США тихцем передали Україні високоточні снаряди Excalibur із GPS-наведенням — Bloomberg

|
Версия для печатиВерсия для печати

Один такий снаряд коштує близько 100 тисяч доларів та має максимальну похибку два метри.

Пентагон тихцем надіслав Україні свої найточніші артилерійські снаряди Excalibur із GPS-наведенням, заявляє агентство Bloomberg із посиланням на бюджетні документи.

У плані поповнення американських запасів Excaliburs вперше зазначається, що Пентагон постачав українським силам цей снаряд. Офіційні особи ухилилися від відповіді на  питання про Excalibur, незважаючи на повідомлення про те, що його планували поставити, а нещодавно він уже «засвітився» в Україні.

Excalibur — снаряди із супутниковим наведенням, які можуть вражати ціль із похибкою два метри. Вперше його використали в Іраку в 2007 році під час резонансного вбивства лідера Аль-Каїди Абу Джура та його соратників.

У документах зазначається, що Міністерство оборони США витратить 92 мільйони доларів на закупівлю боєприпасів M982 Excalibur замість "переданих Україні на підтримку зусиль із протидії російській агресії".

Високоточний снаряд використовується в 155-міліметрових гаубицях та точним наведенням дозволяє командирам на полі бою точніше уражувати цілі. Згідно з документами, радіус його дії складає 40,5 кілометрів.

Снаряди Excalibur були виділені з армійських запасів у рамках 19 кроків «президентського розпорядження», оцінених у 8 мільярдів доларів. Наразі Пентагон детально опублікував закупівлі для поповнення запасів на загальну суму близько 7 мільярдів доларів сімома частинами протягом минулого місяця.

Як зазначають експерти, кожен снаряд коштує від 98,7 до 106,4 тисячі доларів. А додаткові 92 мільйони більш ніж подвоюють попередні бюджетні програми Пентагону та розраховані на понад 900 снарядів Excalibur цього року.

Доведена точність Excalibur «дозволяє вражати ціль першим пострілом, зменшуючи кількість необхідних пострілів і водночас зменшуючи супутні збитки», йдеться в документації армії США.

«Ця зброя, ймовірно, економно використовувалася для хірургічного знищення російських командних пунктів і командно-управлінських центрів, коли українські війська вступають в артилерійські дуелі з загарбниками у східних областях», - вважає Bloomberg.

Нещодавно американське видання Politico заявило, що, ймовірно,  США постачають Україні більше військової допомоги, ніж про це звітують представники офіційного Вашингтона. Так, нещодавно представник Пентагону на брифінгу визнав, що США протягом деякого часу постачали Києву протирадіолокаційні ракети HARM, хоча така допомога не була анонсована офіційно.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]