Стартували вибори до парламенту ЄС: 27 країн оберуть 720 депутатів

|
Версия для печатиВерсия для печати

Сьогодні офіційно розпочалися вибори до Європейського парламенту, які триватимуть до неділі 9 червня. Виборчі дільниці відкрилися у Нідерландах.

Про це повідомляють Euronews та Politico.

373 мільйони виборців у 27 країнах-членах блоку обиратимуть 720 членів Європарламенту на наступні п’ять років. Це на 15 більше, ніж на попередніх виборах, але менше, ніж 751 євродепутат, які були в парламенті до Brexit ‒ виходу з блоку Великої Британії.

Обрані депутати зберуться у середині липня на перше пленарне засідання.

У виборах беруть участь політики з приблизно 200 партій зі всієї Європи.

Основним наративом цього виборчого циклу було домінування ультраправих партій. Французьке національне об’єднання, італійська “Брати Італії”, нідерландська “Партія свободи”, “Фламандський інтерес” у Бельгії та австрійська “Партія свободи” є серед тих, хто, за прогнозами, продемонструє хороші результати та збільшить своє представництво в Брюсселі.

Очікується, що ліберали та зелені втратять місця, а соціалісти збережуть свою нинішню частку у законодавчому органі.

Більшість мають втримати проєвропейські партії. Йдеться про Європейську народну партію (EPP) та Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S&D).

Вибори відбуваються на тлі найбільшого збройного конфлікту на континенті з часів Другої світової війни ‒ Україна відбиває напад Росії. Київ межує з чотирма державами-членами та прагне приєднатися до політичного союзу. Війна змусила уряди ЄС знайти додаткові кошти для посилення своїх оборонних можливостей. Це завдання, яким Європа десятиліттями нехтувала “через самовдоволення мирного часу”. Брюссель також намагається посилити допомогу Україні у боротьбі з агресією Кремля.

Європейці зараз стурбовані безпосереднім відчутним впливом цієї та інших криз на їхнє повсякденне життя. Йдеться про високі ціни, втрату купівельної спроможності, зростання соціальної нерівності та стагнацію економічного зростання.

Окрім того, з початку року у Європі тривали протести фермерів проти ініціатии “Європейський зелений курс”, яка має на меті зробити європейський континент кліматично нейтральним до 2050 року. Аграрії заявляють, що ініціатива знищує сільське господарство. Вони вимагають скасування деяких штрафів та приписів, які стосуються боротьби з кліматичними змінами та регулюють надання аграріїв субсидій.

Вибори до Європарламенту в Естонії розпочалися ще 3 червня.

Після виборів Європарламенту стане відоме ім'я наступного президента Єврокомісії. Чинна президентка Урсула фон дер Ляєн змагатиметься за цю посаду також.

Передвиборча кампанія в країнах ЄС супроводжувалася звинуваченнями Росії в спробах втручання.

Зображення вгорі: Нідерланди голосують на виборах до Європарламенту. 6 червня 2024 року. Фото: EPA/UPG

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

16:44
Криптобиржи без верификации: как избежать мошенничества
16:11
10 тисяч військових і 450 одиниць техніки: на Луганщині росіяни зібрали "ударний кулак" − DeepState
15:20
Чиновниці РДА нарахували мільйони соцвиплат родичам і друзям
14:18
Розкрадання 88 млн грн на ремонті офісу тотально корумпованої Держміграції: отримав підозру екскерівник ДМС
13:42
Син посадовця Вінницького комісаріату, вимагав 20 тисяч доларів США за оформлення виїзду за кордон
12:02
Родина експосадовця СБУ казково розбагатіла після його звільнення з УЗ (ВІДЕО)
11:55
Заарештовано 2 директорів департаментів Ibox bank за міскодинг для нелегальних казино
11:24
Інформаційні атаки на військових: дискредитація заради політичних інтересів?
10:01
Єврокомісія створює аудиторську раду, яка контролюватиме використання 50 млрд євро Україною
09:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті та втрати ворога на 18 червня

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]