У війні росії проти України настав переломний момент, її темп і природа змінюються - WP

|
Версия для печатиВерсия для печати

Київ просить Вашингтон пришвидшити поставки зброї, але американські чиновники сумніваються, що це взагалі можливо.

Менш ніж за місяць війна в Україні швидко перетворилася з виснажливої і майже статичної артилерійської битви, яка повинна була тривати всю зиму, у багаторівневий конфлікт, який швидко погіршується. І це кидає виклик стратегіям США, України і Росії. Російські ракетні удари по цивільній інфраструктурі в більш ніж 10 українських містах, розташованих далеко від фронту, викликали шок і роздратування, - пише Washington Post. В результаті того, що Держсекретар Ентоні Блінкен назвав бомбардуванням «дитячих майданчиків і парків», загинуло щонайменше 14 людей і ще 100 були поранені. У багатьох частинах країни люди залишилися без води і електроенергії.

«Влаштовуючи ракетні удари по цивільним, які сплять у своїх домівках, чи по дітях на шляху до школи, Росія ще раз довела, що вона терористична жержава, яку потрібно стримувати якомога сильніше», - сказав посол України в ООН Сергій Кислиця під час відкриття сесії Генеральної асамблеї, проведення якої було заплановане ще до обстрілів, щоб закликати світ засудити Москву.

Ракетний обстріл України став однією з низки останніх карколомних подій, які змінили природу і темп війни за останні кілька тижнів. Виникають питання, чи США і їхнім партнерам доведеться вийти за межі концепції допомоги Україні в самообороні і натомість більш рішуче добиватися української перемоги.

Досі американські поставки зброї були тривалим бюрократичним процесом, який включав роздуми над тим, яку саме техніку передавати і з якою швидкістю, щоб це не спровокувало пряму сутичку між Росією і Заходом. Ця стратегія, швидше за все, буде на порядку денному сьогоднішньої зустрічі лідерів G7, а також міністрів оборони НАТО пізніше цього тижня. Офіційні особи США продовжують висловлювати обережність щодо різких кроків.

«Переломні моменти у війні зазвичай дуже небезпечні. Не можна передбачити, що чекає за рогом», - сказав на умовах анонімності високопоставлений представник адміністрації Джо Байдена.

Російська влада говорить про свою власну «переломну точку». Голова комітету Ради федерації з закордонних справ Віктор Бондарєв написав на своєму Telegram-каналі в понеділок, що ракетні удари були початком «нової фази» того, що Кремль називає «спецоперацією» в Україні. І більш «рішучі» дії попереду. Перемоги української армії на тлі постійних повідомлень про погане забезпечення і низьку мораль російських солдатів, які тікають від українського наступу, кидаючи техніку і тіла загиблих, спровокували публічну критику щодо війни в самій Росії. До неї приєдналися також деякі високопоставлені радники Путіна. За лічені дні Путін оголосив про мобілізацію 300 тисяч цивільних, щоб поповнити свої виснажені війська. Хаотичне виконання цього процесу і втеча сотень тисяч росіян призовного віку з країни посилили приниження.

Видання також нагадує про ядерні погрози Путіна, під час яких він наголосив, що «не блефує». Неназваний чиновник адміністрації президента США сказав виданню, що мобілізація і погрози вказали на дві важливі речі. По-перше, Путін добре знає, на скільки погані справи Росії на полі бою, хоча «раніше це було під питанням».

«По-друге, це точно знак його бажання підняти ставки. Що до кінця ще дуже далеко, так само як і до переговорів. Такі реалії нікого не заспокоюють», - сказав американський чиновник.

«Застосування ядерної зброї - це глухий кут. Це говорить про остаточний провал путінської політики, якщо його якось заженуть в цей куток», - сказала колишній представник Держдепартаменту з питань контролю озброєнь і нерозповсюдження ядерної зброї Роуз Геттемюллер, яка також була заступницею Генерального секретаря НАТО.

На її думку, російський автократ сподівається, що «якимсь чином всі запанікують, і всі прихильники України змусять її шукати миру… Але я не бачу, щоб щось таке відбувалося». Разом з тим, Геттемюллер вважає, що до ядерних погроз Путіна все одно варто поставитися дуже серйозно.

Вчорашній ракетний обстріл України був очевидною спробою Путіна відібрати ініціативу, а також посилити імідж об’єднаної стратегії і лідерства. Під час своїх заяв на засіданні Ради національної безпеки він сказав, що ракетні удари були сплановані і рекомендовані Міноборони РФ в координації Генеральним штабом. Він особливо наголосив на ролі міністра оборони Сєргєя Шойгу, який останнім часом зник з публічного простору, спровокувавши підозри, що його звільнили.

Зі свого боку Україна вже даво поєднує свою щиру вдячність Заходу за зброю з вимогами збільшити поставки, а також передати їй більш передову техніку. Контрнаступ супроводжується закликами надати танки, які США і союзники досі не поспішали відправляти. Цього тижня Київ наголосив на терміновості забезпечення української армії кращими системами ППО. Український чиновник розповів Washington post, що його країна хотіла б отримати ракети Patriot, MIM-23 Hawk, ударні безпілотники і системи ППО NASAMS, а також ізраїльські системи протиповітряної оборони.

Українські прохання отримали новий резонанс у деяких кабінетах у Вашингтоні після вчорашніх російських обстрілів. А впливові демократи вимагають від президента Байдена пришвидшити постачання зброї в Україні.

«Я з жахом дивлюся на порочну і відчайдушну російську ескалацію проти цивільної інфраструктури по всій Україні включно з Києвом. Я обіцяю використати всі доступні мені засоби, щоб прискорити підтримку народу України і задушити російську воєнну машину», - сказав голова Комітету Сенату з закордонних справ Роберт Менендес (демократ).

Член палати представників Елісса Слоткін, яка раніше обіймала посади в ЦРУ і Пентагоні, наголосила на гострій необхідності забезпечити Україну системами ППО, зважаючи на масштаби російських атак.

«Передача цих систем - це оборонний крок, а не крок до ескалації. І наші європейські друзі теж повинні долучитися до нас, щоб надати українцям все, що їм потрібно», - наголосила вона.

Але Washington Post пише, що поки не було жодних ознак, які б вказували на намір Білого дому змінити відносно тривалий процес ухвалення рішень щодо поставок. Цей процес включає, по-перше, проведення американського аналізу на основі власних даних про ситуацію на полі битви і потреб України. По-друге, у Вашингтоні вирішують, чи є в США необхідна техніка.

«По-третє, чи вміють вони вже користуватися нею? Якщо ні, тоді який наш план щодо підготовки? По-четверте, як українці збираються підтримувати техніку, обслуговувати її, ремонтувати її, звідки вони візьмуть запчастини. Якщо ми не можемо все це забезпечити, хто з наших союзників і партнерів може?», - пояснив виданню неназваний чиновник США зі сфери оборони.

Коли на всі ці питання будуть відповіді, тоді запит і рекомендацію щодо поставок перевіряють інші департаменти уряду США. Лише після їхнього схвалення рішення передають в Білий дім, а потім президенту США, який ухвалює його остаточно. Після цього передача зброї може відбутися за лічені дні, якщо йдеться про техніку з американських складів. Якщо ж потрібно провести підготовку і технічне обслуговування зброї, тоді процес може затягнутися на місяці чи й на роки, якщо йдеться про виробництво.

Наприклад, Байден схвалив відправку систем ППО NASAMS ще на початку літа. І в Міноборони заявили, що дві установки будуть доставлені до кінця осені, щойно буде проведена підготовка екіпажів. Але ще шість систем NASAMS потрібно виготовити, тому їхня передача Україні займе роки. Ракети Patriot вже в дефіциті в НАТО. Зазвичай їхні пускові установки обслуговують оператори зі США. Навряд чи Захід готовий відправити своїх людей в Україну. Прем’єр-міністр Ізраїлю в понедлок вперше жорстко засудив Росію за ракетні обстріли. Але у його країни свої складні відносини з Москвою.

«Ми точно розуміємо, що війна досягла потенційної переломної точки на багатьох рівнях. Це розуміння лежить в основі процесу ухвалення рішень… Останнім часом Україна, безумовно, досягла кращих результатів і була більш агресивною. А в Путіна проблеми на полі бою, вдома і за кордоном. Без сумніву, це зовсім інший набір обставин. Але ми переконані, що всі ці зміни на полі битви і в Росії лише підтверджують правильність нашого процесу ухвалення рішень», - сказав виданню представник адміністрації Байдена.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]