Військова допомога ФРН: що за звір німецький “Бобер-сапер” (ФОТО)

|
Версия для печатиВерсия для печати

Суцільно у всьому мали би бути винуваті німці! Стоять галас, волання і плач Ярославни з приводу того, що Німеччина не допомагає Україні у війні з росією належним чином, в повному обсязі, достатньо, тощо.

Хоча фінансова статистика може спростувати ці закиди. Минулого року, ФРН і поставили Україні військової техніки на 2,2 млрд. євро, включаючи зенітні САУ GEPARD, РСЗВ, БПЛА, і багато ще чого, пише німецький телеграм-канал Berlin2Go.

Звичайно пресі цікаві скандали і інформації навколо таких брендів як танки “Леопард”, або комплекси ППО Патріот”. Але поза широкою увагою громадськості залишаються менш “видовищні”, проте не менш важливіші знаряддя перемоги.

В даному матеріалі мова про саперну установку — укладач мостів Biber, яких Німеччина поставила Україні влітку минулого року в кількости 16 одиниць.

Ласкаво просимо, “Бобер”!

Почнемо з назви. Biber — це німецькою “бобер”. І ця машина відноситься до класу допоміжних бойових машин. В неї є попередник М 48, і наступник — Leguan.

“Бобрів” було розроблено в 60-ті роки німецькою фірмою MaK для бундесверу на базовій платформі “Леопард 1” за принципом американського M48 А2 (Armored Vehicle Launched Bridge (AVLB), тобто озброєного пересувного мосту.  

 З 1973 до 1975 року МаК виробила для передових розвідувальних танкових частин німецької армії 105 машин даного класу.

Biber уможливлює подолання танками водних перешкод, або ущелин шириною до 20 метрів. Довжина самого мосту 22 метри, ширина — 4 метри. Установка на нього бойової машини триває 2-3 хвилини. Вага мосту 9,94 тони, і його розраховано на машини вагою до 55 тон. Екіпаж “бобра” складається з двох людей — командира і водія-механіка. Машина немає узброєння, але оснащена системою димової завіси — димовим гранатометом.

Для транспортування системи залізницею міст складується двома частинами, а по шосе її перевозять вантажівки з причепами фірми Kögel, розраховані на вагу в 15 тон і оснащені спеціальними рамами, аби міст можна було розібрати на дві частини і укласти вдвічі компактніше.

Як це працює?

“Бобер” наводить міст горизонтально, висуваючи його поперед себе. На відміну від інших мостоукладачів даного гатунку, які функціонують за “принципом ножиць”, він користується перевагою з того, що його обрис убачити ворогові значно складніше. Під час укладання екіпаж залишається в середині  броньованого  шасі.

Під час транспортування дві, одинадцять метрів завдовжки кожна, симетричні частини мосту горизонтально укладаються на головну і кормову частини траспортного засобу.

Для укладки мосту дві частини злегка підносяться до гори, і нижня висувається уперед. Після того, як обидві елементи скріплюються одна з одною, міст цілком висувається уперед. Після цього він укладається над перешкодою. Складення мосту відбувається у зворотній спосіб. Під час укладання мосту головна вага його переноситься на спеціальний запобіжний щит на носу опалубка.

Де ще можна зустріти “бобра-сапера”?

Окрім бундесверу, а нині ЗСУ системи Biber знаходяться на озброєні військ Австралії, Чилі, Данії, Італії і Канади, Нідерландів і Польщі.  Загалом в світі налічується 145 одиниць цієї бронетехніки. 

Слід зазначити, що “бобри” працюють з технікою не вище вагової класи “Леопард 1”. Бо “Леопарди 2” вже для них заважкий. Бундесвер намагався вирішити цю проблему, розробляючи систему Panzerschnelbrücke 2, на базі шасі “Леопарди 2”, але зрештою в 2009 році відмовився від цього, взявши на озброєння іншу німецьку систему Leguan.

«Бобер» в усій красі (фото: Bundeswehr). “Бобер” наводить міст горизонтально, висуваючи його поперед себе. На відміну від інших мостоукладачів даного гатунку, які функціонують за “принципом ножиць”, він користується перевагою з того, що його обрис убачити ворогові значно складніше. Під час укладання екіпаж залишається в середині броньованого  шасі. Під час транспортування дві, одинадцять метрів завдовжки кожна, симетричні частини мосту горизонтально укладаються на головну і кормову частини траспортного засобу

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]