Спільник ексвійськкома Одещини безперешкодно втік за кордон, — ЗМІ

|
Версия для печатиВерсия для печати

 

Резонансна справа щодо незаконного збагачення та корупції екс-військкома Одеської області Євгена Борисова ще далека до свого завершення. Після його арешту Офіс генпрокурора відзвітував про серії обшуків у районних територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у тому числі й на Одещині. За даними слідства, посадовці налагодили схему видачі довідок про визнання чоловіків непридатними до військової служби за станом здоров’я. Послуга в середньому коштувала шість тисяч доларів.

Редакція 368.media  з’ясувала, що одним із спільників Борисова був колишній керівник Київського районного військомату В’ячеслав Кушнеров. Який працював ще за часів голови Одеського облвійськкомату Юрія Піскуна, котрого затримали на хабарі у 2015 році. Його справа досі ще у суді.

Тоді керівник Київського райвійськкомату Кушнеров і сам потрапив у скандал через свої дорогоцінні автівки. Журналісти знайшли в нього Range Rover Vogue, Infinity FX37, BMW 7, Honda Accord на суму у 250 тис. доларів. Більшість авто було оформлено, як і звичайно, на родичів військкома.

 

Невдовзі після розголосу Кушнеров покинув посаду, оформивши собі фіктивну інвалідність. Однак від справ він не відійшов. Згідно з джерелами редакції 368.media , Кушнеров узяв на себе роль зі збору грошей з ухилянтів та вирішенні питань у військкоматах, де він мав потужні зв’язки. Він близький друг колишнього військкома області Євгена Борисова.

До обрання на посаду Борисов очолював Малиновський районний військкомат, тому більшість схем у 2022-2023 роках проходила саме через його ВЛК на Заньковецькій вулиці. До того ж, там розташований й обласний військкомат, що полегшало моніторинг за корупційними схемами. Сам Кушнеров також обіймав посаду керівника Малиновського військкомату тривалий час.

Схема Кушнерова працювала до середини 2023 року та закінчилася разом із скандалом довкола Борисова. Викриттям корупції займалось одеське відділення Миколаївського управління ДБР. Кушнеров залучив до схеми двох співорганізаторів. Вони заробляли кошти, як посередники між ухилянтами та військкоматами. Частіше брали гроші від моряків, які мали йти у рейси. Справу № 12022150000000302 відкрили за зловживання впливом. Двоє хабародавців діяли під контролем правоохоронних органів. За 6,5 тис. доларів жінка з-поміж організаторів супроводжувала моряка при проходженні військово-лікарської комісії та надавала подальші вказівки та поради щодо правильного спілкування з медичним персоналом та співробітниками військкомату з метою уникнення зайвих проблем.

Надалі за злочинною згодою з Кушнеровим та Борисовим здійснювалось оформлення військового квитка із зазначенням про непридатність військової служби. Матеріали щодо працівників військомату були виділені в окреме провадження, що і стало причиною невідкладного зникнення Кушнерова за кордон. До речі спосіб перетину кордону колишнім офіцером також є підставою для окремого розслідування.

Далі зловмисники на чолі із Кушнеровим організували незаконне переправлення чоловіків через пункт пропуску «Старокозаче», шляхом надання порад, вказівок, наданням засобів, а також допомозі в отриманні оригіналів документів про непридатність до військової служби за станом здоров’я. Кушнеров, як тільки дізнався про проблеми в Борисова, вирішив втікти за кордон. Його спільників затримали.

У двох співорганізаторів при обшуку в будинку на Посмітного, 6 окрім документів, знайшли наркотичні засоби (кокаїн, метамфетамін, канабіс) які вказане угрупування збувало широкому колу осіб. На підставі чого троє осіб були повідомлені про підозру за ч. 3 ст.332 КК.

Як стверджує видання, схема Борисова-Кушнерова не могла б ефективно працювати без прикриття з боку правоохоронців, спецпрокуратури та Міністерства оборони. Не дивно, що син Борисова, котрий працює в СБУ повідомляв батьку про можливі проблеми через його корупційну діяльність. Але, як виявилося, людей, котрі хочуть допомагати Борисову та його спільникам є навіть у судах. Ухвали щодо розслідування справи з видачі документів за гроші у військкоматах виносили суди з Миколаєва, бо одеські суди передавали інформацію злочинцям заздалегідь, що дозволяло почувати себе безкарними тривалий час.

Після завершення розслідування обидві справи чомусь передали безпосередньо до Приморського райсуду. Нібито там стався злочин. Справу №522/8452/23 віддали судді Вадиму Коваленку, а інший епізод №522/8452/23 — голові райсуду Сергію Кічмаренку.

 Не зважаючи на авторозподіл справ, голова райсуду, користуючись владними повноваженнями, вирішив об’єднати справи всупереч закону. Після надходження обвинувального акту до Приморського районного суду, вказані матеріали безпідставно були вилучені головою суду Кічмаренко за клопотанням захисників про об’єднання не зважаючи на відсутність правових підстав. Також було фігурантам змінено запобіжний захід на нічний домашній арешт, що свідчить про можливе сприяння з боку суду щодо продовження протиправної діяльності вказаного угрупування.

Цікавим є той факт, що фігурантів вказаної справи, окрім організації незаконного переправлення через державний кордон, обвинувачують у збережені наркотичних препаратів з метою збуту в особливо великих розмірах, за якою прямо передбачено обрання виняткового запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави. Однак фігуранти вказаної справи знаходяться лише під домашнім арештом, що вочевидь свідчить про дуже лояльний підхід суду та свідоме сприяння в ухиленні від передбаченої законом відповідальності.

Згідно з джерелами видання Кічмаренко тривалий час перебуває у дружніх стосунках із Євгенієм Борисовим, що свідчить про можливе сприяння в ухиленні від відповідальності корумпованим працівникам ТЦК.

Як вказують журналісти видання, дане журналістське розслідування лише ілюструє ситуацію, яка склалася довкола розгляду справи посіпак військкома Борисова, діяльність котрого обурила всіх українців.

«Аргумент»


 В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]