Російські траулери навмисно нищать підводні кабелі у водах Норвегії

|
Версия для печатиВерсия для печати

За даними Норвезької телерадіомовної корпорації, кілька російських рибальських суден перебували в цьому районі в момент зникнення океанографічного кабелю Вестеролена та зриву супутникового кабелю Шпіцберген.

Про це йдеться у публікації Yle.

На півночі Норвегії, біля архіпелагу Вестеролен, на Великдень минулого року в морських глибинах таємничим чином зникла частина кабелю довжиною понад чотири кілометри і вагою кілька тонн. Кабель Норвезького інституту морських досліджень знайшли через півроку в 11 кілометрах від початкового місця. Фото: NRK/AIS-Data/Kystverket, карта: Illusia Sarvas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Минулої зими Yle повідомляв про таємничі зникнення кабелів і перебої зі зв'язком у Фінляндії . Також повідомлено про підозри в умисній діяльності .

Заява NRK(ви переходите на інший сервіс) руху траулерів базується на даних із системи AIS суден, зібраних Норвезькою морською адміністрацією. Систему можна використовувати для визначення точних рухів кораблів.

AIS — це автоматична система, заснована на супутниковому відстеженні, яка збирає та передає ідентифікаційну інформацію про судно, положення, рух і швидкість.

Кораблі мають транспондери, подібні до літаків. За допомогою інформації, що передається передавачами, можна визначити точні рухи кораблів.

3 квітня 2021 року потік даних дослідницького кабелю біля узбережжя північної Норвегії, біля архіпелагу Вестеролен, був раптово перерваний.

Пізніше з'ясувалося, що секція кабелю Норвезького інституту морських досліджень довжиною 4,2 кілометра і вагою в кілька тонн зникла в морських глибинах загадковим чином.

Завдання кабелю — передавати дослідникам інформацію про морські глибини, наприклад про мігруючі косяки сей та тріски.

За даними NRK, Науково-дослідний інститут сил оборони Норвегії перевіряє дані, записані дослідницьким кабелем, на предмет інформації, яка становить інтерес для розвідки. Серед них, наприклад, звуки підводних човнів, за якими можна розпізнавати кораблі.

Згідно з розслідуванням NRK, на момент зникнення дослідницького кабелю на Великдень у цьому районі були лише російські рибальські судна.

Дані системи AIS показали, що російський траулер перетнув оглядовий кабель Vesterålen, коли зв’язок був втрачений, і кабель був втрачений. Втрачений кабель знайшли через півроку за 11 кілометрів від його початкового місця.

Представник російського траулера відповів NRK, що судно було в цьому районі та подбало про відомий кабель. За словами представника, малоймовірно, що трос зачепив би траулер.

Згідно з розслідуванням норвезької телерадіокомпанії NRK, російські траулери перебували в тому самому районі в той самий час, коли таємничим чином обірвалися кабелі Вестеролена і Віпупвуорті.

Кабель передає супутникові дані всьому світу

Три російські кораблі, які перебували в районі моря Вестеролен на момент зникнення кабелю, також перебували через кілька місяців у водах Шпіцбергена, коли 7 січня 2022 року один із двох морських супутникових кабелів обірвався з невідомої причини.

За даними NRK, цими трьома російськими кораблями були «Севрыба», «Ягри» і «Вітус Берінг». Крім того, в цьому районі були й інші російські траулери.

У матеріалі NRK йдеться, що в день пошкодження кабелю супутника Viippuvuorti і наступного дня російський траулер Melkart 5 перетинав кабель не менше 20 разів.

Представники російських траулерів заперечують NRK, що мають якесь відношення до пошкодження кабелю. За їхніми словами, про кабель подбали, а вилов був законним.

За словами судноплавної компанії, Melkart та інші кораблі відповіли на запитання берегової охорони Норвегії про кабель, і відповідь була прийнята.

На початку року у водах Шпіцбергена з невідомої причини обірвався один із двох кабелів морського супутника. У цьому районі були ті самі російські кораблі, що й місяцями раніше у водах Вестеролена. Фото: NRK/AIS-Data/Kystverket, карта: Illusia Sarvas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Норвезький експерт з тралення дивується жвавій їзді на кабелях

«Кабелі позначені на норвезьких морських картах, і траулери доглядають за ними», — каже Роджер Б. Ларсен , експерт із морського тралення , який вивчає техніку риболовлі в Університеті Тромси.

Ларсен дивується, чому російські рибальські судна ловили рибу поблизу кабелів.

– Абсолютно незрозуміло, щоб хтось так тралив підводні кабелі. Незвично, що деякі судна неодноразово проходили через ці кабелі, каже Ларсен.

Риболовля на кабелях не заборонена, але, за словами експерта, цього завжди уникали, оскільки трал може зачепитися за кабель.

Норвезька поліція мовчить, російське посольство нахабніє

Розвідка Норвегії раніше попереджала, що росія розвиває свої можливості для нападу на підводні об'єкти в Атлантиці, і це є серйозною загрозою для підводних кабелів.

Взимку норвезька поліція вважала можливим, що пошкодження кабелю було спричинене діяльністю людини, а не природними силами.

Ні поліція, ні інші органи влади не прокоментували звіт NRK або оприлюднену ним інформацію про пересування російських траулерів. Влада посилається на конфіденційний характер інформації.

У відповіді російського посольства в Осло NRK звинувачується в тому, що норвезькі ЗМІ тривалий час безпідставно паплюжили все, що можна, пов'язане з росією.


На цю тему:

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]