Цивільна авіація росії впала в круте піке

|
Версия для печатиВерсия для печати

Найбільша авіакомпанія росії «Аэрофлот» позбавляється бортпровідників через санкційні втрати. Дочірня а/к "Россия" закрила відділення бортпровідників в Єкатеринбурзі, його чисельність становить приблизно 80 співробітників.

Як стало відомо The Insider, у головному «Аэрофлоті» теж прагнуть позбутися кадрів. За словами співробітника авіакомпанії, безпосередньо бортпровідників не звільняють, проте створюють умови, щоб люди йшли самі та масово. Багато хто хоче переїхати з росії.

«Менше рейсів — менше грошей»

Авіакомпанія "Россия" (дочірня структура "Аэрофлота") прийняла рішення закрити відділення бортпровідників в Єкатеринбурзі, в якому працювало близько 80 осіб. Про це повідомив Telegram-канал "Авиаторщина", інформацію підтвердили у прес-службі "Росии". Позбавляються бортпровідників не тільки в Єкатеринбурзі. Як повідомив The Insider співробітник «Аэрофлота», офіційно масових скорочень у депаптаменті бортпровідників компанія не має. Проте є стимуляція до звільнення.

«Зараз «Аэрофлот» отримав гроші від держави і пропонує співробітникам від 100 до 200 тисяч рублів залежно від стажу (10 років і більше) написати заяву за власним бажанням для виходу на пенсію. Почастішали перевірки роботи бортпровідників: заповнення документації, зовнішній вигляд, контроль залишків товарно-матеріальних цінностей після рейсу».

За словами співрозмовника, у Департаменті обслуговування на борту провели реструктуризацію: з 11 змішаних відділень зробили два відділення бортпровідників для бізнес-класу, чотири – для економічного.

«Багато начальників та їхніх заступників у відділеннях втратили роботу і, наскільки я знаю, їх звільнили, а не скоротили, — каже співробітник авіакомпанії. — Багатьох співробітників відправили у додаткові відпустки. Авіація переживає другу кризу останнім часом, і в плані персоналу чинитиме так само, як минулого разу. Багато людей, втративши фінанси, підуть самі, когось до цього підштовхнуть. Думаю, що пік звільнень припаде на кінець осені, коли закінчиться сезон відпусток та скоротиться наліт. Коли, а точніше, якщо ситуація з польотами почне налагоджуватись, «Аэрофлот» почне знову набирати персонал і частково брати колишніх співробітників, які побажали повернутися, як це було в пост ковидну відлигу. Чинники кризи очевидні: санкції, закрите небо, менше рейсів, менше грошей. За стоянку тих літаків, що стоять у консервації, треба платити великі гроші».

«Пік звільнень припаде на кінець осені, коли закінчиться сезон відпусток та скоротиться наліт»

За словами співробітника "Аэрофлота", "настрої співробітників зараз мають усю палітру відтінків настроїв". Дехто вважає, що «навіть якщо всі потонуть, держава врятує “Аэрофлот”», є ті, хто постійно читає новини з початку війни і постійно перебуває в паніці, є ті, хто глибоко впав у професійне вигоряння і нічого хорошого вже не чекає.

«Найважче тим, хто має іпотеки чи орендоване житло, — зазначило джерело. — Бортпровідники мешкають на прогресивній шкалі оплати праці з мізерним окладом. Скорочення нальоту до 20-30 годин сильно б'є по кишені. Ситуацію рятує лише нещодавня індексація зарплати, яку компанія зробила наприкінці 2021 року через значний відтік бортпровідників в авіакомпанії із вищим рівнем оплати праці. Багато колег з огляду на останні події розглядають не тільки звільнення, а й переїзд із країни. Плюралізму думок у компанії, та й у державі зараз бути не може. Усім незгодним із спецоперацією вказують на двері». 

«Усім незгодним із спецоперацією вказують на двері. Багато хто думає про від'їзд з країни»

Крім того, каже джерело, голова Мінтрансу Віталій Савельєв уже давно намагався протягнути скасування надбавки за шкідливі умови праці біля бортпровідників. Нині ця історія має черговий виток. "Якщо шкідливість скасують, з компанії побіжить багато людей, це єдине, що багатьох тримало в авіакомпаніях останні роки".

На чому літати

Непроста ситуація у "Аєрофлоту" і з самим авіапарком. За словами співрозмовника, літати росіянам доведеться на тому, що залишилося в авіапарку із закордонних літаків, проте, як вони обслуговуватимуться — відкрите питання, на яке ніхто не знає відповіді, оскільки запчастини до росії більше не постачаються. Крім того, у «Аэрофлоту» великий досвід експлуатації Sukhoi Superjet, проте ці літаки значно поступаються закордонним аналогам: частіше ламаються та витрачають більше палива.

"Сухі" передали авіакомпанії "Россия", держава досі платить компенсації його експлуатантам. МС-21 також вимагає імпортозаміщення і досі не надійшов у серійне виробництво, про решту літаків поки що й казати нема чого, там поки що точаться розмови, коли дійде до справи, може пройти і п'ять і 10 років. Крім того, з приводу виробництва далекомагістральних літаків у Боїнгів-777, Airbus A330 і A350 конкуренції немає».

Однак влада обіцяє інше. Російський прем'єр Михайло Мішустін у червні заявив, що авіакомпанії до 2030 року отримають тисячу вітчизняних літаків. За його словами, на ці цілі у найближчі сім років виділять 770 млрд рублів. Повинно бути побудовано близько 140 повітряних суден SSJ New, 270 МС-21-310, по 70 бортів Іл-114-300 та Ту-214. Також він підписав відповідне розпорядження.

Як розповів The Insider авіаційний експерт, який побажав залишитись анонімним, план абсолютно не реалістичний.

«За останні 15 років жодна обіцянка влади та авіавиробників не була виконана точно і вчасно. Обіцянка робити по 70 і 50 суперджетів на місяць не виконана. Обіцянку робити по 20...30...50 МС-21 не виконано. Обіцянку робити 60% суперджетів на експорт та 40% на внутрішній ринок не виконано. Обіцянка зробити на основі суперджету сімейство не виконана. Терміни запуску МС-21 у сертифікацію та експлуатацію не виконані. За проектом ШДМС (широкофюзеляжний далекомагістральний літак, проект CR929 - The Insider), який ми робимо разом з Китаєм, зірвано всі терміни. У 2021 році мав бути вже перший політ, в результаті літака не те, що ще немає в залізі, навіть великі вузли ще не почали збирати. 1000 літаків до 2030 року в умовах санкцій в рф це щось із галузі фантастики».

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]