важливих напрямках, або ж до зміни бенефіціарів в уже існуючих компаніях. Офіс також навряд чи більше буде залучати неперевірені кадри типу Камишина для виконання "бліц-кригових" завдань, адже для тонкої гри і безперервного переговорного процесу потрібен хтось із більш вишуканим стилем роботи, ніж 38-річний відеоблогер.


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]