В Кремлі почнеться бійня за владу, коли Путін помре - Focus

|
Версия для печатиВерсия для печати

Рак крові? Хвороба Паркінсона? Затяжний COVID-19? З початку російської війни проти України поширюються різні плітки про стан здоров’я Владіміра Путіна. На додачу до всіх можливих хвороб є й ті, хто допускає повалення його режиму через переворот в Кремлі. Але всі ці обговорення неминуче ведуть до одного і того ж питання: що насправді станеться, якщо Путін завтра помре? Хто в Росії візьме в свої руки владу? І як це вплине на війну в Україні, відносини з Заходом і взагалі на політичну ситуацію у світі?

Журнал Focus пише, що на папері ситуація досить чітка.
Якщо Путін помре, піде у відставку чи його усунуть від влади, згідно з російською конституцією, прем’єр-міністр повинен тимчасово очолити країну. Вибори нового президента повинні бути проведені за три місяці. На Заході мало хто знає навіть ім’я російського прем’єр-міністра. Його звати Міхаіл Мішустін. Йому 56 років, він одружений, має трьох синів і разом з Путіним заснував аматорську «Нічну хокейну лігу». До призначення прем’єр-міністром в січні 2020 року Мішустін очолював російську податкову службу впродовж 10 років. Однак, у Мішустіна немає жодних шансів утримати владу в своїх руках після смерті Путіна.

«Він здібний технократ, але без політичної влади вдома», - каже політолог і професор з міжнародних відносин Університету Іннсбрука Герхард Манготт.

Професор з міжнародних відносин Школи Герті в Берліні Маріна Хенке теж не вірить, що Мішустін може замінити російського автократа в Кремлі. Сценарій, при якому формальний наступник Путіна справді займе його місце, дуже малоймовірний.

«Немає чітко визначеного наступника, немає крон-принца. Вся система зав’язана виключно на самому Путіні», - пояснила Хенке.

Експерти вважають, що у випадку, якщо хтось з оточення Путіна захоче взтя владу в свої руки, в Кремлі почнеться велика битва.

«Не залежно від того, хто прийде до влади після Путіна, швидше за все, у нього не буде достатньої підтримки у різних службах безпеки, серед військових, а також серед олігархів», - сказала Хенке.

Кожен потенційний претендент буде неоднозначним. І йому доведеться битися за крісло в Кремлі. Якщо хтось з оточення Путіна оголосить себе новим президентом, обов’язково знайдеться і той, хто скаже: «Не може бути, щоб з усіх саме ти отримав владу». А тоді почнеться в певному сенсі «палацова бійня». Focus перелічує імена тих, хто, на думку видання, може спробувати замінити Путіна.

Одним з таких потенційних претендентів може стати мер Москви Сєргєй Сабянін. Коли Путін в 2008 році тимчасово спистився на посаду прем’єр-міністра, Собянін був віце-прем’єром. Однак, на думку Манготта, мер Москви немає великої підтримки за межами російської столиці. Зрештою, в інших регіонах виборці зневажають «розбалуваних багатством» москвичів. Міністр оборони Сєргєй Шойгу теж може спробувати стати президентом Росії після Путіна. Окупація Криму і вторгнення в Сирію додали йому популярності.

Втім, провал російської спроби швидко завоювати Україну підірвав позиції Шойгу. І це не дозволить йому зайняти президентське крісло. Ім’я колишнього начальника ГРУ Алєксєя Дюміна теж час від часу звучить в обговореннях щодо потенційних наступників Путіна. Зрештою, він був одним з керівників операції з окупації Криму в 2014 році. Путін навіть присудив йому звання «героя Росії». Однак, в 2016 році Дюмін перейшов у регіональну політику. Тож експерти сумніваються, що він спробує замахнутися на Кремль.

Політолог Герхард Манготт вважає, що будь-який потенційний наступник Путіна навряд чи зможе розібратися зі спадщиною свого жорстокого попередника і нормалізувати відносини з Заходом.

«Відставка Путіна усуне агресивного, авторитарного і параноїдального президента. Але ми не можемо розраховувати, що до влади прийде хтось більш прийнятний», - пояснив експерт.


На цю тему:

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]