ЄС покарає російську агентуру санкціями за дестабілізацію Молдови

|
Версия для печатиВерсия для печати

ЄС у рамках санкцій за дестабілізацію Молдови готується запровадити обмеження проти олігархів-втікачів Володимира Плахотнюка та Ілана Шора, а також топ-депутатки партії "Шор" Марини Таубер.

Про це стало відомо Europa Liberă.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки представив 22 травня список осіб, проти яких можуть ввести санкції за дестабілізацію ситуації в Молдові.

До списку потрапили п'ятеро осіб. Крім Плахотнюка, Шора і Таубер обмеження планують проти колишнього заступника голови Генінспекторату поліції Георгія Кавкалюка, який перебуває в розшуку в країні, та російського бізнесмена Ігоря Чайки.

Джерела повідомили, що розгляд пропозиції розпочався 23 травня, а погодження відбуватиметься на рівні послів, що є справою кількох днів.

Шор, Плахотнюк і Чайка, російський бізнесмен, відомий своїми зв’язками з колишнім президентом Молдови Ігорем Додоном, вже потрапили під санкції Сполучених Штатів і Великої Британії за дії, які завдають шкоди Республіці Молдова.

Таубер і Кавкалюк вперше опиняться у санкційному списку. Таубер, віцепрезидентка партії "Шор", очолювала багато антиурядових протестів, які її партія розпочала у вересні 2022 року.

Молдовська прокуратура розпочала проти неї розслідування у справі щодо незаконного фінансування партії. Таубер – єдина у списку, хто фізично перебуває в Молдові.

Кавкалюк, колишній тимчасовий керівник Головного інспекторату поліції, втік із Молдови у 2021 році та має перебувати в Лондоні.

У пропозиції про накладення санкцій йдеться, що колишній поліцейський, який став політиком і лідером партії "Вдома ми будуємо Європу", брав участь разом з Шором в організації насильницьких протестів у Кишиневі в жовтні 2022 року.

Ігор Чайка – єдиний немолдованин у списку ЄС. У пропозиції щодо санкцій сказано, що він відігравав роль "гаманця" Росії.

Наприкінці квітня Рада ЄС затвердила новий санкційний режим за дестабілізацію Молдови. Санкції складатимуться із заморожування активів і заборони на надання коштів для фізичних і юридичних осіб, а також заборони на поїздки в ЄС для фізичних осіб.

Молдова раніше закликала Європейський Союз накласти санкції на політиків і олігархів, які допомагають Росії дестабілізувати країну.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]