У США звинуватили Швейцарію у приховуванні російських активів

|
Версия для печатиВерсия для печати

Комісії з безпеки та співробітництва в Європі, відома також як Гельсінська комісія (заснована в США – ред.) зробила заяву в якій виступила з різкою критикою адресу Швейцарії як посібника диктатора володимира путіна у приховуванні награбованого.

Про це повідомляє swissinfo.ch.

"Давно відома як місце, куди військові злочинці і клептократи ховають награбоване, Швейцарія, є одним з провідних посібників російського диктатора володимира путіна та його наближених. Розграбувавши росію, путін і його олігархи використовують швейцарські закони про банківську таємницю доходи від своїх злочинів», — йдеться у заяві Комісії.

Швейцарський експерт із боротьби з корупцією Марк Піт дав свідчення цій впливовій урядовій комісії США. Він сказав, що швейцарські юристи справді можуть допомагати російським олігархам приховувати сліди своїх коштів, не порушуючи законів своєї країни.

На слуханнях Комісії у четвер 5 травня у форматі онлайн виступили сам Марк Піт, журналістка Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) Міранда Патручич, а також Білл Браудер – фінансист та інвестор, який звинувачує швейцарських прокурорів у провалі розслідування справи про відмивання грошей у росії, пов'язаного зі смертю Сергія Магнітського.

Піт розповів Комісії, що юристи користуються швейцарськими правовими лазівками, щоб заважати зусиллям щодо відстеження російських активів. Ось що він сказав дослівно:

«Ми знаємо, що Швейцарія — мала країна. У той самий час вона є місцем розташування значної фінансової промисловості, будучи, мабуть, найбільшим у світі центром торгівлі сировинними товарами. Вона має давні традиції банківської таємниці. Одним словом, це одна з найбільших офшорних гаваней у світі. Мене особливо цікавить роль організаторів і помічників часто це юристи, які прикриваються принципом адвокатської таємниці. Немає нічого поганого в тому, якщо вони діють як звичайні юристи, які захищають інтереси своїх клієнтів. З іншого боку, не менш очевидним є те, що юристи, які інвестують гроші своїх клієнтів, уже діють не як юристи, а як фінансові оператори".

"Путін та близькі до нього олігархи корумпували швейцарську судову систему», - заявив він.

За словами Піта, витоку конфіденційної інформації показали, що у Швейцарії існує цілий посередницький сектор, тобто це люди, які не торкаючись грошей безпосередньо, беруть участь у створенні структур з відмивання грошей (підставні компанії, офшорні рахунки тощо). На них швейцарське законодавство щодо протидії відмиванню грошей не поширюється. І все ж таки вони за фактом допомагають приховувати кошти, наприклад, російських олігархів, що й показали всі ці витоки.

Є структури, що перешкоджають банкам і владі у визначенні справжніх бенефіціарних власників активів. Тобто вони є реальною небезпекою для успішного функціонування режиму санкцій, запроваджених проти росії. У Швейцарії у березні 2021 року парламент під тиском галузевих лобістів відмовився офіційно підпорядкувати цих посередників законодавству, що регулює процедури протидії відмиванню та легалізації злочинних активів. Звичайно, швейцарська влада втрутиться за наявності явних доказів порушення режиму санкцій та відмивання грошей, але, уточнюється у статті swissinfo.ch, правоохоронні органи можуть бути некомпетентні, а іноді й упереджені.

Нагадаємо: відразу після того, як росія вторглася в Україну, Швейцарія вирішила було не вводити зі свого боку санкції, оскільки це могло б порушити статус нейтралітету». Але потім швейцарський уряд був змушений повністю розгорнути свій курс на 180 градусів у внаслідок потужного внутрішнього та міжнародного тиску. В даний час Берн дзеркально застосовує всі санкції Європейського Союзу щодо російських фізичних та юридичних осіб. На сьогоднішній день швейцарська влада заморозила в країні активи на суму 7,5 млрд швейцарських франків (7,7 млрд доларів).

Швейцарські ЗМІ вже повідомляють, що публічні звинувачення з боку Гельсінської комісії викликали у швейцарському уряді відверту розгубленість.

Гельсінська комісія

Комісія з безпеки та співробітництва в Європі (The Commission for Security and Cooperation in Europe Зовнішнє посилання) була заснована у 1976 році з метою захищати права людини у всьому світі та забезпечувати знаходження цієї мети у зовнішньополітичних доктринальних документах США.

Комісія, до складу якого входять як республіканці, і демократи, описує сама себе як незалежної урядової комісії США, підтримує американську національну безпеку і національні інтереси шляхом просування прав людини, військової безпеки та економічного співробітництва в 57 країнах світу»

Вона виникла на основі Гельсінських угод 1975 року, які закріплювали військові та територіальні умови мирного співіснування Заходу та Сходу та описували механізми вирішення суперечок між Радянським Союзом та Заходом у період холодної війни. Неофіційна назва (Гельсінська комісія), якраз і пов'язана з Гельсінським процесом.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 20 квітня
20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]