Тетяна Даниленко: Банальна корупція на пам’яті про героїв

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Зовсім непоміченим минуло.

Минулого тижня розкрилася реальна причина буксування будівництва Національного меморіального військового кладовища. Це не "обурені мешканці", не імпотенція Мінвету (хоча і це теж), а банальна корупція.

У травні 2023 Рада ухвалила закон, що проект буде реалізовано у Биківні. Батьків загиблих переконували погоджуватися на це місце - ділянка вже має потрібне цільове призначення, тому так швидше. Родини не в захваті, бо з весни 2022 домовлялися про локацію в межах міста і Кличко давав згоду. Але раз швидше, сімʼ ї погодилися.

Вже влітку 2023-го проект раптово загальмував, а на зустрічі з родинами полеглих за Київщину та Маріуполь міністр Лапутіна почала хамити. Голова мінвету і директор Ін-ту нацпамʼяті заявили батькам, що Биківня не підходить, треба шукати інше місце. Від Офісу з батьками зустрічався Георгій Біркадзе. Держава в особі Біркадзе, Лапутіної і ко переконують родини загиблих, що залишається єдиний варіант - Гатне. Уявіть стан матерів, які живуть з прахом своїх синів у квартирі або тримають їх тіла в морзі! Звичайно вони погодилися і на це.

Тоді премʼєр Шмигаль публічно пообіцяв розпочати поховання у першому кварталі 2024.

Наближається останній квартал 2024-го. Будівництво не розпочалося. У свинячі голоси держава проводить тендер із низкою дискримінаційних вимог. Виграє консорціум, створених під цей тендер. Хвости фірм-учасниць виходять на вже згаданого Біркадзе і забудовника Юрія Голика - обидва фігуранти одного провадження НАБУ. Ну і виходить, що Біркадзе зʼявився в цій темі не в інтересах держави, а з самого початку переслідував власний бізнес-інтерес.

Минулої пʼятниці забудовники, Мінвет, Ін-т нацпамʼяті, представники майбутнього меморіалу провели прес-конференцію, щоб пригасити медіаскандал. Переможці тендеру не змогли розповісти ні про свій будівельний досвід, ні про причини інтересу саме до цього проекту. Ні переконливо спростувати, шо вони не підставні особи.

Заходимо в осінь.

Чи буде скасовано скандальний тендер, неясно. "Якщо у фірм знайдуть російське походження, то так", - було сказано на прес-конференції. У проекті "всього один" гравець, повʼязаний із Росією. Це постачальник граніту для плит та хрестів. Памʼятаєте дискусію - традиційний для Європи пісковик, чи граніт? Звичайно граніт, бо гроші самі себе не зароблять. Особливо, якщо ти під санкціми за звʼязки з росією.

А тим часом третій рік без кладовища. Перші герої війни, які віддали свої життя, щоб зупинити ворога, залишаються в моргах і квартирах своїх рідних.

Відповідальні за це посадові особи вдають дурника і топлять родини загиблих у безконечних говорильнях круглих столів та конференцій, де все наперед визначено.

А бариги продовжують собачитися за кожен державний мільярд і кожен шмат власності та землі.

Хоча без героїзму військових і перші, і другі вже шукали б своє місце в гаремі Кадирова. І то в ліпшому випадку."

Автор: Тетяна Даниленко, журналіст

(Джерело).

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:08
В Україні 12 вересня очікуються короткочасні дощі, місцями грози, до +31° тепла
19:11
Генералу-рашисту, який планував «бліцкриг» із захоплення Харкова повідомлено підозру
18:32
В Україні хочуть відмінити вручення у школах золотих і срібних медалей.
17:10
СБУ затримала ексзаступницю голови Волинської ОВА, яка «заробляла» на ухилянтах
16:18
Байден заявив що США працює над зняттям обмежень щодо далекобійної зброї для України
15:04
У Києві якась сволота напала на митрополита Кримського та Сімферопольського
14:17
Поліцейські затримали бандита Вадю Шерсть який знущався з ветерана у Смілі
12:35
Новий радник Зеленського хвалився, що коли приймав присягу свідомо пропустив частину про захист конституційного ладу
11:17
Приблизно 20% масла і сиру в Україні є фальсифікованими
10:20
Засудженого за держзраду помічника депутата «Слуги народу» обмінюють до Росії

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]