Івана Купала: обряди та традиції святкування

|
Версия для печатиВерсия для печати

У ніч з 6 на 7 липня в Україні відзначають Івана Купала. Наші предки вважали, що це одна з найбільш магічних ночей в році, а отже, з нею пов'язували безліч традицій і обрядів.

Традиції святкування Івана Купала

У цю ніч традиційно влаштовували ворожіння. Вважалися, що в ніч на свято можна перевірити свої стосунки на міцність і дізнатися про свою долю.

Так, закохані пари разом стрибали через багаття. Якщо пара не розімкне рук під час стрибка, її союз буде довгим. Але стрибати через вогнище не можна з ким попало, це необхідно робити тільки з коханою людиною.

Багаття на Івана Купала запалювали тому, що вважалося, що вогонь може відлякати нечисть, яка прокидається в цей час.

Вважається, що трави в цю ніч набувають цілющої сили, тому їх необхідно збирати.

7 липня цілющою стає і вода, тому необхідно скупатися у водоймі. А ось в ніч на Івана Купала купатися, навпаки, заборонено.

Ворожіння на Івана Купала

Традиційно дівчата в це свято ворожили на судженого. Використовували для цього різні способи.

Ворожіння на вінках

Дівчата вранці плели вінки, а вночі пускали їх по воді. Вважалося, що чим далі попливе вінок, тим швидше дівчина вийде заміж, а чим довше буде горіти свічка на ньому - тим довше буде жити власниця вінка. Якщо вінок потоне, то нічого хорошого в цьому році чекати не варто.

Ворожіння на травах

Оскільки в сучасному світі водойми не завжди знаходяться в недалеко від житла, на зміну ворожінням на вінках приходять і інші. Незаміжні дівчата можуть вночі зібрати трави і покласти їх під подушку. Вранці слід перевірити кількість різновидів зібраних трав. Якщо їх виявиться 12 - дівчину в цьому році чекає заміжжя. Це ж ворожіння може бути застосовано і до бажань: якщо видів трав виявиться 12, то бажання здійсниться.

Ворожіння на воску

У ложці над мискою з водою розтоплюють віск, а потім виливають його в воду. Потім необхідно подивитися, якої форми він набуде. Смуги обіцяють подорож, каблучка - шлюб, квітка - нового шанувальника, а зірка - удачу.

«Аргумент»


На цю тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:18
ПЦУ спростувала міф про те, що жінкам неможна перебувати у церква в брюках і з непокритою головою
12:59
Щільність застосування дронів на бахмутському напрямку небачена раніше — військовий
10:55
Шабунін: Офіс Генпрокурора закрив понад 1,2 тис. проваджень щодо бізнесу, проте лише 2 з них належать БЕБ, яке "стриже" підприємців
09:02
Офіс генпрокурора після аудиту закрив кожну п'яту справу проти бізнесу, найбільше "туфти" плодить ДБР "імені Татарова"
08:27
Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 25 квітня
20:00
У четвер дощитиме на Правобережжі, на півдні та на сході до +26°С
18:04
Випробування солідарністю - воно ще тільки чекає на Україну
17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]