СБУ повідомила про підозру Гундяєву - патріарху РПЦ Кирилу

|
Версия для печатиВерсия для печати

Служба безпеки та Офіс генерального прокурора України зібрали доказову базу на патріарха Російської православної церкви Володимира Гундяєва (Кирила), який сприяє збройній агресії РФ та заперечує воєнні злочини окупантів.

Про це повідомляє сайт СБУ.

На підставі зібраних доказів Гундяєву повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників);
  • ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни).

За даними слідства, московський патріарх входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії та один із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України.

Для поширення пропаганди він масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території РФ, а також представників УПЦ (МП) в Україні. Крім того, Гундяєв регулярно розповсюджує наративи Кремля у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів.

Зокрема задокументовано, що у березні 2022 року на сайті РПЦ було опубліковано "статтю" про літургію, де клірик благословив командуючого Росгвардії РФ Золотова на війну проти України. Також наприкінці лютого 2023 року на офіційному ютуб-каналі РПЦ вийшов відеоматеріал, в якому Гундяєв виправдовує окупацію сходу України. Крім того, патріарх неодноразово давав коментарі пропагандистам з центральних телеканалів Росії, в яких підтримував агресивну політику Кремля і закликав вірян об’єднатися у війні проти України.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти злочинної діяльності патріарха РПЦ.

"Тривають комплексні заходи для притягнення фігуранта до відповідальності за злочини проти нашої держави", - заявили в спецслужбі.

З початку повномасштабної агресії РФ за матеріалами СБУ розпочато 70 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 16 – митрополити церкви.

Разом з тим, президент країни-агресора Володимир Путін у суботу присудив покидьку Кирилу премію президента РФ "за внесок у зміцнення єдності російської нації" 2023 року, повідомляє пропагандистське агентство РИА Новости.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У вівторок в Україні майже без опадів, вдень вище +10°С
18:10
74% українців вважають боротьбу з корупцією найважливішою реформою (ОПИТУВАННЯ)
16:11
Для розуміння рівня "менеджменту" в Офісі президента: там досі шукають заміну Костіну: але знайти "незашквареного" - проблема
14:04
Юрій Касьянов: "Вовина тисяча", майбутні вибори та реалії
12:04
У Полтаві чиновник - брат підприємця, який переховується у Росії, задекларував готівку та золота на 2,6 млрд грн
10:01
Президент Грузії: «Я не визнаю ці вибори»
08:12
«Висновків нема. Непотрібно це нікому»: Селидове окуповане, кілька підрозділів ЗСУ ледь встигли вирватися з оточення, оглядачі обурюються спокоєм воєначальників
08:01
Ворог окупував Гірник і просунувся на багатьох напрямках
19:00
Тиждень в Україні почнеться без опадів, вдень до +18°С
17:10
"Вовина тисяча" - це деградація особисто Зеленського (ДУМКИ)

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]