Суд повернув державі будівлі Свято-Духівського монастиря в Почаєві

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Господарський суд Тернопільської області ухвалив рішення про повернення комплексу будівель Свято-Духівського монастиря Свято-Успенської Почаївської Лаври у власність держави. Це рішення скасовує попереднє рішення органу місцевого самоврядування про передачу майна у власність релігійної організації та підкреслює важливість дотримання законодавства у питаннях розпорядження культовими спорудами.

Про це 16 серпня повідомила Пресслужба Господарського суду Тернопільської області, інформує Голос.

Тернопільська обласна військова (державна) адміністрація звернулася до суду з позовом проти органу місцевого самоврядування. Предметом позову стало скасування рішення про визнання права власності на комплекс будівель Почаївського Свято-Духівського монастиря, а також анулювання свідоцтва про право власності та державної реєстрації речових прав на це нерухоме майно.

Позивач аргументував свої вимоги тим, що рішення органу місцевого самоврядування порушило права та законні інтереси держави як власника майна. Суд встановив, що обласна військова (державна) адміністрація, яка є законним власником майна, не передавала і не погоджувала передачу спірного майна у власність монастиря.

Суд звернув особливу увагу на той факт, що органи місцевого самоврядування не мають повноважень розпоряджатися культовими будівлями чи майном. Згідно з чинним законодавством, такі рішення можуть приймати виключно обласні державні адміністрації.

Це положення є ключовим у справі, оскільки воно чітко визначає межі повноважень різних органів влади у питаннях, пов’язаних з релігійними об’єктами. Таким чином, дії органу місцевого самоврядування були визнані такими, що виходять за межі його компетенції.

За результатами розгляду справи, Господарський суд Тернопільської області 14 серпня 2024 року ухвалив рішення на користь позивача. Суд визнав незаконним та скасував рішення органу місцевого самоврядування про визнання права власності на комплекс будівель Почаївського Свято-Духівського монастиря.

Крім того, суд скасував державну реєстрацію прав на це майно та анулював свідоцтво, видане на їх підтвердження. Це рішення фактично повертає комплекс будівель у власність держави та відновлює status quo, що існував до прийняття оскарженого рішення органом місцевого самоврядування.

Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:08
В Україні 12 вересня очікуються короткочасні дощі, місцями грози, до +31° тепла
19:11
Генералу-рашисту, який планував «бліцкриг» із захоплення Харкова повідомлено підозру
18:32
В Україні хочуть відмінити вручення у школах золотих і срібних медалей.
17:10
СБУ затримала ексзаступницю голови Волинської ОВА, яка «заробляла» на ухилянтах
16:18
Байден заявив що США працює над зняттям обмежень щодо далекобійної зброї для України
15:04
У Києві якась сволота напала на митрополита Кримського та Сімферопольського
14:17
Поліцейські затримали бандита Вадю Шерсть який знущався з ветерана у Смілі
12:35
Новий радник Зеленського хвалився, що коли приймав присягу свідомо пропустив частину про захист конституційного ладу
11:17
Приблизно 20% масла і сиру в Україні є фальсифікованими
10:20
Засудженого за держзраду помічника депутата «Слуги народу» обмінюють до Росії

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]